Uskršnja revolucija: Vege pinca po receptu domaće blogerice nas je naprosto oduševila

27.03.2024. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#Wolt

Popularna yoga trenerica, content kreatorica i food blogerica je sve sastojke za slasticu naručila putem Wolt platforme, bez da je napustila svoj dom.

Yoga trenerica, content kreatorica i food blogerica Marie Wasler još ne zna gdje će biti za Uskrs. Austrijanka sa zagrebačkom adresom važe još između rodnog Graza i dragog joj Zagreba, no već sada je sigurna da ni u jednom scenariju ona neće biti glavna u kuhinji. Unatoč tome što joj je kuhanje u jednu ruku posao, ove godine odlazi u “goste” – u Austriji je čeka mamina kuhinja, dok će u slučaju ostanka u Zagrebu Uskrs provesti kod svojih prijatelja.

Iako neće držati titulu prve kuhače, u oba će slučaja pripremiti vegansku pincu i to po majčinom receptu koji je tek malčice prilagodila. Pokazala nam je kako izgleda priprema slastice, a nama je to bila prilika da malo više saznamo o uskršnjim običajima kod mnogima omiljene vege kreatorice na društvenim mrežama.

Marie Wasler, foto: Tomislav Može

Dok priprema sastojke, otkriva nam da nema velike razlike između uskršnjeg stola u Grazu i u Zagrebu. Jaja, šunka i francuska salata su u oba grada jednako veliki favoriti, no postoje neki običaji koji uvjetuju malo drugačiju kuhinju u Velikom tjednu.

U Austriji je Veliki četvrtak poznat kao ‘Gründonnerstag’, što u prijevodu znači ‘Zeleni četvrtak’ i taj dan moja mama obavezno radi špinat s jajima. Na Veliki petak je kao i u Hrvatskoj riba na meniju, a u subotu na red dolaze šunka, jaja i pinca”, govori nam Marie.

Kod nje doma u Grazu se na jelovniku uvijek nađu i vegetarijanska jela za Uskrs. Kako kaže, njenim roditeljima to nije nikakav bauk jer i sami jedu malo mesa, otprilike tek dva puta u tjednu, tako da su uvijek otvoreni za vege jela.

Sve se više ljudi odlučuje za vege prehranu

Dok čekamo da kugla od tijesta odstoji, otvaramo temu vegetarijanstva u Hrvatskoj. Kod nje na jelovniku mesa nema već šest godina i kaže da je u tom razdoblju primijetila da sve više ljudi odabire vege opciju prehrane. To prvenstveno vidi u širem izboru namirnica i proizvoda veganskog podrijetla u trgovinama, ali i po broju vege restorana.

Svijest o vege prehrani je sve izraženija. Ne vlada više percepcija da su ljudi koji ne jedu meso čudaci, već je sve više jasno da je to njihov izbor zbog zdravstvenih ili okolišnih razloga. Ne kažem sada da se sve više ljudi okreće vege prehrani, ali su puno otvoreniji. Štoviše, često čujem od ljudi iz svoje okoline da žele smanjiti konzumaciju mesa”, ističe Marie.

Jačanje vege trenda moguće je primijetiti i na platformi Wolt gdje ima sve više restorana s vege ponudom. Osim toga, putem Wolta je moguće i naručiti brojne namirnice i proizvode za pripremu vege jela. Uostalom, Marie je sve sastojke za svoju pincu naručila putem popularne platforme za dostavu.

Foto: Privatna arhiva

Dostava svih mogućih kategorija proizvoda

Wolt Hrvatska u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova iz kojih je moguće naručiti sve moguće kategorije proizvoda: od namirnica, opreme za gejming, cvijeća, proizvoda za njegu i ljepotu do elektronike, knjiga, potrepština za kućne ljubimce te brojnih drugih artikala. Osim iz partner trgovina, proizvode je moguće naručiti i iz Wolt Marketa, specijalizirane trgovine s gotovo 7000 različitih proizvoda; od namirnica za svakodnevnu uporabu do specijaliziranih proizvoda za posebnu prehranu (bez laktoze, bez glutena i slično) te egzotičnog voća, poput peruanskih jagoda i marakuje. Wolt Market je prisutan na šest lokacija u tri grada, a to su Zagreb, Rijeka i Split.

