Chefs at sea – projekt udruge restorana JRE-Hrvatska, održat će se i ove godine u restoranima udruge na obali Lijepe naše. 5. lipnja u 19 sati u čak 10 restorana udruge započet će večera Chefs at sea. Jedan zajednički stol od 8 gostiju koji će moći uživati u večeri pripremljenoj od strane gostujućeg JRE chefa može biti Vaša direktnim upitom u restorane u kojima se održava ova manifestacija. Cijena degustacijske večere s vinskom pratnjom iznosi 200 eura.
O projektu Chefs at sea
U 10 restorana na obali, u isto vrijeme, JRE internacionalni chefovi pripremaju degustacijske večere s lokalnim namirnicama. Projekt Chefs at sea sufinanciran je od strane Hrvatske turističke zajednice, a svake godine udruga ugošćuje internacionalne chefove koji po prvi put posjećuju Hrvatsku te se susreću s našim kulturama, tradicijama i namirnicama s kojima kuhaju.
“Međusobno upoznavanje, razmjena znanja i iskustva te učenje novih tehnika i razvijanje novih okusa s namirnicama s kojima smo okruženi predstavlja glavne ciljeve projekta Chefs at sea. Odlazak na staževe u druge zemlje san je svakog kuhara, a mi na ovaj način pružamo cijelom timu jedinstveno iskustvo gdje ima prilike učiti i raditi s internacionalnim chefovima. Internacionalnim chefovima organiziramo i zajednički izlet gdje se svi bolje upoznamo te im približimo naše gastronomsko nasljeđe i našu kulturu življenja“, rekao je predsjednik udruge restorana JRE-Hrvatska, Vjeko Bašić (vlasnik Konobe Boba na Murteru).
Humanitarni karakter večere
Večera Chefs at sea je ove godine humanitarnog karaktera, a prikupljena sredstva donirat će se kolegama iz udruge UNUO, koji brinu i osposobljavaju osobe s invaliditetom u ugostiteljstvu, djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi za samostalan život i tržište rada kroz umjetnost gastronomije. Prikupljena sredstva donirat će se u svrhu potpore realizaciji grand finala Cupi’s Spoon 2024.
Cupi’s Spoon međunarodno je gastro natjecanje osoba s invaliditetom, platforma koju je pokrenula Udruga UNUO, a cilj je povećati vidljivost osoba s invaliditetom i globalno proširiti svijest o njihovim sposobnostima kroz javni nastup uz pripremu hrane i pića. S organizacijom gastro natjecanja udruga UNUO započela je 2021. godine na nacionalnoj razini, dok su prošle godine natjecanje proširili na 23 države članice EU i Ukrajinu.
U svakoj zemlji Cupi’s Spoon predstavili su kao hrvatski proizvod, platformu koja nudi novi vid mogućnosti za uključivanje osoba s invaliditetom u društvenu zajednicu i radni kolektiv. U svakoj zemlji odabrali su po jednog najsposobnijeg kandidata u kuhanju ili pripremi koktela te njih ukupno 32 proglasili nacionalnim pobjednicima. Ugostili su ih u Zagrebu gdje su ih profesionalni barmeni i mentori vodili do proglašenja internacionalnih pobjednika. Gastro natjecanje nastavili su i ove godine s ciljem da obiđu više od 40 zemalja te u Zagrebu ugoste nacionalne pobjednike Cupi’s Spoon i njihove pratitelje u listopadu ove godine.
Želja im je uoči finalnog natjecanja organizirati sajam i street food festival te uključiti sve polufinaliste koji nisu prošli u finalno natjecanje, kako bi u suradnji s mentorima javno promicali inkluziju i zastave svojih zemalja. “Koncept je zamišljen da uz nekolicinu glazbenih izvođača našim gostima, građanima i posjetiteljima pripremimo event na kojem će uz dobru glazbu uživati u malim zalogajima i inkluziji naših ugostitelja i europskih pobjednika našeg natjecanja.Radi se o osobama svih tipova invalidnosti, različitog govornog područja, vjerskog opredjeljenja, boje kože i svi su dobrodošli u Zagreb promicati inkluziju”, rekao je predsjednik udruge UNUO, Vedran Habel.
JRE-Hrvatska podržala je natjecanje Cupi’s Spoon na kojem će hrvatski JRE chefovi biti mentori natjecateljima.
Restorani u kojima se odvija Chefs at sea večera
Rezervirajte mjesto na vrijeme u jednom od JRE-Hrvatska restoranima za projekt Chefs at sea, a u nastavku donosimo popis restorana koji sudjeluju u projektu te gostujuće chefove:
- Lešić Dimitri, Korčula & Jeroen Raes, Rozemarijn, JRE-Nizozemska
- Zijavica, Mošćenička draga & Bine Volčić, Monstera Estare, JRE-Slovenija
- Konoba Boba, Murter & Juan Carlos Ferrando, Logrono JRE-Španjolska
- Konoba Pelegrini, Šibenik & Benjamin Fontaine, L’Inattendu, JRE-Belgija
- Foša, Zadar & Alfred Prasad, JRE-UK
- San Rocco, Brtonigla & Andreas Herbst, Riederalm, JRE-Austrija
- Konoba Kala, Supetar & Vladislav Penov, Cosmos, JRE-Bulgarska
- Navis, Opatija & Stefaan De Proft, Pacht 26, JRE-Belgija
- Lemongarden, Sutivan & Tomaž Bratovž, JB, JRE-Slovenija
- Badi, Umag & Philipp Dyczek, Artis, JRE-Austrija
FOTOGRAFIJE: JRE-Hrvatska, Udruga UNUO