U misiji za pronalaskom zanimljivih pojedinaca koji se upravo spremaju izaći iz svojih ureda, put nas je ovog puta doveo do Kovinske 30 i destilerije Old Pilot’sa, gdje smo na kraju radnog dana ulovili dvojicu “starih pilota”, a danas uspješnih poduzetnika s jednim od najboljih ginova na svijetu; Tomislava Anadolca i Hrvoja Bušića. Ono što je za njih počelo, sada već davnih dana, kao prijateljstvo na vojnoj akademiji, s vremenom se zahvaljujući dijeljenoj strasti prema najboljim i najkvalitetnijim pićima pretvorilo u hrvatsku mikro destileriju, u kojoj se sve od destilacije do punjenja i pakiranja odvija kroz njihove vlastite ruke. Moglo bi se svakako reći da Tomislav i Hrvoje danas žive svoj veliki san, a o poslu, radnom danu i svim svojim omiljenim After5 trenucima ovaj dinamičan duo otkrio je više u nastavku, u novom izdanju rubrike “Ulovljeni na izlasku iz ureda”!
- Dragi stari piloti, za one koji će vas tek otkriti, podijelite s nama par rečenica o sebi!
Iza brenda Old Pilot’s danas stoji tim od sedam članova kojima su destilerija Duh u boci i brend Old Pilot’s stil života. Ustajemo i liježemo s idejama, izazovima i uspjesima koje nam ova priča donosi.
Nekada, prije otprilike 5 godina, destilerija i ideja o proizvodnji vrhunskih, jakih alkoholnih pića je nastala u glavama Hrvoja i Tomislava, koji su se tada odvažili na jedan, za to vrijeme, za hrvatsko tržište, neuobičajen projekt te su svoje slobodno vrijeme, kreaciju i novac odlučili uložiti u destileriju i Old Pilot’s brend.
Inače smo nas dvojica prijatelji, koji su se davnih dana upoznali na vojnoj akademiji u Zagrebu, a kasnije u Zemuniku od kuda i sežu počeci sada već dvadesetpetogodišnjeg prijateljstva. Ti, zajednički počeci na vojnoj akademiji danas definiraju naziv Old Pilot’s brenda.
“Obojica smo obiteljski ljudi koji vole uživati u životu te promišljati o životu i o poslu na jedan specifičan i svojstven način. Posao kojim se bavimo je za nas postao stil života te uživamo u svakoj novoj kreaciji ili projektu te se veselimo svakom novom izazovu.“
Dodatno, vrlo beskompromisni oko kvalitete samog destilata, vrhunskog dizajna te istančanog ukusa, obojica smatramo da stav i odnos prema poslu te način i pristup klijentu igraju važnu ulogu u pozicioniranju i percepciji samog brenda na tržištu.
Emocija krajnjeg potrošača je vrlo bitan čimbenik oko kojeg gradimo uspješnost svog brenda. Danas je destilerija u fazi ekspanzije, s puno novih ideja, a i projekata na horizontu pa smo obojica vrlo znatiželjni i entuzijastični te jako uvjereni u uspjeh.
- Kako ste podijelili posao – što su danas Hrvojeve, a što Tomislavove obaveze? I tko sve čini vaš tim?
U početku smo obojica radili sve poslove, jer smo tada nas dvojica činili tim koji stoji iza Old Pilot’s brenda. Kako je posao rastao, sve smo više shvaćali da ne možemo održati istu razinu kvalitete ako ne proširimo tim i ne naučimo delegirati poslove. Prvi nam se pridružio Jure koji je danas voditelj maloprodaje i skladišta, a godinu dana kasnije i Davor koji je voditelj proizvodnje. Filip se pridružio prije godinu dana kako bi poboljšao vidljivost i prodaju proizvoda na tržištu. Jana se pridružila timu te nas je bolje organizirala i vodi administrativno poslovanje tvrtke. Novi član tima je Marko koji se pridružio ekipi u destileriji te zajedno s Davorom i Jurom radi na poslovima u proizvodnji. Sve ostalo što nije dio core businessa tvrtka outsourcea partnerima u koje vjeruje.
