Početkom ove godine, doznala sam “novu stvar” o fotografu s kojim svi volimo raditi u branši, a ta je da Ino Zeljak ima paralelni, kofeinom nabrijani život na Instagramu. Recimo samo da je on The Coffee Experience Content Creator, koji će vas svojim objavama na profilu @kofe.ino potaknuti da se zaljubite na prvi pogled u speciality kavu, kao i u cijeli ritual pripreme i uživanja u kavi.
Ako ste već u tom svijetu, s Inom ćete imati priliku popričati o svojoj strasti prema finoj kavi, svim aparaturama koje koristite i dodacima, a upravo to je i poanta zajednice koju gradi s KOFE+INO i koja broji gotovo 6.000 coffee entuzijasta iz cijelog svijeta. Ino je, stoga, bio sasvim logičan gost za novo izdanje naše Prve jutarnje kave.
Ino Zeljak
Dragi Ino, dobrodošao u Prvu jutarnju kavu na After5! Za one koji te tek trebaju upoznati, otkrij nam pobliže čime se baviš – i s kakvom jutarnjom kavom počinje tvoj dan?
Pozdrav ekipa! 🙂 Trenutno sam primarno tata dvojici malih hahara i support svojoj partnerici Sari oko svih zadataka koji klinci bace pred nas, tek onda fotograf i strastveni kavoljubac. Početkom hladnijih jutra naginjem espressu ili kavi s toplim mlijekom, da smo ovaj intervju obavili na vrijeme, bilo bi ljeto i sigurno bi odgovor bio da dan počinjem coldbrewom 🙂
Poznato je da kavoljupci imaju svoje coffee rituale oko kojih se ne rade kompromisi – kako izgleda taj beskompromisno tvoj jutarnji ritual pripremanja kave i uživanja u njoj? Zaustavljaš li vrijeme na trenutak zbog prve jutarnje šalice kave?
Najdraži dio pripreme kave je upravo taj zen dio, vaganje zrna, određivanje finoće mljevenja, sama receptura (količina kave i količina vode koja kroz nju prolazi u određenom vremenu). Svi ti koraci prije čine taj sami ritual čarobnim, samo ispijanje kave i ne baš toliko, jer spadam u skupinu ljudi koji piju kavu jako brzo, nebitno radi li se o espressu ili kavi s mlijekom :D. Zadnje tri godine otkako sam tata volim se dići prije svih i obaviti ovaj ritual sam jer mi služi da “meditiram” i saberem misli prije početka dana.
Osobno koristim Gaggia Classic aparat za kavu i iznimno sam zadovoljan njime u kontekstu home barista uvjeta. Što se zrna tiče, najčešće se okrećem našim domaćim pržionicama:
Scena je bogata i nekako mi se čini da velika većina ljudi toga nije svjesna, pa ovim putem neka iskoriste priliku da se upoznaju s nekima od njih! 🙂
Instagram profil @kofe.ino spaja tvoju ljubav prema kavi i prema fotografiji, te otkriva jednu specifičnu strast prema coffee kulturi, uz veliku posvećenost kvalitetnoj sirovini, aparaturi, detaljima… Kakvu platformu gradiš ondje i kakvu publiku okupljaš? I otkud sva ta znanja o kavi koja nesebično dijeliš kroz svoje objave?
KOFE+INO se rodio tijekom lockdowna, imao sam kao i većina ljudi puno slobodnog vremena koje sam iskoristio za produbljivanje znanja o kavi, o vrstama zrna, načinima priprema itd. Svakako moram spomenuti svog dragog prijatelja Karla Purića koji je izvaredan barista i roaster kave Four Wheel Coffee Roasters i kojeg sam upoznao u sad već bivšim dostavama kave na kućnu adresu… Ostalo je povijest.
Volio bih da ljudi daju šansu specialty coffee lokalima jer sam ja u jednom takvom otkrio što kava treba biti i u potpunosti se zaljubio u istu. Moram napomenuti da je kava hobi koji iziskuje ulaganja; aparat za kavu, mlinac, vagica, tamper, lončići za mlijeko i na kraju sama kava košta, ali kroz određeno vrijeme se isplati novčano jer uštedite na kavama koje prestanete piti u velikom broju vani.
Coffee zajednica dijeli savjete, neke tajne sam i sam tako naučio te volim gledati na svoj Instagram profil kao na produžetak te velike zajednice koja dijeli ljubav prema kavi :). Moja fotografska i snimateljska znanja su tu došla samo kao bonus :D.
- Prije prve jutarnje kave sam… Isti kao i nakon 😀
- Dnevno popijem… Jednu do četiri kave, ovisno kakav je dan
- Mlijeko u kavi… Apsolutno da
- Bez šećera se… Može i, ako je kava dobro pripremljena, mora! 🙂
- Mala vs. Velika šalica… Naginjem srednjoj
- Omiljena šalica iz koje trenutno pijem kavu… INKER
- Kada bi me u kafiću pitali „kao i obično?“, naručio bih… Dupli espresso ili flatwhite
FOTOGRAFIJE: Sarah Dombre