Prva jutarnja kava: Ino (KOFE+INO) Zeljak

08.11.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život prije 5 | Ljudi u biznisu
#Prva jutarnja kava | #Ino Zeljak

Početkom ove godine, doznala sam “novu stvar” o fotografu s kojim svi volimo raditi u branši, a ta je da Ino Zeljak ima paralelni, kofeinom nabrijani život na Instagramu. Recimo samo da je on The Coffee Experience Content Creator, koji će vas svojim objavama na profilu @kofe.ino potaknuti da se zaljubite na prvi pogled u speciality kavu, kao i u cijeli ritual pripreme i uživanja u kavi.

Ako ste već u tom svijetu, s Inom ćete imati priliku popričati o svojoj strasti prema finoj kavi, svim aparaturama koje koristite i dodacima, a upravo to je i poanta zajednice koju gradi s KOFE+INO i koja broji gotovo 6.000 coffee entuzijasta iz cijelog svijeta. Ino je, stoga, bio sasvim logičan gost za novo izdanje naše Prve jutarnje kave.

Ino Zeljak, prva jutarnja kava

Ino Zeljak

Dragi Ino, dobrodošao u Prvu jutarnju kavu na After5! Za one koji te tek trebaju upoznati, otkrij nam pobliže čime se baviš – i s kakvom jutarnjom kavom počinje tvoj dan?

Pozdrav ekipa! 🙂 Trenutno sam primarno tata dvojici malih hahara i support svojoj partnerici Sari oko svih zadataka koji klinci bace pred nas, tek onda fotograf i strastveni kavoljubac. Početkom hladnijih jutra naginjem espressu ili kavi s toplim mlijekom, da smo ovaj intervju obavili na vrijeme, bilo bi ljeto i sigurno bi odgovor bio da dan počinjem coldbrewom 🙂

Poznato je da kavoljupci imaju svoje coffee rituale oko kojih se ne rade kompromisi – kako izgleda taj beskompromisno tvoj jutarnji ritual pripremanja kave i uživanja u njoj? Zaustavljaš li vrijeme na trenutak zbog prve jutarnje šalice kave?

Najdraži dio pripreme kave je upravo taj zen dio, vaganje zrna, određivanje finoće mljevenja, sama receptura (količina kave i količina vode koja kroz nju prolazi u određenom vremenu). Svi ti koraci prije čine taj sami ritual čarobnim, samo ispijanje kave i ne baš toliko, jer spadam u skupinu ljudi koji piju kavu jako brzo, nebitno radi li se o espressu ili kavi s mlijekom :D. Zadnje tri godine otkako sam tata volim se dići prije svih i obaviti ovaj ritual sam jer mi služi da “meditiram” i saberem misli prije početka dana.

Osobno koristim Gaggia Classic aparat za kavu i iznimno sam zadovoljan njime u kontekstu home barista uvjeta. Što se zrna tiče, najčešće se okrećem našim domaćim pržionicama:

Four Wheel Coffee Roasters

kava.family Coffee Roasters

Cogito Coffee Roasters

Lively Roasters Coffee

Scena je bogata i nekako mi se čini da velika većina ljudi toga nije svjesna, pa ovim putem neka iskoriste priliku da se upoznaju s nekima od njih! 🙂

Instagram profil @kofe.ino spaja tvoju ljubav prema kavi i prema fotografiji, te otkriva jednu specifičnu strast prema coffee kulturi, uz veliku posvećenost kvalitetnoj sirovini, aparaturi, detaljima… Kakvu platformu gradiš ondje i kakvu publiku okupljaš? I otkud sva ta znanja o kavi koja nesebično dijeliš kroz svoje objave?

KOFE+INO se rodio tijekom lockdowna, imao sam kao i većina ljudi puno slobodnog vremena koje sam iskoristio za produbljivanje znanja o kavi, o vrstama zrna, načinima priprema itd. Svakako moram spomenuti svog dragog prijatelja Karla Purića koji je izvaredan barista i roaster kave Four Wheel Coffee Roasters i kojeg sam upoznao u sad već bivšim dostavama kave na kućnu adresu… Ostalo je povijest.

Volio bih da ljudi daju šansu specialty coffee lokalima jer sam ja u jednom takvom otkrio što kava treba biti i u potpunosti se zaljubio u istu. Moram napomenuti da je kava hobi koji iziskuje ulaganja; aparat za kavu, mlinac, vagica, tamper, lončići za mlijeko i na kraju sama kava košta, ali kroz određeno vrijeme se isplati novčano jer uštedite na kavama koje prestanete piti u velikom broju vani.

Coffee zajednica dijeli savjete, neke tajne sam i sam tako naučio te volim gledati na svoj Instagram profil kao na produžetak te velike zajednice koja dijeli ljubav prema kavi :). Moja fotografska i snimateljska znanja su tu došla samo kao bonus :D.

  • Prije prve jutarnje kave sam… Isti kao i nakon 😀
  • Dnevno popijem… Jednu do četiri kave, ovisno kakav je dan
  • Mlijeko u kavi… Apsolutno da
  • Bez šećera se… Može i, ako je kava dobro pripremljena, mora! 🙂
  • Mala vs. Velika šalica… Naginjem srednjoj
  • Omiljena šalica iz koje trenutno pijem kavu… INKER
  • Kada bi me u kafiću pitali „kao i obično?“, naručio bih… Dupli espresso ili flatwhite

FOTOGRAFIJE: Sarah Dombre

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5