Hrvoje je danas najviše fokusiran na razvoj novih proizvoda te je ujedno i Master destiler te se brine za osmišljavanje proizvodnih procesa. Tomislav uglavnom brine za financije i razvoj poslovanja, strategiju te prodaju i otvaranje novih tržišta. No to ne znači da se međusobno ne konzultiramo i dogovaramo oko svih aspekata poslovanja, već sasvim suprotno, obojica sudjelujemo i dalje u svakom dijelu poslovanja pa nekad znamo, kada je potrebno, otići u proizvodnju i pakirati boce, jer smatramo da svaki član tima uvijek treba doprinositi maksimalno koliko može u svakom dijelu poslovanja, a tako i šaljemo poruku drugim članovima tima da su svi jednaki i najbolji te time dobivamo motivirane članove koji uvijek daju najbolje od sebe, a pritom uživaju u tome što rade.
- Povezala vas je pilotska karijera, sada već davnih dana – kada i kako ste ponovno udružili snage u brend Old Pilots? Što je prethodilo brendu, kojim ste se poslom bavili?
Da, upoznali smo se davnih dana kao kadeti-vojni piloti na Vojnoj akademiji i tada je krenulo naše prijateljstvo. Kroz život smo hodali zajedno, nekad bliže, nekad dalje, ali smo obojica gradili uspješan profesionalni život, Hrvoje kao komercijalni pilot i instruktor letenja, a Tomislav u svijetu IT i financijske industrije. Obojica smo stasali u velikim korporativnim sustavima, gdje smo gradili karakter i skupljali iskustva koja danas kapitaliziramo kroz destileriju i naš brend.
Kroz 2017. godinu smo ozbiljno počeli promišljati o projektu destilerije, s time da je Hrvoje već ranije počeo „kuhati“ destilate, a sama ideja se materijalizirala krajem 2017. kada smo dogovorili smjer i način na koji želimo to sve izvesti. U studenom 2017. je nastala destilerija Duh u boci, a prva boca gina je zapakirana u srpnju 2018. Prve nagrade smo osvojili u travnju i srpnju 2019., kada smo dobili nagradu za najbolji london dry gin na svijetu na IWSC u Londonu te je od tog trenutka sve krenulo brzo i uzlazno. Danas smo destilerija koja u svom portfelju ima 5 proizvoda te puno novih u nastajanju…
- Što vas danas najviše ispunjava u ovom poslu?
Svako jutro se budimo s optimizmom i željom za savladavanjem novih prepreka i izazova. Poduzetništvo shvaćamo kao igru u kojoj, ako pređemo sve prepreke, pobjeđujemo. Destilerija nas čini živima i željnima novih uspjeha.
Naravno, tu je sveprisutna želja za balansom u svakom aspektu života, zdravlje, obitelj, sreća, prijateljstvo, novac… odnosno obilje u svim mogućim aspektima života. Tako živimo i tako uživamo.
- Koji su vam možda manje omiljeni trenuci u poslu?
Danas smo već dovoljno iskusni da razumijemo da je svaka situacija, kako u životu, tako i u poslu lekcija iz koje moramo nešto naučiti. Situacije koje smatramo manje omiljenima su u biti situacije koje nas uvijek korigiraju i kroz vrijeme pokažu zašto se neka želja ili ideja nije trebala ostvariti u određenom trenutku. Tako da na svaku situaciju gledamo sa znatiželjom, spremni za nova iskustva… Danas kod nas nema negativnih ili pozitivnih događaja… Sve su to iskustva koja smo zaslužili našim razmišljanjem i djelima…
- Kako vam je izgledao današnji radni dan?
Svaki radni dan donosi nove izazove i nikad nismo u stanju mirovanja, jer uvijek ima nešto za poboljšati i napraviti drugačije… U konačnici smo zato i poduzetnici… Uvijek poduzimamo radnje kako bi napravili korak bliže nekom cilju (projektu, ideji, operativnom zadatku, svakodnevnoj situaciji…)
Trenutno radimo na proširenju proizvodnih kapaciteta, nabavili smo novu opremu koja već ulazi u sferu ozbiljnih proizvodnih strojeva te zahtijeva drugačije promišljanje, preslagivanje operativnih procesa, povećanje sigurnosti i zaštite zaposlenika, a s druge strane omogućava puno veće volumene proizvodnje.
