Booking.com je otvorio nevjerojatan kampus za zaposlenike

02.04.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#uređenje interijera | #Amsterdam

Sastanimo se u Toskani, popijmo kavu u Panami, razgovarajmo o strategiji u Tanzaniji: sve je to moguće u novom urbanom kampusu vodeće platforme za putovanja, otvorenom u AmsterdamuBooking.com City Campus. Jedinstvena suradnja arhitekata i dizajnerskih tvrtki rezultirala je inkluzivnim radnim mjestom za više od 6500 zaposlenika.

Booking.com City Campus jedan je od najvećih urbanih projekata u zapadnoj Europi te je mješovite upotrebe: za građane Amsterdama koji koriste javni prostor i trgovine, preko stanara koji žive u stambenoj zgradi pa do radne snage Bookinga. Adresirane su potrebe svake od skupina pa dizajn uključuje promišljen pristup cirkulaciji zraka, vodi, prehrani, dnevnom svjetlu, tjelesnom kretanju, temperaturi, zvuku i materijalima, kao i holistički pristup mentalnom zdravlju, piše UNStudio, ujedno i jedan od arhitektonskih studija koji je radio na projektu.

Hufton+Crow
Hufton+Crow
Hufton+Crow
Matthijs van Roon

Booking.com City Campus

U fokusu novog Booking.com City Campusa je raznolikost interijera: arhitekti iz ureda HofmanDujardin napravili su plan za interijer zgrade koja se prostire na 65.000m², dok su za samu zgradu zaslužni arhitekti UnStudija. Cjelokupni je dizajn rezultat rada međunarodnih dizajnerskih tvrtki: Linehouse Design, i29, Studio Modijefsky, CBRE Design, UNStudio, HofmanDujardin, Powerplant, Mijksenaar, MOSS, Scholten & Baijings, i Studio Rublek. Zajedno su stvorili inspirativno okruženje za zaposlenike i posjetitelje, a detalje o Booking kampusu donosi Office Snapshots.

UNStudio

Plan za uređenje ureda krenuo je od ideje da Booking.com City Campus bude svojevrsni dom za svakog od zaposlenika, koji predstavljaju više od 100 nacionalnosti. Nastao je takozvani plan “Booking Home”, prema kojem je svako mjesto na svijetu, svaka destinacija putovanja – nečiji dom. Budući da svatko ima drugačiju ideju doma, iz HofmanDujardina razvili su plan u čijem je fokusu raznolikost. Definirali su moodboardove za nekoliko tematiziranih područja, a različiti su dizajneri pozvani da slijede načela, ali i daju svoj individualni pečat. Dodatno su odabrani stručnjaci koji su se pobrinuli za zelenilo, osvjetljenje, grafiku, hranu, piće…

Hufton+Crow

Glavni arhitekt Ben van Berkel za UNStudio je rekao:

I dok pojedinačni unutarnji prostori imaju međunarodni štih koji odražava djelatnost Bookinga, htjeli smo da cjelokupni koncept zgrade služi kao odraz Amsterdama. Arhitektura kombinira robusnost i industrijsku povijest luke, sa staklenim detaljima koji smanjuju ukupnu veličinu zgrade te nježno odražavaju svjetlucanje vode i neba. Nadalje, interijer je osmišljen tako da prenese vibrantnost središnjih amsterdamskih kvartova.

Kroz zgradu je raspoređeno 28 jedinica za odmor, svaka drugačije tematike. Tako ljudi mogu šetati New Yorkom i Rio de Janeirom, opustiti se na grčkim otocima i posjetiti Amazonu. Takvi prostori nude odmor od računala, omogućujući zaposlenicima da se druže, surađuju, resetiraju svoje misli, što u konačnici utječe i na povećanje kreativnosti i podruktivnosti. Fotografije zaposlenika, kao i suveniri iz cijelog svijeta, služe kao dodatni podsjetnici na putovanja. Dizajniran kako bi povezao ljude i mjesta, novi Booking.com City Campus ima za cilj stvoriti živopisnu inkluzivnu zajednicu.

Matthijs van Roon
Matthijs van Roon
Matthijs van Roon
Matthijs van Roon
Matthijs van Roon

Okruženje za ugodan rad i druženje

UNstudio piše kako je upravo stvaranje radnog okruženja koje je socijalno, fizički i mentalno zdravo za zaposlenike Bookinga, bila ključna svrha dizajna od samih početaka. Posebna je pozornost posvećena akustici, kako u uredskim prostorima, tako i u atrijima, a visokokvalitetno umjetno svjetlo poboljšava vizualnu ugodu u prostoru. Podnom distribucijom zraka omogućuje se svježi zrak u blizini korisnika, a Booking.com City Campus nosi i BREEAM certifikat izvrnosti. Cjelokupni je dizajn funkcionalan i transparentan te stvara prostor u kojem je ugodno raditi, živjeti i družiti se.

Ben van Berkel je rekao:

Željeli smo stvoriti zgradu koja će također funkcionirati i kao “recruitment machine”. Fokus je bio na zadovoljavanju potreba Bookingovih zaposlenika, od trenutka kada uđu do kraja radnog dana, kao i svih aktivnosti koje se u međuvremenu odvijaju.

Matthijs van Roon

I food courtovi su iznimno interesantni: obroci se konzumiraju u jednom od tri restorana. Na drugom je katu smješten Market, dizajniran da pruži osjećaj tržnice u velikim europskim gradovima; na petom se nalazi Five Islands, dizajniran kao pet spojenih, ali pojedinačno tematiziranih zona; a na devetom je High Garden s bujnim vrtom i panoramskim pogledom na Amsterdam.

Matthijs van Roon
Matthijs van Roon
Matthijs van Roon

Kroz cijelu zgradu, arhitekturom se zaposlenike potiče na kretanje, i to korištenjem stepenica, mostova i galerija na svim razinama, uključujući i krov. Recimo, sastanak može započeti šetnjom na zajedničkom katu (1. kat) te trajati sve do krova, čime se inspirira ljude da izađu iz svojih ureda i dožive nove načine komunikacije s kolegama. Fleksibilan i prostran dizajn također omogućuje stvaranje različitih prostora za rad i sastanke, čime se zaposlenicima pruža prilika da osmisle dan onako kako žele, kako bi bio zdrav i produktivan.

Ewout Huibers
Matthijs van Roon
Maarten Willemstein
Maarten Willemstein

Stambeni dio Booking.com City Campusa

Dizajn stambenog dijela Booking.com City Campusa referira se na stare amsterdamske luke. Pozicioniran je tako da pruži najbolji pogled prema rijeci i prema gradu, a pogledu “pomažu” solarni prozori od poda do stropa, s kliznim stijenama širine do šest metara. U kampusu je smješen 41 stan, šest različitih vrsta, od studija do dvosobnih stanova, površine između 67 i 300 kvadratih metara. Za unutrašnjost stanova zadužen je Ontwepplek, studio koji se bavi dizajnom interijera.

UNStudio

FOTOGRAFIJE: UNStudio, Hufton+CrowMatthijs van RoonEwout HuibersMaarten Willemstein

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Matthijs van Roon

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5