Kako je raditi u uredu jednog od najpoznatijih brendova čokolade na svijetu?

12.02.2024. | AUTOR: After5

Život prije 5 | Uredske priče i iskustva
#ured

Mnogi će odmah prepoznati četvrtaste čokoladice Ritter Sport i njihovu ambalažu u boji. Prenošenjem ovog poznatog koncepta color-blockinga u prostorni dizajn, kreiran je novi radni svijet za obiteljsku konditorsku tvrtku Ritter Sport iz Waldenbucha. Rezultat je inspirativno i motivirajuće radno okruženje koje promiče inovativnost i komunikaciju, agilnost i raznolikost na svim razinama. Uz radna mjesta, stvoren je svestrani raspon opcija za sastanke i povlačenje za 130 zaposlenika tvrtke, dajući prostor za komunikaciju, suradnju, koncentraciju, kreativnost i kontemplaciju. Međuigra tradicije i modernosti čini jezgru brenda Ritter Sport i vidljiva je u novom poslovnom prostoru tvrtke.

Ritter Sport ured

Ritter Sport ured u novom ruhu, ali i s novim konceptom

Arhitektonski ured ARGE architekten grebner + amann projektirao je dogradnju postojeće zgrade Ritter Sporta iz 1980-ih, spajajući staro i novo i pružajući priliku zaposlenicima iz različitih timova da se okupljaju u ovom svjetlom ispunjenom prostoru. On je zamišljen kao mjesto komunikacije i razmjene i pritom svaki kat ima svoj dizajn.

U Chocolate Caféu u prizemlju, zaposlenici mogu uživati u osvježenju, uključujući čokoladu i kavu. Kat više, Dialogue Café predstavlja mjesto za neformalnu razmjenu između sastanaka. Iako je na samom vrhu, Wanderlust Café nudi mjesto gdje se može pustiti pogled da odluta. Ostali prostori u prizemlju također simboliziraju novu kulturu rada u Ritter Sportu i uključuju sadržaje relevantne za brend koji pričaju priče o jučer, danas i sutra.

Marketplace je srce ovog radnog mjesta: kuhinjski pult, niše, pokretni barski stol i prostrana dvorana stvaraju opušteno okruženje. Velike (hibridne) konferencije, kao i mali događaji mogu se održavati pod osvijetljenim stropom, čiji oblik preuzima tipičan Ritter Sport format. Radionica čokolade i kakaa nalazi se odmah pored odjela za istraživanje i razvoj, pozivajući zaposlenike da razvijaju i kušaju vlastite kreacije okusa. Jer u novom Schokozentraleu svi zaposlenici imaju priliku iskusiti proizvod od razvoja do proizvodnje, što im pomaže da se identificiraju s novim okruženjem i postanu predani ambasadori za poznatu čokoladnu marku.

Od timskog do solo rada

Novouređeni i nadograđeni Ritter Sport ured pokriva sve potrebe zaposlenika, počevši od formalnih prostorija za sastanke, konferencije, prezentacije i razmjenu ideja, pa do soba za povlačenje i koncetrirani rad. Zahvaljujući dijeljenju radnog stola, zaposlenici mogu slobodno birati gdje žele raditi – gdje god se zadatak kojim se bave najbolje može izvršiti.

Konferencijske sobe koje nude akustičnu privatnost također su dostupne za zakazane sastanke, dubinsku suradnju, radionice ili diskretne razmjene. U poluotvorenom Ideas Gardenu s dvije vrtne sjenice, ideje mogu nicati u bujnom, zelenom okruženju. S druge strane, u središnjem Senzornom području stručnjaci se mogu posvetiti osjetilnim dimenzijama čokolade bez vizualnog ometanja.

“Kako bismo dodatno promovirali inovativni duh tvrtke i naglasili aktivnu i energičnu jezgru brenda, također smo stvorili vrlo fleksibilno radno okruženje s ugođajem studija u obliku radionice ideja: s pokretnim pregradama za prostorije koje također mogu poslužiti kao bijele ploče i table. Radni stolovi koji se mogu preklopiti mogu se spontano rekonfigurirati ovisno o veličini tima i zahtjevima, a pokretni namještaj intuitivno omogućuje niz formata sastanaka i prezentacija. Kreativnost je moguća bilo kada i bilo gdje – tako da su čokoladni ambasadori brenda idealno opremljeni za agilni inovacijski proces”, otkrivaju iz tvrtke koja je projektirala ured.

Dva gornja kata, dom marketinga, PR-a i prodaje, također nude široku paletu mogućnosti radnog prostora: otvorene zone i skrovite prostore, think-tankove za timove i mogućnosti povlačenja za pojedince, fleksibilne konfiguracije prostorija i fiksne kontaktne točke, zone za neformalne razmjene i povjerljive razgovore – mjesta za raspravu o aktualnim temama i pregovaranje o budućnosti u malim ili velikim timovima.

Ovi uredski prostori nadopunjuju se posebnim funkcijama kao što je Multibox, višenamjenski prostor dizajniran za promicanje timskih aktivnosti i well-beinga kroz kretanje. Tu je i poluotvorena knjižnica sa zonom za čitanje na stražnjoj strani koja nudi pogled na tvornicu. Kvadrat kao najvažniji lajtmotiv nalazi se ne samo u izboru materijala, već i u jasnom i prepoznatljivom namještaju, koji se vraća na oblik robne marke Ritter Sport i tako osigurava visoku prepoznatljivost – čak se i akustična zidna obloga poigrava s ovom temom i naglašava ovu strogoću do najsitnijeg detalja.


“Kako bismo zadovoljili snažnu želju Ritter Sporta da bude što održiviji, poseban smo naglasak stavili na nabavu ekološki prihvatljivih materijala. Korišteni su samo izdržljivi materijali i proizvodi s niskom emisijom, koji se mogu reciklirati. Ekološki osviještena metoda gradnje korištena za cijelo novo proširenje uz visoku udobnost korisnika dobila je zlatni certifikat od Njemačkog vijeća za održivu gradnju (DGNB e.V.). Građevinski materijali i proizvodi s niskom emisijom – od zidnih boja i tepiha do stolova, stolaca, svjetala i zavjesa, biljaka i posuda za biljke – osiguravaju zdravu prostoriju i radnu klimu”, ističu iz tvrtke.

Autentičnost Ritter Sporta i njegova strast za proizvodnjom stvarno dobre čokolade mogu se osjetiti u cijelom prostoru – identitet marke dosljedno je prenesen u prostor. Zahvaljujući ovom holističkom dizajnu, novi radni svijet Ritter Sporta ne samo da olakšava kolegijalnu interakciju, već i aktivno sudjelovanje u svim razvojnim procesima, i kao rezultat, snažnu identifikaciju s tvrtkom.

FOTOGRAFIJE: Philip Kottlorz

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5