Jednom rečenicom, počeli smo igrati ozbiljnu igru s opremom koja izaziva poštovanje, ali s druge strane nas motivira i čini znatiželjnima, jer ulazimo u nova područja proizvodnje koja još nismo istražili.
Paralelno radimo i jako smo uzbuđeni oko izlaska naših prvih verzija viskija za koje očekujemo da će biti predstavljeni tržištu krajem godine; projekt brandiranja viskija je u tijeku.
Još su tu neki projekti na kojima radimo, i jako smo motivirani da ih što prije oživimo, ali ćemo o tim projektima detaljnije pričati uskoro… Mora nešto biti i iznenađenje!
- Gdje idete danas nakon posla?
Tomislav: Nakon posla najviše vremena provodim s obitelji, družim se s djecom, vozim ih na treninge, kroz njih učim i spoznajem o sebi… Vrlo zanimljivo razdoblje života. Također smo od nedavno supruga i ja krenuli zajedno u teretanu pa se veselim novim iskustvima, jer to nikada zajedno nismo radili.
Hrvoje: Idem doma, skuhati ručak.
- Imate li hobi/omiljenu aktivnost za switchanje između radnog i slobodnog vremena?
Tomislav: Da, naravno, provođenje što više vremena u prirodi s obitelji i dragim prijateljima (svaki vikend koristim priliku za odlazak na planinarenje, vožnju bicikla po prirodi, skijanje, ronjenje…) je kako provodim većinu svog slobodnog vremena. Spoznaja i učenje o samom sebi te kako biti bolji prema sebi, a samim time i prema svojoj okolini mi je postala glavna preokupacija tako da dosta vremena provodim promišljajući i radeći na sebi sa svojim mentorima i ljudima kojima vjerujem da mi pomažu postići ravnotežu i mir u životu.
Inače, provođenje vremena s djecom me jako ispunjava, kada im nastojim predati svo svoje znanje i iskustva te ih poticati da sami spoznaju svijet te se pripreme za život u kojem će biti sretni i zadovoljni ljudi… Tada jako puno naučim i o sebi.
Hrvoje: Pokušavam odvojiti posao od privatnog vremena, iako to nije uvijek moguće privatnom poduzetniku. Nastojim ne lijegati i buditi se s poslom, već se posvetiti “radu” na sebi. Druženje s djecom, meditacija, samospoznaja, trening, dobra knjiga, boravak u prirodi. Posvećujem dosta pažnje zdravoj ishrani i mentalnom zdravlju jer sam nedavno dobio velike životne lekcije kroz operaciju srca i razvod braka. Shvatio sam koliko sam do sada bio u “raketi” i na “auto-pilotu”. Nesvjestan života oko sebe. Nastojim to promjeniti i postići životni balans svjestan dualnosti života. Volim putovati i izaći iz zone komfora u svakom aspektu života. Vidjeti nova mjesta, okusiti drugačiju hranu, osjetiti energiju nepoznatog mjesta i ljudi.
- Omiljena after work mjesta u gradu?
Tomislav: Inače sam veliki hedonist koji voli uživati u hrani, društvu, na putovanjima… Jednostavno volim život i nastojim ga živjeti punim plućima, tako da gdje god i s kim god se našao, nastojim to vrijeme provesti ispunjeno i zabavno. Pa čak i u trenucima samoće… To može biti jako zabavno.
Hrvoje: Bellucci Wine Bar u Baštijanovoj petkom ili subotom. Tijekom radnog tjedna, stan i opuštanja uz dobru glazbu i domaću hranu.
- Vaš savršeni After5 – što, gdje i s kim?
Tomislav: S obitelji, s prijateljima, u dobrom društvu, svugdje i stalno… Svi ljudi dobre volje su više nego dobrodošli… Volim učiti i spoznavati nova iskustva i znanja.
Hrvoje: Druženje s prijateljima i obitelji uz dobru hranu i obavezno dobro piće. Vino ili dobar koktel. Razgovor o temama koje nisu “posao”. Možemo li o dobroj knjizi, novom restoranu u gradu ili putovanjima?
FOTOGRAFIJE: Tatjana Bukvić