After5 Gurman: Nove zimske pizze u centru Zagreba

19.12.2022. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#pizza | #After5 Gurman

Iako u danima koji slijede mnoge od nas očekuje blagdanska trpeza, koristimo priliku da vam skrenemo pozornost na zimske pizze koje se odnedavno mogu isprobati u samom centru grada. Riječ je o pravim gurmanskim pizzama u kojima vrijedi otići uživati u društvu (i zajedno ih isprobavati s dragim osobama), a novi su dio ponude sada već poznate zagrebačke pizzerije Al Dente u Bogovićevoj ulici 5.

Al Dente je svoja vrata otvorio u svibnju 2021. godine, kada je na izuzetno frekventnoj gradskoj poziciji predstavio gastronomski koncept mirisa i okusa Italije. Na domaćoj se sceni istaknuo izvornim sastojcima, kuharima s bogatim iskustvom i originalnom talijanskom recepturom, a okosnicom jelovnika učinio je pizze, tjestenine i salate. Ako u Al Dente u zadnjih godinu i pol dana ne svraćamo na pizzu, onda su “na rasporedu” definitivno njihove prefine tjestenine, koje ekipa restorana izrađuje ručno od domaćih sastojaka.

No, ovog puta Al Dente smo posjetili baš zbog pizze, čim smo spazili da je restoran predstavio “zimske pizze” za istinske gurmane. Tri nove kombinacije okusa koje smo na licu mjesta isprobali uistinu su raskošne i dekadentne, a drugačiji akcenti i teksture namirnica u jednom se zalogaju stapaju u savršenu kombinaciju okusa. Svojoj bogatoj ponudi pizza, Al Dente je tako dodao i Pizzu Tartare, Shroomizzu i Buđotellu, koje na sebi nose samo najbolje namirnice po mjeri gurmana.

najbolje pizze u Zagrebu

Pizza Tartare u jednu kreaciju spaja San Marziano rajčicu, rikolu, carpaccio biftek, burratu, kalamata masline, sir Grana Padano, umak od 12 začina, orahe, hrskavi batat i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Shroomizza podrazumijeva umak od ricotte i tartufate, mozzarellu fior di latte, šampinjone, shiitake, bukovače, jablanovače, stracciatellu di bufala, hrskavi poriluk, peršin i tostirane lješnjake.

Buđotela je naposljetku spoj umaka od ricotte i ljubičastog batata, mozzarelle fior di latte, mrkve, kestena, matovilca, buđole, kalamata maslina, ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kreme aceto balsamico i stracciatelle di bufala.

Nama najbolje pizze u Zagrebu

Nove pizze u Al Denteu potpisuje pizza majstor Enes Hrnjić (ex O’Hara i Public), koji je ovdje od početaka restorana. Zajedno sa svojim timom izrađuje jedinstvenu pizzu u Zagrebu i za razliku od drugih mjesta na kojima se radi klasična napoletana, Al Dente svojim gostima nudi napoletanu canotto. Riječ je o miksu između napoletane i canotta, a canotto stil zahtijeva posebnu višednevnu pripremu tijesta, nakon koje se dobiva pizza s voluminoznim rubovima, tankim i čvrstim tijestom u sredini te intenzivnim mirisom svježe pečenog kruha.

Osim što nam je Enes Hrnjić ispričao više o sastojcima koje je u slučaju zimskih gurmanskih pizza slagao u cjelinu, s vlasnikom Al Dentea mnogo smo pričali i o njihovom porijeklu. Naime, Al Dente u kuhinji koristi samo najbolje sastojke do kojih je moguće doći. Ovdje se uistinu puno ulaže u komponente, koje naposljetku daju tako dobru pizzu. San Marzano je najbolja talijanska rajčica, koja u zagrebački restoran stiže ravno iz Italije nekoliko puta tjedno, baš kao i sirevi burrata, mozzarella fior di latte i stracciatella di bufala koji u Al Dente dolaze iz male obiteljske mljekare u blizini Napulja. Ono što nije “made in Italy”, dolazi s malih hrvatskih OPG-ova, jer u restoranu vjeruju da je domaće najbolje. Već na prvi zalogaj, primjetno je da su komponente vrhunske kvalitete jedan od glavnih razloga zašto je pizza ovdje toliko dobra.

Za ove nove tri gourmet pizze koje su nedavno predstavili, iz Al Dentea kažu da će imati tri sasvim drugačije publike, od ljubitelja gljiva, slatkih okusa povrća, do mesoljubaca. Naš osobni favorit bila je Shroomizza s gljivama, no i druge dvije gurmanske pizze osvojile su nas jedinstvenom kompozicijom okusa. Cijene posebnih zimskih pizza u Al Denteu kreću se između 125 i 145 kuna (koliko košta ona s biftekom) i moramo priznati da su zbog pravog bogatstva namirnica izuzetno zasitne, pa smo ih rado podijelili na više osoba.

FOTOGRAFIJE: Marija Laća

©2024 after5