17 godina nakon premijere: Rom-com “The Holiday” ovog je prosinca posvuda

19.12.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Kultura
#film

U predahu između slasnog božićnog ručka i druženja s najbližima, jedna od omiljenih “aktivnosti” opuštanje je pred TV-om. Volim prozujati i pogledati kakav je TV raspored, a posebno se razveselim kada vidim da su na programu Love Actually ili The Holiday… Znate ono, kao i s pjesmom koju volite – možemo si je pustiti sami na nekom od streaming servisa, no poseban je gušt kada “slučajno” naiđemo na nju na radiju. E, tako je i s filmovima, a čini se kako je potonji posebno aktualan među generacijom Z i mlađim milenijalcima, barem ako gledamo TikTok.

Zašto Gen Z voli “The Holiday”?

Film “The Holiday” iz 2006. ima svoj moment na TikToku, piše Yahoo News. Unatoč činjenici da je star gotovo dva desetljeća, film Nancy Meyers u kojem glume Cameron Diaz i Kate Winslet, postao je senzacija među mlađim milenijalcima i generacijom Z. Postavlja se pitanje zašto je, nakon 17 godina, film “The Holiday” postao popularan upravo na TikToku? Razloga je nekoliko. Prije svega, radnja se odvija tijekom 2000-ih, što je dekada posebno draga mnogim pripadnicima generacije Z i milenijalcima. Uz to, hashtag #00s ima više od 6,1 milijarde pregleda na platformi, a tvrtka GWI izvijestila je ranije ove godine da 56% pripadnika generacije Z i 42% milenijalaca osjeća nostalgiju za 2000-ima.

Hashtagovi #theholiday i #theholidaymovie imaju više od 347,5 milijuna pregleda na TikToku, dokazujući kako film Nancy Meyers i dalje uživa veliku popularnost, pogotovo kako se bliži Božić. Jedna je tiktokerica izjavila kako je The Holiday njezin comfort movie, a film zadovoljava i mnoge druge kriterije kada je riječ o estetici 2000-ih. Recimo, zimsko razdoblje sredinom tog desetljeća i glazbena podloga s pjesmom “Mr. Brightside” grupe The Killers. Mnogi tiktokeri i mladog Judea Lawa (tada je imao 32 godine) navode kao dovoljan razlog za redovito ponovno gledanje ovog blagdanskog filma.

“Coastal Grandmother” estetika

Jedna je tiktokerica u razgovoru za Yahoo News otkrila kako je Nancy Meyers postala općenito vrlo popularna među generacijom Z, pogotovo od ljeta kada je zavladala posebna privlačnost prema tzv. coastal grandmother estetici. Svi su, kaže, zaljubljeni u njezine filmove, a “The Holiday” je jedan od onih naslova koji upravo odaje dojam coastal grandmother estetike. Ona prati opušteni način života, potpuno “osvježavajuć” i suprotan svim trendovima. Temelji se na klasičnom minimalizmu, no nije pretjerano preppy. Tako film “The Holiday” opisuju kao lagani i klasični, romantični filmski naslov koji upotpunjuje blagdansko ozračje. Ono što je za milenijalce “Love Actually”, za generaciju Z je “The Holiday”, pojasnila je jedna tiktokerica.

Lizzie Logan i sama je 2016. napisala članak o filmu, a u razgovoru za Yahoo News rekla je da svojom vibrom i #cottagecore estetikom film ima puno toga za ponuditi mlađoj publici:

“Čini mi se kako je generacija Z svjesnija od moje generacije (mlađi milenijalci) kada su u pitanju šale o izgledu i fat-shaming situacije koje možemo vidjeti u romantičnim božićnim filmovima Love Actually i Bridget Jones Diary. Ako tražite feel-good film, a ne želite se osjećati loše, The Holiday je taj koji ima poruku “come as you are”, što mislim da je vrlo slatko.”

No, nije nostalgija jedini privlačan faktor za mlađu publiku. The Washington Post piše kako je generacija Z sklonija astrologiji, znatiželjni su o sebi i svom životu, a jedna tiktokerica tvrdi kako je Meyers u filmu uspješno predstavila sva četiri zodijačka elementa. Prema izvještaju agencije za prognoziranje trendova WGSN, 62% pripadnika generacije Z tvrdi da je njihov zodijački znak precizan predstavnik njihovih osobnih karakteristika. Pritom se mnogi od njih oslanjaju upravo na horoskop kako bi im pomogao u donošenju važnih životnih odluka.

Kada gledamo “The Holiday” na TV-u?

U prilog popularnosti filma ove godine ide još jedna zanimljivost koju donosi The Guardian. Naime, slastičarka iz Essexa postala je viralna nakon što je napravila tortu u obliku kućice koja ima značajnu ulogu u filmu. Bridie West provela je cijeli dan praveći tortu od vanilije u obliku Rosehill Cottage, a iako su iza nje već mnoge interesantne kreacije, niti jedna nije postala viralna u ovolikoj mjeri. Pretpostavlja da je razlog taj što je u pitanju “The Holiday” jer, kaže, svi vole taj film, a i njoj je jedan od omiljenih božićnih naslova.

Tortu je napravila kako bi je pokazala na društvenim mrežama, no kako je postala globalna senzacija, tako je dobila i par upita od onih koji bi je voljeli imati za Božić.

P.S. Bacili smo pogled na božićni raspored i pronašli “The Holiday” (na hrvatski prevedeno kao “Ljubav i praznici”) na rasporedu RTL-a. Prikazivat će se na Božić u 22 h, a odmah nakon njega slijedi “Love Actually”. Ako ste nestrpljivi ili vam ovaj datum ne odgovara, film je dostupan i na Netflixu.

FOTOGRAFIJE: The Holiday, Netflix, IMDb

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5