Spremni za piće: Top mjesta u Zagrebu za afterwork koktele

28.03.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Novosti | Gastronomija | Život prije 5
#kokteli | #afterwork

Afterwork kokteli u Zagrebu

Ne znamo je li nam došlo s godinama ili s polaganim razvojem ozbiljnije miksologije na domaćoj sceni, no postali smo ljudi koji svoje After5 sate posvećene prijateljima redovito provode na koktelima. Ima nas po cijelom gradu, uzduž i poprijeko, i istinski uživamo u skoro svakom piću koje slože vrijedne ruke i mašta naših talentiranih barmena. A koliko je barmena, toliko je otprilike i različitih koktela, kojima svaki od njih daje vlastiti autorski potpis i svojevrsni twist.

Jednom kada se krenete upoznavati s koktelima, vrlo vjerojatno ostat ćete oduševljeni količinom novih informacija, spoznaja i filozofija koje se kriju iza kreiranja miješanih pića i koje barmeni nesebično dijele sa svojom publikom – ili barem onima koji su spremni slušati, željni naučiti nešto novo i odlučni u tome da otkriju nove dimenzije uživanja, ne samo u okusima pića, već i u životu. A da i sami ne filozofiramo dalje, ostavljamo vas s naših 9 omiljenih adresa za koktele u gradu nakon posla.

Blend Bar

Blend Bar, kokteli u Zagrebu, afterwork

2021. godine, u vrijeme kada su nam pažnju uglavnom okupirale pandemija i posljedice potresa, naš slavni barmen Filip Lipnik krenuo je u solo vode, otvorivši u Gundulićevoj 33 Blend Bar. Oko sebe je okupio mlade i multitalentirane barmene, koji su Blend vrlo brzo učinili nezaobilaznim mjestom za koktele u gradu.

Stilizirani u điru Peaky Blindersa, članovi Blend Bar tima pobrinut će se za to da isprobate nešto novo, nešto divlje, nešto uzbudljivo kada su u pitanju afterwork kokteli. Dosta se radi na personalizaciji usluge, pa klasične karte pića nema, već barmeni prema vašim preferencijama slažu nešto što bi vas moglo oduševiti. Nas stvarno jest, svaki put dosad. Prostor je relativno malen, pa ako se bojite da ćete izvisiti, svakako rezervirajte mjesto unaprijed, a s toplijim danima moći će se komotno uživati i na terasi Blend Bara, što će u trenutku povećati sjedeći kapacitet prostora. Atmosfera ovdje uvijek je vrlo ugodna i zabavna, pa nek vas ne iznenadi ako se u Blendu zadržite satima.

Adresa: Gundulićeva ul. 33

Google Maps: https://goo.gl/maps/stXZPJiRDN1uik358

Radno vrijeme: Ponedjeljak-četvrtak 07-00 sati, petak 07-01 sati, subota 17-01 sati

Landsky

Landsky, kokteli u Zagrebu, afterwork

Nazvan po prvoj hrvatskoj kondukterki, Pauli Landsky, zagrebački Landsky bar prigodno se smjestio na Remizi, značajno obogativši ovaj dio grada svojom ponudom pića, konceptom i uređenjem interijera.

Landsky živi cijelog dana, od prvih jutarnjih kava do posljednjih večernjih koktela, a upravo su afterwork kokteli ono što bismo mogli istaknuti kao najveći forte ovog zanimljivog bara. U Landskyu se nerijetko održavaju tematske večeri, koje se tiču koktela i cigara, a neki dan je ondje gostovao i Nico de Soto, jedan od najznačajnijih svjetskih miksologa današnjice.

Ponuda koktela je originalna, raznovrsna i nadasve ambiciozna, ciljajući na publiku koja u Landsky dolazi na piće nakon posla ili na koktele u večernjim satima. Mnogi Landsky koktele opisuju kao vrijednost za novac, a popularan je i koncept “švercanja” koji je uveden, s koktelima po vrlo popularnim cijenama od 4,90 eura, koji se poslužuju svakim danom od 17 do 19 sati. Landsky je tako smanjio cijene najpopularnijih koktela kao što su Moscow Mule, Tom Collins, Gin Basil Smash, Old Fashioned i drugi, a njegovi profesionalni barmeni potrudit će se da ne ostanete samo na jednom piću, već da u opuštenoj atmosferi nastavite isprobavati i dalje.

Adresa: Ozaljska ul. 146

Google Maps: https://goo.gl/maps/J922YiGDghPhP76t5

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote 07-00 sati, nedjeljom 08-00 sati

Peaches & Cream bar

2021. godine mediji su se raspisali o tome da svoj koktel bar u Zagrebu otvara prvi barmenski tandem, Dominik Bečvardi i Mišel Posavac. Danas su u nešto drugačijoj postavi i trenutno ih je 4, no ono što je ostalo konstanta u Peaches & Cream baru su vraški dobri afterwork kokteli. Dečki nas uvode u kulturu koktela na ležeran, pristupačan način, a ukupan doživljaj upotpunjuje jednostavna i ugodna atmosfera ovog industrijskog prostora.