Marie smatra da bi vege prehrana bila još više raširena kada bi je ljudi prestali percipirati skupljom varijantom od “obične”. Kako kaže, bazične namirnice nisu nikako skupe, ponajviše zbog sve šireg asortimana u trgovinama, jedino što je skuplje su zamjenski proizvodi poput sireva ili salame. Još jedna prepreka ka putu prema vegetarijanstvu jest i činjenica da brojni ljudi svode ponudu samo na salate, što nikako nije točno.

“Svako se jelo može veganizirati”

Svako se jelo može “veganizirati”, od lazanja do hamburgera, samo je potrebno imati malo inspiracije i mašte. Evo, recimo, za Uskrs umjesto šunke možete imati sejtan produkt od glutena koji će imati jednaki okus kao i šunka, dok se omlet, umjesto s jajima, može raditi s brašnom od slanutka”, govori Marie, ali napominje da nije poanta da se svako jela veganizira, već da je bolje osmisliti originalne recepte i uvesti nove tradicije.

Tako je i ona prilagodila majčin recept za pincu koji je upravo gotov. Marie ga obožava jesti sa svježim hrenom, no kaže da taj dodatak nije uvijek za svačiji ukus. U svakom slučaju, ako ovog Uskrsa želite isprobati jednu malo drugačiju pincu, obavezno probajte ovaj recept, a sve potrebne sastojke donosi vam Wolt, bez da uopće napustite svoj dom.

Foto: Privatna arhiva

Veganska pinca

SASTOJCI:

– 240 ml sojinog mlijeka

– 50 g šećera

– 55 g veganskog maslaca

– 1 vrećica instant kvasca

– 315 g glatkog pšeničnog brašna

– 1 žličica soli

– 1/4 žličice ekstrakta vanilije ili vanilin šećera

– Korica pola naranče

– žličica kurkume za žutu boju

PRIPREMA:

1) Pripremite sve sastojke. Odvojite otprilike 1 žlicu šećera od ostatka šećera i stavite sa strane za kasnije. Isto to napravite s otprilike pola šalice brašna.

2) U zdjelici pomiješajte mlako mlijeko, preostali šećer, otopljeni maslac i instant kvasac, dobro promiješajte. Stavite mješavinu na toplo mjesto i pustite da odstoji 10ak minuta kako bi se kvasac aktivirao. (Ja za to upalim pećnicu na najnižu temperaturu i pustim vrata od pećnice odškrinuta)

3) U međuvremenu pomiješajte naribanu svježu koricu od naranče s preostalim šećerom. 

4) Kad mlijeko s kvascem postaje pjenasto, kvasac je spreman za sljedeće korake. Pomiješajte brašno s mokrim sastojcima (mlijeko, maslac, kvasac, šećer, aroma vanilije) drvenom ili silikonskom žlicom dok ne nastane vlažno, ljepljivo tijesto bez suhih ostataka brašna. Pokrijte tijesto čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu sat vremena ili dok se volumen ne udvostruči.

5) Nakon toga, pomiješajte tijesto s preostalim brašnom i soli. Zatim na čistoj površini mijesite tijesto dok ne prestane biti ljepljivo. Tijesto bi sad trebalo biti vrlo glatko.

6) Izradite lijepu kuglu od tijesta i pustite ju da odstoji još 30ak minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

7) Premaz za pincu možete napraviti od sojinog mlijeka ili jednog jajeta. Za tipičan izgled pince, oštrim nožem ili škarama napravite tri reza u obliku križa na površini. Po želji posipajte listiće badema ili krupni šećer po njoj.

8) Pinca se peče 30-40 minuta. Kada porumeni, pokrijte ju s masnim papirom da ne bi zagorjela.

Sastojci za jelo mogu se pronaći na jednom mjestu, na Wolt platformi koja u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova.

FOTOGRAFIJE: PR

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5