Advent u Zagrebu 2023: Lokacije i program

03.11.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Novosti
#advent

Od 2. prosinca do 7. siječnja, i ove će se godine stopama glavnog grada rasuti svjetlost tisuća i tisuća lampica, šireći blagost i romansu kakvu pruža samo ovo adventsko vrijeme. Da, počinje Advent u Zagrebu! Ulice, trgovi, šetališta, prolazi, parkovi – svugdje ćete se moći družiti sa svojim najmilijima te ugrijati ruke na šalici kuhanog vina ili vruće čokolade. Uživajte u mirisima i okusima cimeta, klinčića te lokalnih delicija koji će se širiti diljem centra grada. Pustite brige iza sebe, razvucite osmijeh na rumene obraze i prepustite se ritmu blagdanske glazbe koja će biti svugdje oko vas.

Advent u Zagrebu 2023.

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese

Gastro adventura

Drvene adventske kućice, tisuće i tisuće lampica, drveni orašari, umjetničke instalacije, čarobni parkovi, ukrašene jelke, zabavna božićna glazba i mnoštvo nasmiješenih lica svih generacija – ovo je Advent u Zagrebu na špici, gradskim punktovima koji postaju mjesta okupljanja na otvorenom za sve posjetitelje željne dobre zabave i tipičnog adventskog raspoloženja.

Gastro adrese na Adventu:

  • Ledeni park
  • Advent na Zrinjevcu
  • Fuliranje – Strossmayerov trg
  • EU Advent
  • Baš naš Advent na Trgu
  • Matoš & mačke, Teslina

Glazba u Adventu

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese

Zagrebačka božićna pjesmarica čut će se ove godine u koncertnim dvoranama i crkvama, u muzejima i foajeima. Glazba će dolaziti s gradskih balkona, ulica i trgova…

Od premijernih izvedbi, koncerata popularne glazbe do klasičnih koledarskih pjesmi, na svakom će se koraku čuti vesele skladbe zagrebačkog Adventa.

Kultura u Adventu

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese

Božićno raspoloženje prožima i predstave te izložbe, koje će publici predstaviti pravi doživljaj ovog doba godine.

Dobrota i inkluzija, tradicionalni običaji i briga o drugima, radost na licima onih najmlađih i nezaobilazni pokloni u čarobno vrijeme darivanja. Kroz umjetničke izvedbe u sklopu događanja Advent u Zagrebu svi će prizori, pokreti, zvukovi i dodiri dočarati idilu ovog posebnog doba godine.

Junior Advent u Zagrebu

Tko li više uživa u Božiću od onih najmlađih? Oni znaju cijeniti njegovu radost i čaroliju, oni još vjeruju u Djeda Božićnjaka te svima rado iskazuju svoje oduševljenje božićnom čarolijom.

I zato će samo za njih ove godine biti kreirani posebni programi u kojima će uživati, koji će ih nasmijati i s njima podijeliti uzbuđenje zbog božićnih poklona i kolača, a one malo starije podsjetiti na to kako je predivno biti dijete.

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese

Jingle all the way

Puno zanimljivosti krije Zagreb: najstariji ZOO u ovoj regiji, veliku maketu željeznice, žive jaslice, sportske utrke, čudnovate predmete koje su stvorili marljivi obrtnici te još mnogo toga!

Svaka od ovih zanimljivosti će sa svojim programom na poseban i drugačiji način posjetiteljima dočarati njihovu viziju Božića.

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese, hrana, pića

Hoteli u Adventu

I hoteli su otvorili svoja vrata božićnoj čaroliji! Smjestila se ona u njihova predvorja i donijela božićna drvca i mnoštvo raznolikog božićnog dekora; inspirirala kuhare i kreirala neka nova, ali i vratila klasična božićna jela.

Uz to se iz hotela čuje i božićna glazba koja širi veselo raspoloženje svim posjetiteljima koji su u Zagreb došli uživati u božićnoj čaroliji.

Esplanade Zagreb Hotel

Hilton Garden Inn Hotel

Hotel Jägerhorn

Timeout Heritage Hotel

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese, hrana, pića, zimski kokteli

Advent u Zagrebu deco

Šetnja centrom Zagreba otkriva brojna božićna drvca, orašare, jaslice i još brojne druge simbole Božića koji su se savršeno stvorili čitavu adventsku atmosferu i odjenuli Zagrebu ruho koje je čekao cijele godine.

1. Kaleidoskop

Glavni gradski trg
 i ovog Adventa ponosi se najvećom božićnom jelkom u gradu. Ukrašen dekoracijama, on poziva na okupljanje, pjevanje i slavlje. Postava zasnježenih borova i lampica čini još jednu predivnu snježnu razglednicu koja će idućih godinu dana ponosno putovati oko Sunca i predstavljati najbolji europski Advent – Advent u Zagrebu.

