Bečke kavane jedan su od najprepoznatljivijih simbola Beča, a gotovo svaka ima svoju vitrinu s raskošnim izborom kolača. A među njima se jedna posebno ističe, kao “međugeneracijski” kafić u kojem kolače pripremaju – bake! Nazvan Vollpension, kafić zapošljava uglavnom osobe starije od šezdeset godina, a postao je hit zahvaljujući svojim kolačima i tradicionalnim receptima. Osim toga, ujedno šalje snažnu poruku protiv siromaštva i usamljenosti među starijima.

Vollpension kafić u Beču
U Beču postoji kafić Vollpension u kojem polovicu zaposlenika čine starije osobe. Uglavnom su to ome i ope, kako se na njemačkom kažu bake i djedovi, koji peku kolače prema vlastitim receptima. Jedna od tih baka je Kathrin koja je za Vollpension čula od nećakinje 2017. godine. Tada 68-godišnjakinja, Kathrin se prijavila za posao, a danas, osam godina kasnije, još uvijek u Vollpensionu peče kolače prema receptima svoje svekrve. Voli i eksperimentirati, a inspiraciju za kolače, poput veganskih brownieja, često pronalazi i na Pinterestu.
Kathrin je bivša medicinska sestra, majka i baka, pa bi se moglo očekivati da će usporiti tempo u mirovini. No i sama je iznenađena time “koliko posao može biti zabavan, čak i u mojim godinama”, kaže za Eater. Tijekom rada u Vollpensionu stekla je prijateljice i otkrila mnoge razloge zbog kojih voli raditi u kafiću. A kao jedno od najvećih iznenađenja izdvaja to što “toliko djedova zna izvrsno peći kolače”.


Među poznatim bakama koje ondje rade ističe se oma Beata, majka petero djece poznata po svojim buchtelnima (mekanim buhtlama punjenim pekmezom od šljiva i prelivenim vanilija umakom), koja je u pedesetima spontano otišla na put oko svijeta; oma Christine, stručnjakinja za veganske kolače koja je godinama radila kao glumica; te oma Charlotte, poznata po svojoj elegantnoj Sacher torti, koja je jednom prilikom, dok je radila u hotelu, vidjela člana Rolling Stonesa golog.
“Naše ome i ope su prave zvijezde, peku tradicionalne kolače pred samim gostima”, kaže suosnivač kafića Vollpension, Moriz Piffl-Percevic. “Da biste dobili svoj komad, uzimate ga izravno od njih, popričate malo s njima i dobijete koji savjet. To je sve dio doživljaja.”

Dobrodošli u bakinu dnevnu sobu
Vollpension je uređen poput dnevnog boravka naših baka i djedova. Zidovi od opeke prekriveni su kičastim dekoracijama: velikim ovalnim portretom žene u viktorijanskoj haljini, desecima slika pasa i tapiserijom koja prikazuje skupinu jelena. Na prozorskoj dasci nagurani su porculanski ukrasi mopsa, koker španijela i par papiga. Rabljeni namještaj je šaren i nepodudaran: tu su kauči u ružičastim, žutim, plavim i bijelim cvjetnim uzorcima, laminirani drveni stolovi i stare školske stolice.
U ponudi su fiksni meniji za doručak i brunch (poput plata sa sirom i mesnim narescima) te popodnevne zalogaje (tostirani sendvič sa sirom), a uvijek možete doći i na kavu, limunadu, rakiju ili pivo. No, glavna stvar radi kojih ljudi ovdje dolaze je ponuda kolača koja se stalno mijenja.


