Prva jutarnja kava: Anja Bendeković

27.02.2024. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Ljudi u biznisu
#Prva jutarnja kava

“Prva jutarnja kava” nastala je kao tema na samim počecima After5 portala, kada smo se počeli pitati kako bi ljudi oko nas opisali taj trenutak u vremenu, ritualnog ispijanja prve šalice kave u danu zbog koje sve ostalo ide na kratku pauzu. Svatko od nas ima kavoljupce u svojoj okolini koji izuzetno cijene jutarnje vrijeme za sebe, a zajednička im je poveznica upravo prva jutarnja kava.

Nakon što smo u ovoj temi ugostili fotografe Danijela Berkovića i Inu Zeljka, kao i poduzetnicu i vlasnicu Selectedd trgovine Nives Borko, niz coffee entuzijasta koji oko prve jutarnje kave stvaraju poseban ritual nastavljamo s urednicom i copywritericom Anjom Bendeković. Koje je njeno posebno mjesto u gradu na kojem joj pripremaju najbolju kavu i s kakvom kavom započinje svaki dan, pročitajte u nastavku!

Anja Bendeković

Draga Anja, dobrodošla u Prvu jutarnju kavu na After5! Za one koji te tek trebaju upoznati, otkrij nam pobliže čime se baviš – i s kakvom jutarnjom kavom počinje tvoj dan?

Od 9 do 5 radim kao urednica i copywriterica online magazina MYSA. Riječ je o projektu tvrtke FOREO, vodeće kozmetičke tvrtke nove generacije, u kojem s drugim članovima tima obrađujem teme njege kože, zdravlja, prehrane i lifestylea. Razlikujemo se od drugih inovativnim tehnološkim rješenjima popularnima na globalnom tržištu, kao što je, recimo, LED maska za lice. Nakon 5 jedem dobru hranu (još uvijek važem veseli li me više stvarno dobar doručak ili večera), plivam, čitam i sviram u Društvenom orkestru Hrvatskoga glazbenog zavoda. Volim putovati, o čemu dojmove dijelim na osobnom blogu, The Mint Story i svom Instagram profilu.

Radni dan mi počinje cappuccinom u Luti, mom omiljenom kvartovskom kafiću. Zbog tih dvadesetak minuta uživanja u kavi obično se dižem ranije nego što bih voljela.

Poznato je da kavoljupci imaju svoje coffee rituale oko kojih se ne rade kompromisi – kako izgleda taj beskompromisno tvoj jutarnji ritual pripremanja kave i uživanja u njoj?

Kavu ne pripremam sama – bariste to rade puno bolje od mene (kod kuće u biti najviše pijem čaj, što je također ritual u kojem uživam). Vikendom se odlazak na kavu pretvara u cjelojutarnji ritual. To je vrijeme za mene (ili za društvo u kojem se nalazim), za knjige (upravo prolazim opus Stefana Zweiga) ili časopise, people watching, zapisivanje misli i planova, uživanje u suncu ili toplini prostora. Obično prvo odlazim po povrće i cvijeće na Dolac, pa tako natrpanih vrećica sjedam u Lutu (ako mi se posreći da nađem mjesto, jer postaju sve popularniji).

Luta je ne samo mjesto odlične kave, nego i mjesto susreta ljubitelja kave, mode, arhitekture i urbane glazbe. Volim Lutu i jer tamo, neplanski, uvijek susretnem, pozdravim i popričam s nekim poznatim – ako to želim. Atmosfera je vrlo opuštena i nenametljiva, pa ako i želim biti sama sa sobom, isključim se i radim svoju stvar. Uvijek se osjećam dobrodošlom.

U Luti kavu pripremaju s aparatom Victoria Arduino, a vlasnici su ponudu osmislili prema multi roastery konceptu. Stalna je u ponudi kava pržionice Kava Family iz Splita, dok uz njih rotiraju gostujuće globalne specialty pržionice.

Tvoj Instagram profil je mali bombon u kojem su spojena i putovanja i gastronomija i svi oni mali trenuci koji čine život. Italija ti je ne samo omiljena zemlja, već i česta adresa. Koja su to mjesta ondje na kojima si pila najbolju kavu, a preporučila bi ih i nama? I koji coffee običaji Talijana su ti najviše dragi?

Hvala ti! Italija mi je kulturološki i gastronomski jedna od omiljenih zemalja. Iako zaista uživam u talijanskoj hrani, tamošnja scena kave zapravo pomalo kasni za svjetskim trendovima. S obzirom na njihovu bogatu tradiciju prženja kave, veliki dobavljači prevladavaju. Na male pržionice, i kafiće koji promoviraju kulturu specialty kave, rjeđe se nailazi (ta scena je, recimo, vrlo živa u Hrvatskoj).

U talijanskim kafićima više uživam u atmosferi i okruženju, tradiciji. To su mjesta poput Pasticcerije Bomboniera u Trstu (krafne su im izvrsne!), Caffea Al Bicerin u Torinu (koji je poznat po kolačićima baci di dama, interijeru iz 19. stoljeća i tome što je Umberto Eco u njega smjestio radnju Praškog groblja) ili Pasticcerije Mangini u Genovi gdje kroasane poslužuju na srebrnim pladnjevima. Ono što također volim u Italiji je običaj ispijanja kave s nogu, brzinski, na šanku, uz kratki razgovor s vlasnikom.

  • Prije prve jutarnje kave sam… dobre volje jer odvajam vrijeme za sebe i veselim se kavi.
  • Dnevno popijem i do… dvije kave, jednu za drugom, cappuccino i cortado.
  • Mlijeko u kavi… preferiram.
  • Bez šećera se… mora. Stavljanje šećera u kavu podsjeća me na djetinjstvo kada bi baka ugošćivala susjede koje su u kavu stavljale kocke šećera. Iako mi je taj običaj drago sjećanje, neka ipak ostane u devedesetima.
  • Mala vs. velika šalica… srednja?
  • Omiljena šalica iz koje trenutno pijem kavu… Inker roza Luta šalica.
  • Kada bi me u kafiću pitali „kao i obično?“ naručila bih… cappuccino u Luti, naravno.

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5