2. Bal na Mažurancu

Mažuranac nam ovog Adventa šalje pozivnicu za klasični bal u dvorani na otvorenom, pod plesom kristalnog lustera i nebeskih zvijezda. Pravilo odijevanja zahtijeva širok osmijeh na licu, a oni hrabriji podij mogu ukrasiti i dugim haljinama, frakovima i cilindrima. Na plesne korake mamit će nas klasična glazba upotpunjena koncertima kvarteta, tria i solista te specijalnim gostom otvorenja i završnim koncertom. Doživite finu građansku atmosferu, na pomalo drugačiji, blagdanski način.

3. Veliki veliki Božić

Sitni, stakleni, blještavi i šareni ukrasi, zvončići, pahuljice i kuglice, samo u vrijeme Adventa i samo na Trgu kralja Petra Svačića šire se u dimenzijama te postaju veliki dekorativni divovi. Predimenzionirane skulpture inače malih božićnih ukrasa ove godine šetnju stazama Svačićeva trga i parka čine nadnaravnom. Put pod noge i uživajte u velikim malim čudesima popraćenima laganom božićnom glazbom.

4. Polarni san

Inspiriran aurorom borealis i polarnim prostranstvima, Tunel Grič nas i ove godine poziva da odsanjamo samo svoj Polarni san. Uz upute za sanjanje, ovaj najbajkovitiji prolaz prema budućnosti, kićen neobičnim dekoracijama koje odvijaju nebeski ples polarne svjetlosti, tjera nas da na tren zastanemo i odbacimo neostvarenu prošlost. A onda nanovo rođeni i svježih ideja krenemo ispočetka, jer sjaj je – na kraju tunela.

5. Mjesečev vrt

Čarobni Mjesečev vrt pronašao je svoje novo mjesto u Parku Ribnjak. Okružite se stotinama zvjezdica koje padaju s neba, sjednite na osvijetljeni Mjesec i zakoračite u svijet magičnog Mjesečevog cvijeća. Prilika je to da poželite posebnu želju nekom vama zaista posebnom. Jer Mjesečev vrt je mjesto dobrih želja i čarolije koju treba dijeliti! Zapratite #mjesecevvrt na Instagramu i podijelite svoj trenutak na Mjesecu uz heštegove #MjesecevVrt i #AdventZagreb.

6. Ledena bajka

Zamislite da dođete u dječji park. Ali to nije bilo kakav park. To je najzabavniji, najkristalniji i najledeniji dječji park kojeg možete zamisliti. Pa i puno više od toga! U njemu glavnu ulogu ima dobra Kraljica Zima koja djeci ostvaruje sve dječje snove. Premijerno vam otkrivamo tajnu i šapućemo da Park Ribnjak ovog Adventa ima jedan baš takav park. U njemu Ledena bajka postaje stvarnost, a svjetlosne instalacije bude najveselije osjećaje u maloj, ali i onoj nešto većoj djeci.

7. Orašari

Već više od stoljeća ovaj trg u srcu Zagreba odiše umjetnošću, kako izvana tako i iznutra, u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta. Ovog će Adventa ova dva aspekta trga obaviti umjetnost u božićno ruho – izvana svjetlosnim dekoracijama i predimenzioniranim Orašarima, a iznutra će atrij i foaje ispuniti radostan božićni duh. Tako svi posjetitelji u popodnevnim satima mogu zaviriti u ovu predivnu neobaroknu zgradu i ovjekovječiti tu čaroliju savršenom božićnom fotografijom!

8. Bor u Oktogonu

Jeste li ikad pogledali u kaleidoskop i doživjeli tu promjenu oblika i uzoraka, tu igru forme i svjetlosti koja kroz promjenu budi osjećaj za ljepotu u oku promatrača? Upravo kaleidoskop predstavlja temeljni koncept uređenja bora u prolazu Oktogon ovog Adventa, lokacije koja je i inače poznata kao idealno adventsko odredište za napredne umjetničke koncepte. Advent je, naime, idealno vrijeme za promjenu, i baš kao što se mijenjaju boje i oblici u kaleidoskopu, tako se mijenjaju i vremensko doba, godina, temperatura u zraku, ali i emocije u nama. Mi promatramo, ali i stvaramo svoje kaleidoskope.

Vau Mijau Advent u Zagrebu

Advent u Zagrebu, lokacije, program, smještaj, događanja, kućice, gastro ponuda, gdje se sve održava, adrese

Vlasnici kućnih ljubimaca i njihovi čupavi članovi obitelji, ali i svi oni koji uživaju u veselom lavežu i ljubavi kakvu samo ti prijatelji mogu pružiti, ove će godine iskusiti jedan drugačiji Advent u Zagrebu.

Osim šetnje gradskim ulicama koje je zavilo božićno ruho, posjete dog-friendly muzejima te druženja u jednom od pubova, u ovo će radosno blagdansko vrijeme moći posjetiti i druge manifestacije koje su namijene upravo i samo njima! Zagreb je ipak pet-friendly grad i rado će osigurati potpuni blagdanski doživljaj i za male čupavce. Vau-vau-vau, sretan Božić!

FOTOGRAFIJE: J. Duval, S. Cerić Kovačević, M. Tomaš

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5