“Promatrajte naše bake i djedove dok u otvorenoj kuhinji peku svoje kolače, uvijek spremni izvaditi još jedan komad toplog čokoladnog kolača ravno iz pećnice; sjednite u udobne naslonjače, otpijete gutljaj naše vrhunske kave, slušajte staru glazbu s gramofona u ritmu zvuka miksera iz kuhinje, a kasnije uživajte u čaši likera od jaja posluženoj uz nekoliko mudrih životnih savjeta.“

Ideja za Vollpension rodila se 2012. godine kada je Piffl-Percevic u jednoj bečkoj kavani pojeo komad suhog kolača. Razočaran i nostalgičan za puno ukusnijim kolačima kojih se sjećao iz djetinjstva, krenuo je na put kako bi, kako sam kaže, “vratio osjećaj bakinog kolača u Beč”. Nakon što je eksperimentirao s pop-up događanjima u kojima je sudjelovala njegova baka, Mutter Mayr, i putovao Austrijom u starom Volkswagen kombiju, kafić je 2015. godine pronašao svoj stalni dom u jednom od središnjih bečkih kvartova.
Kafić u kojem bake peku kolače posebno je oduševio lokalce i turiste koji su se barem jednom u životu razočarali bečkim slastičarnicama, osobito njihovim pokušajima reinterpretacije poznatih lokalnih klasika poput legendarne Sacher torte. Turisti često smatraju obaveznim kušati upravo taj kolač u nekoj od poznatih gradskih kavana, posebno u luksuznom Hotelu Sacher. Autorica teksta na Eateru smatra da je tamo Sacherica suha i preskupa. U Vollpensionu je, s druge strane, sočna i znatno pristupačnija.
“Johannes radi najbolju Sacher tortu koju sam ikad probala”, kaže baka Kathrin o jednom od svojih kolega.


Širenje u druge gradove i pekarske radionice
Iako se ispred Hotela Sacher uvijek proteže dugačak red turista, neki ipak pronađu put do Vollpensiona. Godine 2019. kafić se proširio na drugu lokaciju u Prvom okrugu, gdje se nalaze mnoge bečke znamenitosti, a sada se razmatra otvaranje treće, i to u Salzburgu ili Grazu.
Vollpension je također pronašao kreativne načine da ostane povezan sa svojim gostima. Kada je izbila pandemija, vodstvo je bilo posebno zabrinuto kako podržati 45 zaposlenika starijih od 60 godina, s obzirom na to koliko je za njih bilo rizično obavljati bilo kakav posao izvan kuće. Nakon što je crowdfunding kampanjom prikupljeno 140.000 eura, Vollpension je otvorio studio za radionice i pokrenuo online pekarsku akademiju.

Danas se ljubitelji slastica mogu prijaviti na online ili fizičke radionice na kojima uče pripremati tradicionalnu štrudlu od jabuka, buchtelne ili punschkrapferl (kolač punjen nugatom i pekmezom, natopljen rumom). Radionica uživo, koja stoji između 130 i 140 eura, uključuje i selfie s omom koja vodi tečaj.
Mjesto koje starijima daje priliku za dodatni prihod
Osim što stvara zajednicu u kojoj stariji ljudi mogu razgovarati i ispričati svoje priče, iznimno važan dio cijele priče oko Vollpensiona jest da pritom mogu nešto zaraditi. Piffl-Percevic želi da Vollpension bude više od mjesta gdje se pije kava i jede kolač.
“Imamo misiju; nudimo starijim osobama smisleno radno mjesto na kojem mogu ostvariti dodatni prihod i ponovno pronaći osjećaj svrhe, zajedništva i radosti.”
Povezujući ljude različitih generacija, Vollpension se bori protiv epidemije usamljenosti, ali i protiv siromaštva među starijima. Naime, žene u Austriji u prosjeku primaju 40 posto manju mirovinu od muškaraca, iz raznih razloga; među ostalim zato što češće rade skraćeno radno vrijeme ili ostaju kod kuće kako bi se brinule za djecu ili roditelje.
“Vollpension skreće pozornost na siromaštvo u starijoj dobi, osobito među ženama”, kaže Kathrin. “Ako uspijemo potaknuti razgovor o tome, to je već uspjeh”, zaključuje.

Ako uskoro planirate putovanje u Beč, kafić Vollpension možete pronaći na dvije adrese:
Vollpension Schleifmühlgasse 16, radno vrijeme: ned – sri 8:00 – 19:00, čet – sub 8:00 – 22:00
Vollpension Johannesgasse 4A, radno vrijeme: pon – ned 8:00 – 18:00
FOTOGRAFIJE: Vollpension







