Zašto nam ne uspijeva začinsko bilje iz dućana (i savjeti kako uspjeti s bosiljkom)

24.08.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#biljke

Svako toliko kad se nađem u kupovini namirnica, pogled mi padne na začinsko bilje. Pomislim – uzet ću bosiljak (opet), nadam se da će ovaj put malo duže izdržati. Nekoliko tjedana kasnije slijedi uvijek isti scenarij: bosiljak je uvenuo, a meni i dalje nije jasno što to krivo radim. Ako se i vama ovo redovito događa, niste jedini. Pokušati održati začinsko bilje na životu prilično je izazovno, čak i za one koji znaju s biljkama.

Stučnjaci kažu da su začinsko bilje koje se uzgaja u posudama za trgovačke lance zapravo nezrele sadnice koje se lažno predstavljaju kao odrasle biljke i ne mogu dugo preživjeti u kućnim uvjetima. Drugim riječima, takvo bilje uzgojeno je da uspijeva samo dok ga ne donesete kući. Kako bi provjerila tu teoriju, ekipa s Daily Maila kupila je korijander i bosiljak u teglicama od nekoliko različitih britanskih trgovačkih lanaca i brinula se o njima tjedan dana prema uputama na pakiranju. Mnoge su se biljke objesile čim su izvađene iz plastične ambalaže, dok su neke uvenule, posmeđile i/ili izgubile listove unutar nekoliko dana. 

začinsko bilje, bosiljak, savjeti za uzgoj začinskog bilja, savjeti za uzgoj bosiljka, kako se brinuti o začinskom bilju, kako se brinuti o bosiljku

Začinsko bilje i zašto nam ne uspijeva

Začinsko bilje u supermarketima uzgaja se da bi izgledalo dobro na policama, a ne da bi preživjelo kod kuće. Kad uvene, treba kupiti drugo”, kaže Kendall Platt, stručnjakinja za vrtlarstvo. Naime, ono se uzgaja u grijanim staklenicima, u idealnim uvjetima, često dobivajući 18 sati umjetne svjetlosti dnevno. “Zbog toga brzo rastu u visinu, ali njihova veličina dovodi u zabludu jer su to još uvijek nezrele biljke. Narastu za otprilike tri tjedna, ali vi zapravo kupujete posudu sa sadnicama”, poručuje Liz Anderson s bloga The Herb Guide. 

Na policama trgovina slabe stabljike nezrelog bilja drži plastična ambalaža, koja uz to podiže najbujnije listove na vrh, stvarajući dojam da izgledaju zdravo. Ali nakon što kod kuće uklonite taj plasičan omot, stabljike se mogu objesiti. Osim toga, sjeme se sije preblizu jedno uz drugo i ne odvaja se kad proklija, što znači da se sadnice međusobno natječu za prostor. “U jednoj teglici nećete dobiti jednu biljku, možete imati čak 50 sićušnih biljaka koje se sve natječu za hranjive tvari. A njih nema dovoljno u tlu da ih održi na životu”, kaže Platt. 

začinsko bilje, bosiljak, savjeti za uzgoj začinskog bilja, savjeti za uzgoj bosiljka, kako se brinuti o začinskom bilju, kako se brinuti o bosiljku

Budući da su sadnice izložene tolikoj količini umjetnog svjetla u staklenicima, biljke rastu uvis i imaju male listove jer ne moraju ulagati puno truda da uhvate svjetlost potrebnu za energiju. A nakon što ih donesete kući, čak ni najsunčanija prozorska daska vjerojatno neće imati ni približno toliko svjetla, pa se biljke bore da dobiju potrebnu energiju.

Osim toga, još jedna greška koju ljudi rade jest da ih pretjerano zalijevaju kad počnu venuti, što dovodi do toga da doslovno utope biljku.

Kako bosiljak iz dućana (ipak) održati na životu?

začinsko bilje, bosiljak, savjeti za uzgoj začinskog bilja, savjeti za uzgoj bosiljka, kako se brinuti o začinskom bilju, kako se brinuti o bosiljku

Ipak, bosiljak kupljen u supermarketu može preživjeti duže od tjedan dana uz neke tips&tricks. Leanne Kilroy, koja stoji iza Instagram profila @goodboneslondon, pokazala je kako izgleda njen bosiljak star tri mjeseca te podijelila neke korisne savjete koje prenosimo u nastavku, uz napomenu da najbolje funkcioniraju u toplijim mjesecima i u zatvorenom prostoru:

View this post on Instagram

A post shared by Leanne Kilroy (@goodboneslondon)

  • Nikad ne zalijevajte s vrha – zalijevajte samo tanjurić ispod teglice
  • Neka tanjurić uvijek bude pun
  • Listove nemojte čupati, već uvijek odrežite stabljiku neposredno iznad lista
  • Koristite veliki tanjurić ili zdjelicu, a bosiljak će popiti onoliko koliko mu treba
  • Presadite bosiljak u veću teglu kako bi preživio – veća tegla osim toga znači veći bosiljak!
  • Držite bosiljak na sunčanom mjestu i dajte mu malo vremena da naraste 

FOTOGRAFIJE: Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5