Bistro Superslav otvoren je krajem prošle godine u Kutjevu, u sklopu poznate vinarije Sontacchi. Vlasnici su svojim gostima željeli ponuditi sve na jednom mjestu, od vrhunskih vina do domaće hrane, a uz pažljivo osmišljen meni i domaću atmosferu, ovo će vas mjesto privući i gostoljubivošću domaćina.

Kutjevo, gradić u Slavoniji, poznat je kao slavonska vinska prijestolnica. Okružen je plodnim vinogradima na obroncima Krndije, gdje se uzgajaju vrhunske sorte grožđa, osobito graševina. Grad ima bogatu povijest koja seže u 13. stoljeće, kada su cisterciti osnovali samostan i prvi počeli uzgajati vinovu lozu. Danas je Kutjevo prepoznatljivo upravo po svojoj vinskoj tradiciji, vinskim podrumima i manifestacijama, ali osim u vinu, posjetitelji mogu uživati i u ljepotama prirode, kulturnim znamenitostima i toploj slavonskoj gostoljubivosti.
Ako ste uskoro planirali na izlet u Kutjevo, još jedan razlog koji bi vas mogao motivirati je Bistro Superslav koji se krajem prošle godine otvorio na Trgu graševine, u sklopu poznate vinarije Sontacchi.
Bistro Superslav
Obiteljska tradicija uzgoja vinove loze u ovoj vinariji seže od 1900. godine. Započeo ju je Tomaso Sontacchi, službujući kao vinogradar objekta Vinkomir u vlasništvu baruna Turkovića u Kutjevu. Njegov sin Antun nastavio je obiteljsku tradiciju, a svoje znanje i ljubav prema kvalitetnoj kapljici prenio je na sina Miroslava, a zatim i na unuka Hrvoja.
Danas iza vinarije stoje braća Antun i Krunoslav, koji su peti naraštaj vinarske obitelji Sontaki. Modernizirali su podrum, proširili ponudu i nastavili njegovati i uzgajati vino. Unutar starih gospodarskih zgrada, u središtu Kutjeva, na Trgu graševine 4, adaptiran je novi podrum kapaciteta 40.000 litara. Uz to se nalazi i kušaonica za 50 osoba, dok je unutar vinarije sagrađena i najveća kamena vinska boca na svijetu.
U rad vinarije danas je uključena cijela obitelj Sontaki. Vina proizvode s naglaskom na tradicionalne metode, a u sklopu vinarije nude i smještaj u sobama. No, obitelj Sontaki ni tu nije stala pa su tako početkom studenog 2024. svoju ponudu obogatili bistroom Superslav.


Ideja o otvaranju restorana rodila se iz želje da zaokruže priču i gostima ponude sve na jednom mjestu, od vrhunskih vina do domaće hrane. “Često su nas naši gosti pitali gdje mogu pojesti nešto domaće u blizini pa smo odlučili napraviti mjesto koje nudi baš to – lokalne okuse i proizvode naših OPG-ova”, izjavila su braća Antun i Krunoslav Sontaki za Kutjevački.hr.
Autentičan doživljaj Slavonije
Bistro Superslav ime je dobio po istoimenom vinu, a smješten je u malom prostoru bivše kuglane. Kroz svoju ponudu, Superslav predstavlja suvremenu slavonsku gastronomiju, spajajući slavenske, austrougarske i orijentalne kulinarske tradicije. Glavne namirnice su autohtone, sezonske i lokalne, čime se nastoji gostima pružiti autentičan doživljaj Slavonije.

Chef Dariusz Borycki i sous chef Danijel Šestak su tim koji kreira jelovnik bistroa. On je podijeljen na topla i hladna predjela, juhe, glavna jela i deserte, a spaja jednostavnost i bogatstvo slavonskih okusa. Od hladnih predjela u ponudi je plata s domaćim suhomesnatim proizvodima (kulen, kobasice, slanina, švargl, lokalni sirevi) te izbor domaćih namaza (hummus, riblja i pileća pašteta, svinjska mast).
Za toplo predjelo nude krokete od bešamela s buncekom i sirom, dok ćete među glavnim jelima naći klasike kao što su slavonska kobasica s kiselim kupusom, teleći bečki odrezak, sarma, pržena pastrva, perkelt od soma (čija je veganska opcija seitan perklet), a odnedavno možete kušati i lungić s pistacijama s orzottom s vrganjima. Na kraju se možete zasladiti jednim od deserata – opcije su pita od jabuka, limun posset i panna cotta.

Cijene se kreću između 6 i 15 eura za predjela, juhe su po 4 eura (opcije su juha od rajčice s taranom, juha od vrganja s Krndije i juha od buče), a za većinu glavnih jela potrebno je izdvojiti 12 eura. Najskuplji među glavnim jelima je Superslav ribeye koji košta 30 eura.
Sva glavna jela sadrže priloge od povrća. Za najmlađe goste Superslav nudi dječji meni koji se sastoji od puretine i domaćeg krumpira (9 eura). Na kraju, ukoliko se želite zasladiti, za deserte ćete morati izdvojiti 4 eura.

Vinska karta uglavnom se sastoji od poznatih, ali i nekih raritetnih edicija vina kutjevačkih vinara, uključujući pjenušce, bijela vina, rose, macerirana, crna i desertna vina. Bistro ima 12 sjedećih mjesta u unutarnjem prostoru i 30
mjesta u vanjskom natkrivenom prostoru pa je preporuka unaprijed se najaviti i rezervirati stol.
Uz pažljivo osmišljen meni i domaću atmosferu, Bistro Superslav se ističe i gostoljubivošću domaćina. Naime, braći Sontaki je cilj da njihovi gosti iz Kutjeva odu zadovoljni i s osmijehom na licu, uvjereni da su doživjeli autentičnu Slavoniju, istaknuli su za Kutjevački.hr.


Za kraj vam ostavljamo informacije o radnom vremenu. Bistro Superslav otvoren je od utorka do četvrtka od 15:00 do 22:00 sata, te petkom i subotom od 12:00 do 23:00 sata. Rezervacije se mogu izvršiti na broj 099-512-2312 ili putem web stranice.
FOTOGRAFIJE: Bistro Superslav