Ovaj uigran tim barmena svoje liste koktela razvija i po nekoliko mjeseci, iz želje da naglase kvalitetu i kreativnost svoje ponude, uz iznimnu posvećenost svakom gostu, što ih s razlogom izdvaja iz mase. Barsku stanicu u Peaches & Cream baru napuštaju samo kada se radi o gostovanju drugih vrsnih barmena, što je ovdje čest slučaj.

Njihov najpopularniji koktel zove se Spa Water, no skrećemo vam pozornost na još neke koji su u recentno doba izašli iz šanka Peaches & Creama, a to su primjerice koktel inspiriran Jaffa keksima, To Fi Fe koktel (još jedna inspiracija poznatom slasticom) i Flakes (osmišljen kao alkoholna verzija klasičnog doručka). Momci su dio novog vala vrhunskih miksologa koji u svom radu koriste moderne tehnike obrade i manipulacije alkohola, likera i ostalih sastojaka, pa ako još niste, požurite isprobati.

Adresa: Krapinska ul. 8

Google Maps: https://goo.gl/maps/y22CfGAXJwpuGP4K9

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote 08-00 sati

Roots – juice & cocktail bar

2009. godine počeo je putovati, stopirati i voziti kaučom po cijelom svijetu. Napisao je dvije knjige i održao više od 300 predavanja o svojim putovanjima. A onda mu je jednog dana dosadilo seliti se s jednog mjesta na drugo i odlučio je ostati u svom rodnom Zagrebu.

Priča je ovo Tomislava Perka, koji je u centru grada prije nekoliko godina otvorio Roots – juice & cocktail bar. Ideja mu je bila imati dva bara u jednom – juice bar od 8 do 16 sati, koji će se zatim transformirati u koktel bar, promjenom svjetla, glazbe i, naravno, karte pića. Za naše podneblje inovativan koncept profunkcionirao je odlično, barem ako je suditi po tome da je Roots za nas, naše prijatelje i poznanike nezaobilazna točka za koktele u srcu grada. U Rootsu se redovito piju zanimljiva i inovativna pića, s posebnim naglaskom na svježe, lokalne i sezonske sastojke koji se koriste za šankom popularnog bara.

Pod krilaticom “Explore the world one cocktail at a time”, Roots nas svojom ponudom koktela vodi na putovanje svijetom, a visoku kvalitetu miješanih pića prate pristupačne cijene, kako bi se svi osjećali i više no dobrodošli u Tomislavov mali bar.

Adresa: Tomićeva ul. 5

Google Maps: https://goo.gl/maps/Ns1jKnuXWmZczwHA6

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do četvrtka 10-00 sati, petak 10-01, subota 09-01, nedjelja 09-23

Dežman Mini Bar

Dežman Bar i Dežman Mini Bar smjestili su se u jednom od najljepših prolaza u centru grada. Spaja ih jedinstvena terasa na kojoj svaki gost može pronaći mirnu jutarnju oazu ili vibrantno mjesto za druženje nakon posla, zabavne večeri i subotnji provod.

Vođenje Dežman Mini Bara od proljeća 2022. preuzeo je poznati riječki barmen Marino Karinja, koji razvija barske koncepte i pretvara ih u stvarnost, a svoj trag ostavio je i kao barmen u splitskoj Bokamorri, kao i na listi koktela popularnog zagrebačkog fusion restorana Izakaya.

Kokteli u Dežman Mini Baru su podijeljeni na Signature Cocktails i Modern Classics, a od barmena možete zatražiti i Super Seasonal koktel, napravljen od aktualnih sezonskih sastojaka.

Ožujak u Dežman Mini Baru posvećen je klasičnim koktelima, koji su bezvremenski i u svojoj jednostavnosti najbolje otkrivaju svoju kompleksnost. Svakog tjedna, na rasporedu je drugi klasični koktel, kojem barmeni daju svoj mali twist, a u ponudi je po doista pristupačnoj cijeni od 7 eura.

Adresa: Dežmanova ul. 3

Google Maps: https://goo.gl/maps/1khFL1gCQGmK9UhE9

Radno vrijeme: Od srijede do subote od 18 sati do kasno

Noel

Zaštitni znak Noelovog bara definitivno je barmen Karlo Ferenčak, koji je preuzeo njegovo vođenje sa svega 19 godina, čime se svrstao među najmlađe hrvatske bar menadžere. Izrada koktela u Noelu diferencirala se prije i poslije dobivanja Michelinove zvjezdice, pa je Karlo isprva za svakog gosta miksao personalizirane koktele, da bi s Michelinovom zvjezdicom Noel izgradio i svoju prvu listu koktela.

Ono što je Karlova uža specijalnost svakako su inovativni i kompleksni kokteli koji imaju jedinstven okus i izgled. U Noelu je otkrio rad sa začinima i čajeve, koji su česta osnova koktela koje razvija ovdje. Jedno je sigurno, Noelova klijentela izuzetno je istančanog nepca, a s obzirom na količinu stranaca koja prođe kroz njihov restoran, kokteli ovdje moraju biti na razini najboljih barova na svijetu. Sudeći po reakcijama gostiju, doista i jesu.

