U Milanu se otvorila jedna od zanimljivijih novih adresa za vaš idući city break

21.08.2025. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Milano | #restoran

City break u Milanu uvijek je prilika za neko novo otkriće. Dok jedni dolaze zbog mode i dizajna, drugi zbog galerija, izložbi i arhitekture, a treći zbog gastronomije, svatko iz ovog grada ponese drugačiji dojam. No, zajednički je osjećaj da Milano nikad ne ostavlja bez iznenađenja. Svaka nova posjeta znači i novi restoran, bar ili susret s mjestom o kojem upućeni lokalci već na veliko bruje. Upravo takvo mjesto predstavit ćemo vam danas: Balay, jedan od najsvježijih dodataka na kartu milanske gastronomije i kulturnog života.

Balay Milano, restoran u Milanu
Balay Milano

Balay Milano

Priča o Balayu počela se zahuktavati i prije nego što je ovaj miks bara, restorana i galerije otvorio svoja vrata. I to zahvaljujući karamelama. Da, dobro ste pročitali, jer tim iza Balaya napravio je malo gerila marketinga s nazivom Balay otisnutim na karamelama koje su diskretno podijelili među ekipom u Milanu. Osim naziva i poruke See you in May, nije bilo nikakvog objašnjenja, no bilo je to dovoljno da se potakne razgovor o mjestu koje tek treba otvoriti vrata. Kada se to napokon dogodilo u lipnju 2025. na Via Maiocchi 26, pokazalo se da je Balay više od wine bara.

Balay Milano, restoran u Milanu
Balay Milano, restoran u Milanu

Autor projekta je Ray Ibarra, 27-godišnji kuhar rođen u Milanu u obitelji filipinskog podrijetla. Iskustvo je stjecao u kuhinjama poput Bentotece i Pana uz Yoji Tokuyoshija, a putovanje u Japan odvelo ga je prema vlastitom konceptu. Tamo je, kako kaže, shvatio da želi kuhati slobodno, u spoju korijena, umjetnosti i glazbe.

Balay u jeziku ilocano znači kuća, a ta ideja osjeća se na svakom detalju. Središte prostora zauzima dugi šank koji je namjerno postavljen nisko, kako bi svi bili u istom odnosu. “Kao na Filipinima, gdje je važna zajednička atmosfera i druženje”, objašnjava Ray. Glazba je prisutna, ali nenametljiva, pa se tako mogu čuti jazz i srodni zvukovi, dok je prostor otvoren i za suradnje s umjetnicima, DJ setove i performanse.

Balay Milano, restoran u Milanu
Balay Milano

Interijer su osmislili Daniele Demattè i Luca Cozzani iz Studia Mille uz umjetničku direkciju kolektiva One Plus. Očuvani su izvorni podovi i zidovi sa slojevima žbuke, a novi elementi od drva, metala i recikliranih materijala unose toplinu i teksturu. Rasvjeta iznad šanka inspirirana je tradicionalnim filipinskim prozorima od kapiz školjki i izrađena od starih optičkih stakala. Zastori na pročelju danju funkcioniraju kao skulpturalni element, a noću propuštaju svjetlost iz unutrašnjosti. Dio prostora za sjedenje formiran je od plastičnih gajbi, dok police nose predmete iz osobne kolekcije vlasnika. Uniforme potpisuje brend Ascend Beyond, a filipinska umjetnica Fili utkala je motive svoje zemlje u detalje pakiranja.

Ponuda hrane kreće se između Azije i Mediterana. Sve dolazi u obliku manjih porcija, osmišljenih za dijeljenje, kako se jede i na Filipinima. Na meniju su jela poput kinilawa, sirove ribe marinirane s calamansijem i lardom, lumpiang sariwe, svježeg proljetnog rolata s rezancima i cvjetovima, španjolske tortille u dnevnim varijacijama, toasta od škampi sa sezamom i banana ketchupom ili salate od rajčice, zelenog manga i cvijeta banane s prženim kozicama. Ray poslužuje i Bonilla čips uz vlastite umake, a u ponudi su i konzervirani morski plodovi iz Španjolske i Portugala. Hrana je svježa, živih boja i okusa, osmišljena da prati piće.

Balay Milano, restoran u Milanu
Balay Milano, restoran u Milanu

Vinska karta naginje prirodnim vinima s izraženom svježinom i kiselinom, ali uključuje i klasične etikete. Posebnost je originalna filipinska San Miguel, u povijesnom pakiranju koje se u Milanu zasad ne može naći drugdje. Na točionicima su dvije rotirajuće craft pive, među kojima i IPA danskog Mikkellera, a na listi pića je i kombucha iz Kopenhagena. “Moja je kuhinja kuhinja za piti”, kaže Ray, misleći na filozofiju da se mala, bogata jela jedu uz pivo ili vino u društvu.

Projekt je i obiteljski. Uključio je oca Randyja Ibarraa, koji je postao partner i simbolična figura cijele priče. “Za mene on nije samo otac, nego imigrant prve generacije koji je odlučio vjerovati u viziju svog sina”, ističe Ray.

Balay tako objedinjuje kuhinju, vino, umjetnost i zajednicu, u prostoru s 22 mjesta u unutrašnjosti i 10 na terasi, zamišljenom kao kuća otvorena svima, koja će bez sumnje postati jedno od novih uporišta milanske scene.

Adresa: Via Achille Maiocchi, 26, 20129 Milano MI, Italy

Radno vrijeme: utorak – subota 18:00 – 00:00

Kontakt: balay.contact@gmail.com

FOTOGRAFIJE: @delfino_sl@dsl__studio

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5