Kroz godine rada u domaćoj medijskoj industriji postalo mi je jasno koliko je mojim suradnicima kava bitno, a nerijetko i nužno pogonsko gorivo za započeti radni dan. Bez kave ne mogu proći ni dnevna druženja s frendicama, a osim na poslu, kava je zadominirala i kod kuće, i to zahvaljujući ukućanima koji ne izgovaraju dobro jutro prije svog prvog gutljaja kave.
Kada bih vam rekla da kavu osobno ne pijem – i doista ju ne pijem – vjerojatno biste se zapitali otkud mi ideja za ovu temu? Pa ipak, godinama sam okružena zagriženim kavopijama i nekako sa strane uživam u gledanju njih samih, doživljavanju odnosa kojeg imaju s kavom i tog iskrenog, istinskog gušta kada ispijaju prvi gutljaj svog espressa, macchiata, americana… Nema sumnje da kavoljupci imaju jedan poseban ritual na kojem im ponekad čak i malo zavidim.
U ovoj temi ugostit ćemo mnoge zanimljive pojedince koji kavi, naročito onoj prvoj jutarnjoj, pristupaju na metikulozan, a ponekad čak i religiozan način i nastojat ćemo riječima i fotografijama prenijeti što im znači kava, u kojoj je mjeri kava mnogo više od kave i kakve rituale s njom stvaraju. Prvi gost Prve jutarnje kave poznati je zagrebački fotograf Danijel Berković, o čijem sam coffee ritualu imala prilike mnogo čuti od svoje najbolje prijateljice. Danijel je bio jedan od onih zaljubljenika u kavu koji je poslužio kao inspiracija za start ove teme, pa sam vam poželjela približiti njegov hobi i, komotno mogu reći, njegovu strast.
Danijel Berković
Danijele, dobrodošao u Prvu jutarnju kavu na After5! Za one koji te ne znaju, otkrij nam pobliže čime se baviš – i s kakvom jutarnjom kavom počinje tvoj dan?
Bok Hana, hvala ti na pozivu! Za one koji me ne znaju, ja sam fotograf specijaliziran za reklamnu fotografiju. Snimam u svojem studiju i na lokacijama diljem zemlje.
Drago mi je da danas razgovaramo o kavi… to je nešto o čemu mogu pričati satima s jednakom strašću kao i o fotografiji!
Svoju prvu jutarnju kavu najčešće popijem u studiju. Čim dođem, prije nego ni pomislim na uključivanje računala ili fotoaparata, dođem za svoj zen otok na kojem je samo oprema za pripremanje kave. Tek nakon prvog gutljaja fine kave može započeti radni dan…
U krugu bliskih ljudi, poznat si po tome da si pedantan oko pripremanja i ispijanja kave – u što si sve investirao da bi dobio tu savršenu šalicu kave?
Joj da… često mi ljudi koji me okružuju kažu da im je baš gust gledati me kako pripremam kavu… taj sjaj u očima i taj govor tijela ne možeš sakriti!
Izrazito me veseli i opušta pripremati kavu. Cijeli proces pripreme još uvijek mi je čaroban – sve od preciznog vaganja zrnaca kave, ponovnog vaganja nakon mljevenja, finog raspoređivanja kave u porta filter i na kraju gledanja kako curi savršen espresso… Iako sam ih tisuće napravio, i dalje se svaki put sagnem i pogledam ispod ručke kako curi ta magična kremasta tekućina u šalicu… Mmmmmm!
Oduvijek sam birao kakvu ću kavu piti, a tek ulaskom u svijet Specialty kave postao sam pravi ‘pacijent’! Kao i kod foto opreme, nisam štedio pri kupnji opreme za tako važnu stvar pa sam uložio u odličan Sage Dual Boiler aparat za kavu, Eureka Mignon Specialita’ mlinac i u hrpu dodataka koji su jednako važni za vrhunski krajnji rezultat. Kužiš… nije to tek tako… a koliko tek toga trebam istražiti i probati!
Kupujem samo svježe prženu kavu iz naših odličnih boutique pržionica: Kava Family, Cogito i Four Wheel. Sa svakog putovanja donesem neku novu vrećicu kave koju s guštom podijelim sa svojim fanatičnim prijateljima što se uvijek pretvori u pravo analiziranje i debatiranje koje note donosi prvi gutljaj, a koje after taste… kažem ti, pacijenti… To traženje savršenstva nije mi ništa novo, oduvijek to radim i u svojoj fotografskoj karijeri.
Nisi jedan od onih koji kavu izrađuje brzinski, već uživaš u procesu i trenutku – što je za tebe toliko magično u ovom ritualu?
Kad malo razmislim, često ganjam tu neku svoju životnu filozofiju… Stvari i obaveze koje su dosadne, jednostavne ili se mogu automatizirati pokušavam napraviti sa što manje energije i fokusa kako bih se mogao više posvetiti stvarima i trenucima u kojima uživam… Priprema i ispijanje savršene kave spada u tu drugu kategoriju. Izrazito me to smiruje i resetira u ovom današnjem užurbanom životnom tempu. Ja sam veliki radoholičar i uvijek si podižem ljestvicu i gledam kako nešto napraviti bolje ili brže. Uživanje u pripremi i ispijanju kave je proces koji me meditativno smiruje.
- Prije prve jutarnje kave sam… Zapravo sam okej, ali ako bilo što od ranog jutra krene mimo plana odmah stanem i popijem kavu na miru.
- Dnevno popijem i do… Tri šalice su mi norma, četiri kad je duži dan na poslu…
- Mlijeko u kavi… Da, naravno… flat white mogu duže piti i duže uživati!
- Bez šećera se… mora, šećer nije opcija.
- Mala vs. Velika šalica… Espresso u maloj, s mlijekom u velikoj
- Kada bi me u kafiću pitali „kao i obično?“ naručio bih… cijeđenu naranču ili mineralnu! ???? Kavu pijem jedino na provjerenim mjestima… nakon što se navučeš na Specialty kavu ne možeš više piti kavu bilogdje…
FOTOGRAFIJE: Ino Zeljak