Tradicija koja se ne napušta: Obama objavio što čita i sluša ovog ljeta

22.07.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Novosti | Kultura
#Barack Obama | #Dolce far niente

“Barack Obama možda više nije predsjednik, ali će uvijek biti glavni zapovjednik ljetnih književnih i glazbenih preporuka“, zafrkavaju se američki mediji ovih dana, najavljujući još jednu top listu knjiga i pjesama koje nekadašnji američki predsjednik konzumira ovog ljeta i preporučuje drugima. Specifičnu tradiciju započeo je prije više od jednog desetljeća i njome vrlo brzo privukao pozornost svjetskih medija. Ljetna sezona kao da nije započela dok Obama ne kaže svoje; evo što se u njegovom domu sluša i čita u vrućim danima 2023. godine!

Obamina top lista

Bivši predsjednik SAD-a postao je kulturni tastemaker, još 2009. godine kada je sjedio u Ovalnom uredu Bijele kuće. Naime, od tada datira njegova prva lista s preporukama ljetne glazbe i knjiga, koja se više ili manje redovito ponavljala svake godine. Mnogo se spekuliralo o tome tko točno sastavlja te liste, i pretpostavljalo da priču iza kulisa odrađuje Obamin tim, no Eric Schultz, stariji savjetnik predsjednika, izjavio je za magazin Esquire da su ove ljetne liste potpuno autentične i njegovih ruku djelo, te da u protivnom ne bi ni privukle toliko pozornosti publike i medija.

Obamina top lista ljeto 2023

Predsjednik Barack Obama objavio je svoju prvu listu knjiga koje čita u ljeto 2009., nekoliko mjeseci nakon što je preuzeo dužnost. Nastavio je dijeliti preporuke za ljetno čitanje tijekom svog predsjedničkog mandata, s iznimkom 2012. i 2013., kada se može zamisliti da ga je preplavio svakodnevni posao. 2017. godine, nakon što je napustio dužnost i nesumnjivo dobio malo slobodnog vremena za čitanje, bivši predsjednik počeo je objavljivati i popis najboljih knjiga godine, zajedno sa sličnim pregledima za filmove, televiziju i glazbu.

Za neke su Obamine preporuke postale vrlo iščekivane. Julianne Buonocore, osnivačica bloga o knjigama i životnom stilu The Literary Lifestyle, rekla je da ona i njezinih 800.000+ čitatelja mjesečno željno iščekuju Obamin popis knjiga svake godine. “Prvo, uzbudljivo je vidjeti jeste li pročitali iste knjige koje je pročitao i bivši predsjednik, i drugo, on uvijek nudi niz raznolikih štiva, tako da znate da ćete sigurno pronaći nešto novo i dojmljivo za sljedeće čitanje”, rekla je Buonocore.

Naslovi koje Obama odabire vrlo su raznoliki, i po temama i po autorima, te uvelike variraju od dosadnih političkih knjiga koje se inače nalaze na noćnim ormarićima bivših predsjednika.

Kao nekadašnji predsjednik SAD-a, jedna od pogodnosti koju Obama uživa je direktan pristup ljudima, zajednicama i pričama iz svakog kutka planeta, u svakoj industriji, u svakom sektoru… Bilo da se radi o ljudima u politici, poslu ili sportu ili o njegovim kćerima i obiteljskim prijateljima, stalno je okružen raznolikom publikom koja mu može preporučiti dobro novo štivo.

Da skratimo priču, u četvrtak je Obama na svojim društvenim mrežama podijelio listu za ljeto 2023. Evo što sluša i čita!

FOTOGRAFIJE: Twitter

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5