Ponudu koktela (Signature, Classic, Mocktails) istražiti možete ovdje, a večerate li u Noelu, Karlo će se pobrinuti da nađe dobar pairing jelima Brune Vokala u svojim koktelima.

Adresa: Ul. popa Dukljanina 1

Google Maps: https://goo.gl/maps/vWqqGWeREGeqypJX8

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do subote 18-00 sati

Botaničar

Prvi veliki plus bara Botaničar je njegov nevjerojatno ugodan i umirujuć interijer. Uz dobro društvo, samo mjesto je preduvjet da se ondje zadržite satima. A vrijeme će vam pomoći ispuniti kokteli koje miksa osoblje Botaničara. Ima tu svega, no glavna ideja je da prebrišete svoja tinejdžerska iskustva s lošom tequilom i malo promijenite standardnu gin i tonik kombinaciju.

Jeste li ikad probali koktel od šljivovice? Vjerujemo da vam na prvu nije spojiva kombinacija, ali uvjereni smo da je ovo jedan od zanimljivijih koktela koji je zimus kreiran u Botaničaru. Nazvali su ga Kotao iz više razloga, ali prva asocijacija je bila da doslovno grije iznutra.

Prošlog pak ljeta, Botaničar je razveselio goste novitetom u svojoj ponudi, mikserima. Ovi jednostavni, a super fini kokteli za ljetno osvježenje (Fernet con Coca, Pelinkovac tonik, Bubbly Campari, Summer Tequila…) bili su prodajni hit, pa uopće ne sumnjamo da nas fora afterwork kokteli u Botaničaru očekuju i ovog ljeta.

Adresa: Trg Marka Marulića 6

Google Maps: https://goo.gl/maps/SXnU6TnrdtK8niz99

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do petka 8-23 sati, subota 9-23, nedjelja 11-19

Swanky Monkey Garden

Kada su u pitanju ljetna gradska shema i mjesta na kojima tražimo spas od vrućine gradskog asfalta, jedno od top 5 mjesta za ultimativni chill uz dobre koktele redovito je Swanky Monkey Garden. I tako već godinama, bez greške.

Swanky Monkey Garden bar nalazi se na prvom katu hostelskog kompleksa i s godinama je postao omiljeno mjesto za izvrsne koktele, bilo da dolazimo ovdje na piće nakon posla ili u noćni izlazak s prijateljima.

Karta pića sadrži klasične, kao i signature koktele sa sezonskim sastojcima, a sretnici imaju priliku isprobati koktele iz posebne ponude koji su dostupni samo ograničeno vrijeme. S obzirom na velik kapacitet terasa u Swankyju, koje su u proljetnim i ljetnim mjesecima uglavnom pune, bar je uveo i točionike za koktele kako bi usluga uvijek bila brza i kvalitetna. Sastojci za koktele u ovim se točionicima pripremaju unaprijed, a dio koktela i dalje se miješa ručno.

Adresa: Ilica 50

Google Maps: https://goo.gl/maps/UEEAwrFY8K3inpVq9

Radno vrijeme: Od ponedjeljka do četvrtka 11-00 sati, petak i subota 11-02, nedjelja 15-23

Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar

Posljednja na After5 listi, ali mi bismo rekli šlag na kraju. Bezvremenska Esplanada dom je Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara, u kojem imate priliku doživjeti jedinstveni kozmopolitski ugođaj.

Inspiriran 20-im godinama prošlog stoljeća, uz raznoliku ponudu pića, napitaka i ukusnih zalogaja, ovaj atraktivni prostor pruža intimni ugođaj i jedinstveni eno gastronomski užitak u samom srcu Zagreba.

Ovdje imate priliku uživati u ispijanju osvježavajućih koktela koje pripremaju najbolji hrvatski barmeni, a mi vam svakako preporučamo da isprobate kreacije koktel majstora svjetske klase Vjenceslava Madića Kishonija (Master Kishoni), inače i barskog menadžera Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bara, koji se smatra jednim od velikana hrvatske miksologije.

View this post on Instagram

A post shared by Esplanade Zagreb Hotel (@esplanadezagreb)

Kada se otvori Esplanadina terasa s pogledom na park, fontanu i secesijske građevine, ovo će biti jedna od naših omiljenih ljetnih stanica za koktele: autorske, klasične i špricere. Kartu pića pogledajte ovdje, a vrijedi spomenuti i to da je Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar upravo premijerno predstavio novu liniju svojih bezalkoholnih i LABV koktela (koktela s niskim udjelom alkohola), kojima ćemo posvetiti više riječi u jednom od nadolazećih članaka.

Adresa: Ul. Antuna Mihanovića 1

Google Maps: https://goo.gl/maps/mrNU4npPzEb2AHgF7

Radno vrijeme: 08-02 sati

FOTOGRAFIJE: Instagram, Landsky, Dežman Mini Bar, Esplanade

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5