Skoro 90 posto članova Njemačko-hrvatske komore ponovno bi uložilo svoj novac u Hrvatskoj

07.05.2024. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Novosti
#istraživanje

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora danas je pred svojim članovima i predstavnicima medija predstavila rezultate Gospodarskog istraživanja za 2024. godinu. Istraživanju je pristupilo 118 poduzeća-članova Komore, a rezultati nikada nisu bili bolji.

Veseli nas optimizam koji vlada među našim članovima i koji raste iz godine u godinu. Prije 5 godina samo 7 posto poduzetnika smatralo je da je stanje u hrvatskom gospodarstvu dobro – danas ih 29 posto to tvrdi, četiri puta više! Također je u 2019. godini skoro polovica poduzetnika rekla da ne bi ponovno svoj novac uložila u Hrvatsku, danas tako govori tek desetina poduzetnika. To su ogromni napreci i veliko priznanje da Hrvatska, usprkos izazovima koji i dalje postoje, uistinu postaje bitan dio europskog gospodarskog prostora“ izjavila je na konferenciji za medije Stefanie Ziska, direktorica Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

Nicolas Baron Adamovich, Stefanie Ziska i Marjan Vučak
Nicolas Baron Adamovich, Stefanie Ziska i Marjan Vučak

Gospodarsko istraživanje Komore provodi se već 19 godina u zemljama srednje i jugoistočne Europe, a ove godine u njemu je sudjelovalo 16 zemalja, odnosno čak 1.533 poduzeća. Na razini Hrvatske u istraživanju je sudjelovalo sveukupno 118 domaćih, njemačkih i inozemnih tvrtki članica. Istraživanje ispituje poduzeća o očekivanjima za tekuću godinu, kao i procjeni općeg gospodarskog stanja i izazova.

Nicolas Baron Adamovich
Nicolas Baron Adamovich

Veliki broj ispitanih poduzetnika naglasak je stavio i na druge izazove s kojima se susreću u svakodnevnom poslovanju poput visine poreznih nameta, neefikasnosti javne uprave, netransparentnosti javnih natječaja i nedovoljno suzbijanje korupcije. S druge strane, članstvo u Europskoj uniji, pristup javnom financiranju, komunikacijski sustavi i opskrba energijom procijenjeni su kao veoma dobri ili odlični.

Među članovima Komore, pristupanje Hrvatske eurozoni i Schengenskom prostoru također se vrlo pozitivno ocjenjuje. Osim toga, trećina ispitanika smatra da će se gospodarstvo u Hrvatskoj općenito bolje razvijati nego u 2023. godini. Brošuru s detaljnijom analizom rezultata istraživanja moguće je pronaći na https://kroatien.ahk.de/hr/info-centar/gospodarsko-istrazivanje

Stefanie Ziska
Stefanie Ziska

O NJEMAČKO-HRVATSKOJ INDUSTRIJSKOJ I TRGOVINSKOJ KOMORI

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora najveća je bilateralna poslovna zajednica u Hrvatskoj koja broji više od 350 članova iz hrvatskih, njemačkih i inozemnih krugova. Dio je globalne mreže njemačkih vanjskotrgovinskih komora, delegacija i predstavništava njemačkog gospodarstva (AHK) s više od 150 sjedišta u 93 zemlje. AHK su institucije za promicanje vanjske trgovine Njemačke i pružaju kompetentne usluge, snažnu mrežu kao organizaciju članova i predstavnika interesa njemačkog gospodarstva.

FOTOGRAFIJE: PR

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5