Imamo ideju kako urediti uskrsni stol, a tu je i recept za tortu od pistacija i malina

11.04.2025. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #Uskrs

Ove godine inspiraciju za uskrsni stol pronašli smo u suradnji studija Cvit Happens, akademske umjetnice i povjesničarke umjetnosti Suzane Božić i gastro blogera Mile Butorca. Njihova kreativna sinergija rezultirala je jedinstvenom stilizacijom stola koji spaja cvijeće, povrće i slastice, stvarajući svjež i elegantan ambijent. Zavirite u svaki kutak blagdanskog stola – od ručno oslikanih keksića, torte od malina i pistacija, do zelenih aranžmana koji povezuju prirodu i estetiku kroz objektiv Marije Laća.

uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
Mile Butorac, Suzana Božić i Antun Bauer
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija

Inspiracija za uskrsni stol 2025.

Povrće kao središnji element dekoracije

Zaboravite klasične pisanice i figurice – glavni aduti za uskrsni stol su kupus, brokula, poriluk i cvjetača. Dekorirao ga je Cvit Happens, a iza kreativne vizije stoji Antun Bauer, poznat po svojim razigranim, ali profinjenim cvjetnim kompozicijama. Cvijeće, povrće i vintage posuđe spojeni su u styling koji je istovremeno fotogeničan i prikladan za stvarni uskrsni ručak. Kupus i brokula nikad nisu izgledali tako chic.

uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
Antun Bauer

Keksići kao umjetnička djela

Suzana Božić svoju je umjetničku strast pretočila u izradu ručno oslikanih keksića. Njeni keksići u obliku guskica, cvijeća i nježnih listića, oslikani s nevjerojatnom preciznošću i osjećajem za detalje, krasili su stol na etažeru, dodatno naglašavajući proljetni ugođaj i donoseći dašak umjetnosti na blagdanski stol. Osim kao desert, mogu poslužiti kao poklon za svakog gosta blagdanskog druženja.

uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
Suzana Božić
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija

Torta kao točka na “i” uskršnjeg stola

Recept za tortu od pistacija i malina osmislio je Mile Butorac, poznatiji kao Hungry Mile, čiji su recepti i fotografije prepoznatljivi po spoju tradicije i suvremenih trendova. Njegova torta, nježno zelene boje, savršeno se uklopila u zeleni koncept dekoracije, vizualno povezujući sve elemente stola. Slojevi biskvita, svilenkaste kreme i vibrantnog voćnog inserta ne samo da izgledaju impresivno, već su i prava eksplozija okusa. Poslužena na jednostavnom keramičkom tanjuru, ova torta djeluje kao produžetak stola – točka na “i” cijelog stylinga koji je spojio estetiku, okus i sezonsku svježinu u jednu priču.

uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija
Mile Butorac
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija

Recept za tortu od pistacija i malina

Za 10–12 osoba

Profinjena torta s bogatom kremom od pistacije, mirisnim malinama s tonkom i mekanim biskvitom natopljenim rumom – elegantna, uravnotežena i punog karaktera.

Sastojci za biskvit od pistacija

  • 4 jaja
  • 120 g šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 80 g mljevenih pistacija
  • 3 žlice ulja
  • prstohvat soli
  • 3-4 žlice tamnog ruma (za premazivanje)

Sastojci za insert od maline s tonkom

  • 300 g malina (svježih ili zamrznutih)
  • 2 žlice šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica jednog bio limuna
  • 1 naribana tonka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 5 g želatine (2,5 listića ili 2/3 vrećice mljevene)

Sastojci za kremu od pistacija

  • 500 g krem sira (Philadelphia ili mascarpone)
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 200 g paste od pistacija
  • jedna žličica ekstrakta vanilije (po želji)
  • 6 g želatine (tri listića ili jedna vrećica mljevene)
  • po potrebi: šećer u prahu ili med, prema ukusu
uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija

Priprema

Insert od maline: Zakuhajte maline sa šećerom, vanilin šećerom, limunovim sokom, koricom i naribanom tonkom. Kuhajte 7–10 minuta. Usitnite štapnim mikserom i po želji procijedite. Umiješajte otopljenu želatinu i ulijte u manji kalup (ø 18 cm) obložen folijom. Zamrznite do stvrdnjavanja.

Biskvit: Izradite jaja i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte sol, a zatim ručno umiješajte brašno i mljevene pistacije. Na kraju dodajte ulje. Izlijte u kalup (ø 24 cm) i pecite 18 minuta na 170 °C. Ohladite i premažite rumom.

Krema od pistacija: Namočite želatinu u hladnu vodu. Izradite krem sir s pastom od pistacija i vanilijom. Po potrebi dodajte šećer u prahu ili med. Umutite vrhnje u čvrsti šlag i pažljivo umiješajte. Otopite želatinu, pomiješajte s dijelom kreme i sjedinite s ostatkom.

Slaganje: Na dno kalupa stavite biskvit. Ulijte polovicu kreme, položite zamrznuti insert od maline, prelijte ostatkom kreme i poravnajte. Hladite minimalno 6 sati, idealno preko noći.

Dekoracija: Pažljivo izvadite tortu iz kalupa i ukrasite svježim malinama, sjeckanim pistacijama i bijelom čokoladom, po želji.

Neka ovogodišnji Uskrs bude spoj tradicije, estetike i okusa koji se pamti. Uz malo mašte i pravu inspiraciju, uskrsni stol može postati najljepša kulisa proljetnog slavlja.

uskrsni stol, uskrsni stol 2025., dekoracija za uskrs, recept za tortu od malina, torta od malina, torta od pistacija

Cvjetni dizajn: Antun Bauer, @cvit.happens

Hrana: Mile Butorac, @hungry_mile

Keksi: Suzana Božić, @_bluemonet_

FOTOGRAFIJE: Marija Laća, @marijalaca

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5