Top destinacije, wellness i foodie iskustva: Evo kako se putuje u 2024. ako se želite počastiti

16.01.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Putovanja
#trendovi 2024. | #putovanja

Travel trendovi koji će oblikovati luksuzna putovanja u ovoj godini otkrivaju top destinacije i najpoželjnija iskustva koje putnici visoke platežne moći priželjkuju.

Virtuoso, globalna mreža putničkih agencija specijaliziranih za luksuzna putovanja i iskustva, proveo je istraživanje među svojim članovima u više od 50 zemalja i objavio izvješće Virtuoso Luxe Report, koje je otkrilo preferencije i želje putnika koje oblikuju sferu luksuznih putovanja u ovoj godini. Kako pandemija polako nestaje iz naših misli, kod onih putnika koji si to mogu priuštiti postoji jasna želja za doživjeti ona once-in-a-lifetime iskustva koja su se donedavno činila potpuno nedostižna.

travel trendovi, travel trendovi 2024., luksuzna putovanja, putovanja

Travel trendovi za 2024.

Od top destinacija preko intimnih krstarenja do wellnessa, ovo su travel trendovi koji će oblikovati luksuzna putovanja u 2024. godini, a mogu vam poslužiti za inspiraciju pri planiranju vašeg idućeg odmora.

Top destinacije

Od Toskane do obale Amalfi, izvješće Virtuoso Luxe Report za 2024. pokazuje da Italija zauzima prvo mjesto u svim segmetima kad su u pitanju top odredišta za 2024. Slijede Francuska i Grčka, a podaci se odnose na putnike iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Kada je riječ o destinacijama koje se ponovno vraćaju u fokus, Japan, jedna od posljednjih zemalja koja je otvorila granice nakon pandemije, nalazi se na samom vrhu, a Egipat, Šri Lanka, Maroko i Antarktika također su u porastu. Ovdje još treba dodati da krstarenja Bijelim kontinentom doživljavaju dramatičan uzlet, piše Elite Traveler.

travel trendovi, travel trendovi 2024., luksuzna putovanja, putovanja, Italija, Firenca

“Iskusni putnici odstupaju od uobičajenih europskih destinacija i odlučuju se za egzotične krajeve, vođeni željom da posjete mjesta o kojima su sanjali tijekom pandemije ili čak ambicijom da budu “prvi” na određenoj destinaciji”, objašnjava Misty Belles, potpredsjednica za globalne odnose s javnošću u Virtuosu. “Kulturno bogatstvo ovih destinacija osigurava jedinstvene i uzbudljive itinerare za one koji traže odmak od norme i nudi priču koju će po povratku ispričati prijateljima”, dodaje Belles.

Izvješće je također otkrilo gradove koje se putnici nadaju posjetiti u 2024. Pariz, domaćin ovogodišnjih Olimpijskih igara, našao se na prvom mjestu, a Dubai, New York, London i Firenca su također vrlo popularni.

Wellness

Nevjerojatnih 94% putnika u svoja putovanja uključuje wellness sadržaje, a 47% je spremno platiti od 5 do 10 tisuća dolara za ovaj segment po putovanju. Dok su tradicionalni spa tretmani i retreatovi usmjereni na prirodu među najtraženijim iskustvima, putnici visoke platežne moći pokazuju povećani interes za programe spavanja, kreativnu i izvedbenu umjetnost te održivi wellness.

travel trendovi, travel trendovi 2024., luksuzna putovanja, putovanja, wellness

Kad govorimo o top wellness destinacijama, Meksiko, SAD i Europa su najpopularnija odredišta. Istraživanje je također istaknulo Tajland, Bali, Fidži, Island i Afriku kao destinacije u kojima je self-care u velikom porastu.

Foodie iskustva

Da je gastro ponuda jedna od glavnih stavki pri planiranju godišnjeg odmora, nije neko iznenađenje. Čak 70% Virtuoso savjetnika navelo je u izvješću porast gastronomskog turizma. Posjet pivovari ili destileriji i isprobavanje street food ponude zauzimaju prva mjesta kad govorimo o omiljenim foodie iskustvima na putovanjima.

Italija, Francuska i Meksiko istaknule su se kao najpopularnije foodie destinacije, a slijede ih Portugal, Kopenhagen, Kolumbija i Hrvatska.

Intimna krstarenja

Pandemija je potaknula značajan pomak prema exclusive-use iskustvima, od biranja privatnih zrakoplova umjesto first class letova do odabira luksuznih vila umjesto hotela s pet zvjezdica. Oni koji si to mogu priuštiti tako se radije odlučuju za intimna putovanja na kojima će biti skriveni daleko od znatiželjnih očiju. “Baš kao što je bio slučaj tijekom pandemije, putnici i dalje traže načine da umanje stres i uklone sve što bi potencijalno ometalo njihove planove”, kaže Belles.

Privatni najam jahti je doživio dramatičan porast potražnje – izvješće Luxe Report otkriva da su rezervacije u 2023. porasle za 79% u odnosu na 2019. godinu. Karibi, Hrvatska, Grčka i Saint Tropez su među najtraženijim destinacijama. Ovo je istraživanje također otkrilo porast potražnje za intimnim riječnim krstarenjima, a popularne rute uključuju rijeke Dunav, Mekong i Nil.

travel trendovi, travel trendovi 2024., luksuzna putovanja, putovanja, krstarenje

Održivost

Imućni putnici pokazuju sve veću svijest o utjecaju svojih putovanja na okoliš. Ovo istraživanje je pokazalo da 29% putnika iz UK-a želi minimizirati svoj ugljični otisak carbon offsetting inicijativama, a 82% putnika bira odlazak na destinacije s umjerenijim vremenskim uvjetima. Također, ti će putnici najvjerojatnije podržati očuvanje životinjskog svijeta i lokalne zajednice te birati eco-friendly smještaj.

Belles ističe Grčku, Maroko i Havaje kao destinacije koje su bile na prvom mjestu putnicima koji žele pomoći onima nedavno pogođenima katastrofom. “Vidjeli smo kako klijenti poduzimaju konkretne radnje kako bi podržali gospodarstvo takvih destinacija, uključujući davanje donacija za pomoć stanovništvu, potporu lokalnim tvrtkama, prisustvovanje provjerenim eventima za prikupljanje sredstava i sudjelovanje u volontiranju”, kaže Belles.

Kako bi izbjegli gužve i smanjili masovni turizam, u izvješću je također utvrđeno da putnici sve češće putuju izvan sezone.

FOTOGRAFIJE: Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5