Glavni telegrafski ured, koji je u povijesnom središtu Berlina otvoren 1916. i desetljećima je bio berlinska pneumatska pošta, na samom kraju 2022. godine zablistao je u potpuno novom ruhu. Izvana nećete primijetiti da se mnogo toga dogodilo, jer je ovaj djelić povijesti zadržao svoju neobaroknu fasadu, no iznutra je vlasnik Roland Mary odlučio zgradu preurediti u hotel s restoranom i prigodno ga nazvao – Telegraphenamt.
Nekadašnji glavni telegrafski ured između Oranienburger Strasse i muzeja Bode izgrađen je 1910., a otvoren 1916. kao najskuplja zgrada njemačke pošte s najnovijom tehnologijom. Nakon opsežne obnove, nekadašnje komunikativno središte Berlina sada se vraća kao hotel sa 97 soba i apartmana, prostorima za događanja i restoranom/barom ROOT.
Čak je i prostrani prilaz nasuprot Monbijouparku impresivan. Umjesto klasičnog predvorja, gosta dočekuje otvorena prostorija s biljkama, udobnim klupama i originalnim sustavom pneumatskih cijevi.
Ovdje se nalazi komunikacijsko središte hotela – kao i prije više od 100 godina. Atmosfera je otvorena i živahna. Kao dobrodošlica, tu je piće iz susjednog bara ili snack iz japanske pekarne & sushi bara u kući. Prijava u hotel se vrši s iPadom – kako bi bili potpuno opušteni tijekom pića ili na putu do sobe.
Kao što smo rekli, hotel ima Hotel ima 97 soba i specijalnog smještajnog oblika po imenu Maisonetten (između 21 i 140 četvornih metara) kao utočišta u metropoli. Dizajn interijera je pod utjecajem Berlina 1920-ih, povijesti zgrade i današnjeg odnosa prema životu u gradu. Izvorni građevinski elementi poput povijesnih stupova, zasvođenih stropova u sobama i izloženih zidova od opeke integrirani su u moderni dizajn interijera. Iz soba koje gledaju na Monbijoupark pruža se poseban pogled na Berlin: s pogledom na televizijski toranj i gradsku vijećnicu. Sedam Maisonetten sa stropovima visokim 4,30 metara i prozorima od poda do stropa pružaju poseban doživljaj življenja.
Telegraphenamt ima i predivan restoran i bar – ROOT. U njegovoj kuhinji naglasak je na izvornim, visokokvalitetnim namirnicama i njihovoj kreativnoj uporabi. Karta je sastavljena od različitih jela i samim time gastronomskih iskustava. Osim sushi specijaliteta, tim restorana poslužuje jela iz različitih dijelova svijeta. Nema fuzije, nema trendova, umjesto toga vraćaju se samom “korijenu” okusa. Svaki kuhar pritom donosi svoju priču i strast na tanjur.
Odmah do restorana nalazi se pripadajući bar u kojem se dosljedno nastavlja ljubav prema proizvodu i njegovom porijeklu. Na primjer, tonik se radi po vlastitoj recepturi. I ovdje se klasična izrada susreće s kreativnošću i osobnošću barskog tima, koji stvara savršen prijelaz od deserta do berlinskog noćnog života nepogrešivom mješavinom mirisa i okusa.
Galerija
Ovisno o datumu, cijene noćenja variraju, no malim istraživanjem pronašli smo da je minimalna cijena noćenja za dvije osobe 200 eura.
Telegraphenamt
Monbijoustrasse 11