U vremenu kad se o zdravoj prehrani znalo tek površno, a „bio“ i „eko“ pojmovi zvučali su kao futurizam, jedna je knjiga tiho, ali odlučno pokrenula revoluciju. “Hrana za život” Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejić, osnivača Biovege, nije bila samo kuharica niti priručnik: bila je putokaz, a za mnoge i životni zaokret.
Danas, tri desetljeća kasnije, knjiga slavi svoje jubilarno izdanje. I to ne kao uspomena, nego kao aktualno štivo koje, sada još više nego ikad, poziva na promjenu. Da mislimo što jedemo. Da osjećamo što kuhamo. Da kroz hranu gradimo bolji svijet.

Na obilježavanju tri desetljeća knjige koja je i dalje, nakon brojnih reizdanja, prodajni hit, Jadranka Boban Pejić prisjetila se djetinjstva obilježenog jednostavnom, ali moćnom životnom školom: „Živjela sam s bakom koja je imala svoj vrt i bila prava hraniteljica. Nije imala puno novca, ali imala je ljubav i pokazivala ju je kroz hranu. Svaki rođendan, svaka prilika, bila je prilika za darivanje, u obliku jela koja je sama pripremala.“
Godinama kasnije, susret sa Zlatkom Pejićem i njegovom strašću za makrobiotiku – filozofiju prehrane temeljenu na ravnoteži i povezanosti s prirodom – bio je trenutak prepoznavanja: „Kao da se krug zatvorio. Kroz našu ljubav i zajednički rad, shvatila sam: tu pripadam. To je moj poziv.“
Zlatko i Jadranka zajedno su krenuli u misiju edukacije, i to u vremenima bez interneta, bez Googlea, bez veganskih kutaka na svakom koraku. U Hrvatskoj su bili pioniri zdravih stilova življenja, promicanja organskog uzgoja i ekološkog pristupa svakodnevnom življenju. Ljudi su im prilazili nakon predavanja, tražeći savjete, tražeći recepte. I tako se rodila ideja za knjigu.

“Htjeli smo razbiti mit da je zdrava prehrana komplicirana i skupa. Željeli smo pokazati da je to jednostavno, primjenjivo, ali i duboko – jer se u pripremi hrane susreću sve dimenzije postojanja.“
Kada se knjiga pisala, kaže Jadranka, urednica “Knjige za život” Marina Kralj Vidačak (današnja direktorica nakladničke kuće Planetopija), “natjerala” je autorski dvojac da iz sebe izvuku najbolje.

Hrana za život: Filozofija kojom se obitelj Pejić vodi kroz cijeli svoj biznis
Danas, filozofija “Hrane za život” ne živi samo u redovima teksta. Ona je svakodnevna praksa na Zrno eko imanju, prvom i najvećem certificiranom ekološkom imanju u Hrvatskoj. Ondje, među gredicama zelenila i brojnih kultura uzgojenih bez štetnih kemikalija, svakodnevno se potvrđuje da hrana može biti čin ljubavi, odgovornosti i revolucije.
Zrno je danas u rukama Davida Pejića, sina Jadranke i Zlatka, dobitnika nagrade za najbolje ekološko imanje u EU 2021. godine. U predgovoru jubilarnog izdanja knjige, David piše kako Hrana za život danas predstavlja čin otpora: poziv da se ponovno povežemo s prirodom, tijelom i vrijednostima koje nas istinski hrane, u vremenima u kojima nam sve pokazuje suprotno.

„Mislim da su mi se u trenutku obilježavanja 30. godišnjice knjige iskombinirale dvije emocije – zahvalnost i dužnost. Zahvalnost prema zajednici koja se izgradila oko naših vrijednosti i ideja, i osjećaj odgovornosti da nastavimo dalje još najmanje 30 godina. Zajednica koja je počela kao grupa entuzijasta, edukatora i istomišljenika, prerasla je u zajednicu kupaca i sudionika našeg poslovnog eko sustava”, istaknuo je David na druženju u Zrno Bio bistrou i nastavio:
“Hrana bi trebala biti nešto što nas gradi i ispunjava, a zapravo, barem kroz moje iskustvo kroz poljoprivredni sektor, konvencionalna hrana je nešto što nas sve više ugrožava. Vidimo da su svi pod nekom vrstom pritiska: s jedne strane se nalazi pitanje hrane, a s druge strane, socijalni aspekt našeg postojanja sve je više simuliran kroz društvene mreže. Sve više i više je situacija u kojima nesvjesno konzumiramo nešto što nam je netko drugi izdizajnirao kao objekt naše želje. Kada bismo racionalno analizirali te stvari koje konzumiramo, ne bismo mislili da nam išta od toga treba ili da nas ispunjava, a posvećujemo im jako puno vremena. U tom kontekstu, ako je takva situacija, onda je knjiga koja kaže ‘razmišljaj o hrani koju kupuješ ili uzgajaš, razmišljaj o njenoj kvaliteti, odvoji vrijeme da ju postepeno i kvalitetno pripremiš, radi to za sebe i svoje bližnje, radi to redovito i posvećeno’ doista revolucionaran čin. ‘Hrana za život’ je nešto što nam svima treba više nego ikad, što je teže poslušati više nego ikad, ali što nam može dati više nego ikad.”

Biovega eko sustav
Ono što je počelo kao osobna filozofija, danas je jedinstven poslovni model koji povezuje ekologiju, obrazovanje, izdavaštvo i prehranu. Biovega grupa obitelji Pejić temelji svoj rad na ideji osobne ekologije: da zdrava osoba gradi zdravu zajednicu, i da je ta povezanost neraskidiva.
Bio&bio trgovine jedini su domaći maloprodajni lanac koji u ponudi ima isključivo 100% ekološke proizvode. Zrno eko imanje i bistro nude iskustvo okusa koji dolazi izravno s tla. Planetopija izdaje knjige koje nas potiču na rast, dok Makronova kao edukacijski centar već desetljećima prenosi znanja o cjelovitom pristupu životu.
„Biovega ne piše samo poslovnu priču, već gradi mostove između ljudi, prirode i budućnosti – pokazujući da poslovanje može biti i osobna, društvena i ekološka odgovornost.“ – naglasila je za Jadranka Boban Pejić, CEO Biovega.

Knjiga za nove početke
Knjiga “Hrana za život” i danas pronalazi put do novih čitatelja: mladih obitelji, zaposlenih ljudi u ubrzanoj svakodnevici, svih onih koji u nekoj točki života požele usporiti i živjeti svjesnije, kvalitetnije i zdravije.
„Ne mora sve biti savršeno“, ističe Jadranka: „Bitno je krenuti. Makar danas napravili samo juhu. I to je promjena.“
U razgovoru je istaknula da je korisno napraviti inventuru prehrambenih navika, bez osude, s iskrenim pogledom na tanjur. „Dodaj malo zelenog. Osjeti što se mijenja u tijelu. I već si na novom putu.“
Njezina poruka danas je možda važnija nego ikad jer u svijetu pretrpanom informacijama, algoritmima i dijetama, istinske promjene počinju kad zastanemo. Kad kuhamo s namjerom. Kad jedemo s poštovanjem. Kad živimo s prisutnošću.
FOTOGRAFIJE: Sanjin Kaštelan