Jesen i zima možda nisu moja omiljena godišnja doba kada ih promatram u kontekstu hladnoće, kiše i mraka koji prerano pada, ali ono što me u ovom razdoblju veseli je priprema recepata koje već krajem ljeta počnem spremati na TikToku. Samo čekam trenutak kada će doći vrijeme za sve one “comfort food” poslastice: cookiese, banana bread, kolače s jabukama i, naravno, cimet rolice.
Cimet rolice, nenadmašan jesensko-zimski desert
Naravno, bude to i nervoze, recept ne ispadne kako sam zamislila, tijesto se ne digne kako je planirano… Ipak, sve je to dio procesa i te (slatke) muke na kraju se ipak zaborave. Od svih jesenskih i zimskih recepata, najviše su me “namučile”, a ujedno i najviše razveselile upravo cimet rolice. Volim ih pojesti u pekarnicama, ali njihova priprema u kućnoj radinosti… E to je pravi mali kulinarski izazov. Kupovne, iako preukusne, ne mogu se usporediti s mirisom cimeta koji ispuni kuću, kao i ono slatko iščekivanje kada cimet rolice izvadim iz pećnice i premažem frostingom te odbrojavam kada će biti spremne za prvi zalogaj.

Odmah na početku želim istaknuti da ovo nije jedan od onih recepata za koje mogu reći da su jednostavni i brzo gotovi – nipošto. Cimet rolice zahtijevaju vrijeme, strpljenje i dobar popis sastojaka. Za pripremu je potrebno izdvojiti nekoliko sati te računati da proces nije linearan, nego pun nekih malih pauza u kojima čekamo da tijesto odradi svoje. No, cijeli taj proces ima svoju čar, a trud se na kraju svakako isplati. Kada vidim kako cimet rolice polako rastu u pećnici, kada ih premažem bogatim, kremastim frostingom i zagrizem prvi put, shvatim da je svaka minuta pripreme vrijedila.
Na blogu s kojeg sam preuzela recept, In Bloom Bakery, stoji natpis kako su to “najbolje cimet rolice ikad”. Nakon što sam ih ispekla i probala prošle godine (a onda kroz zimu nekoliko puta ponovila), moram reći da je recept uistinu sjajan. Ne ispadne savršeno svaki put, ali u tome se i nalazi čar pa i ove hladne sezone planiram barem jednom pripremiti recept kod kuće.
Recept za cimet rolice s bloga In Bloom Bakery svidio mi se iz nekoliko razloga: tijekom pečenja, na dnu se stvara “ljepljivi” karamel od smeđeg šećera i cimeta, kao da cijela posuda postane dodatni sloj nadjeva. Osim toga, same rolice prepune su aromatičnog cimeta koji se u pečenju pretvara u gust, mirisan nadjev pa je svaki zalogaj obavijen slatkoćom. Ono po čemu su ove cimet rolice najposebnije je tekstura: toliko su mekane, poput malih “jastučića” od tijesta, maslaca i cimeta – to je ta kombinacija zbog koje mogu ponijeti titulu najboljih domaćih cimet rolica.
Recept za cimet rolice
Za pripremu cimet rolica, osim sastojaka, dobro je pri ruci imati i nekoliko osnovnih pomagala koja cijeli proces čine lakšim i urednijim:
- valjak za tijesto – za ravnomjerno valjanje tijesta
- posuda za pečenje 23×33 cm – idealna veličina za ovu količinu rolica
- zubni konac – mali trik za savršeno rezanje rolica bez gnječenja tijesta

Sastojci za cimet rolice
Tijesto
- 300 ml punomasnog mlijeka (zagrijanog na oko 43 °C)
- 7 g suhog kvasca (2 ¼ žličice)
- 1 žličica kristalnog šećera (za aktivaciju kvasca)
- 593 g glatkog brašna
- 1 ½ žličice soli
- 25 g kristalnog šećera
- 2 jaja (umućena)
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 112 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
Nadjev od cimeta i karamele
- 112 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
- 220 g svijetlosmeđeg šećera (čvrsto utisnutog)
- 2 žličice cimeta
- 116 g meda (otprilike 1/3 šalice)
- ½ žlica ekstrakta vanilije
- 45 ml slatkog vrhnja
- ¼ žličice soli
Nadjev od cimeta
- 112 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
- 220 g svijetlosmeđeg šećera (čvrsto utisnutog)
- 2 žlice cimeta
- ¼ žličice soli
- 60 ml slatkog vrhnja (za prelijevanje između rolica)
Glazura od krem sira
- ½ žlica ekstrakta vanilije
- 84 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
- 170 g krem sira (hladnog)
- 97 g šećera u prahu

Priprema cimet rolica
Tijesto
Oblikujte kuglu od tijesta i stavite je u veliku, nauljenu posudu. Pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu 1–1,5 sat, dok se ne udvostruči.
Najprije aktivirajte kvasac: pomiješajte suhi kvasac, šećer i mlako mlijeko te ostavite 10 minuta dok se na površini ne stvori pjenasti sloj.
U velikoj posudi (ili posudi od kuhinjskog miksera s nastavkom za metlicu) pomiješajte brašno, sol i šećer.
Suhim sastojcima dodajte umućena jaja, vaniliju i vrlo mekani maslac pa kratko izmiješajte.
Ulijte aktivirani kvasac s mlijekom i miješajte dok se sve ne sjedini. Zatim prijeđite na nastavak za tijesto (kukasti) i mijesite 7–10 minuta, dok tijesto ne postane glatko, elastično i počne se odvajati od stijenki posude.
Cimetni karamel nadjev
Nauljite posudu za pečenje (23 × 33 cm) i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu.
Dok se tijesto diže, pripremite ljepljivi umak za dno rolica. U srednje velikoj zdjeli izmiješajte: omekšali maslac, svijetlosmeđi šećer, cimet, med, ekstrakt vanilije, slatko vrhnje, sol.
Nauljite posudu za pečenje (23 × 33 cm) i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu.
Nadjev od cimeta
Ako je smjesa pretvrda, dodajte malo slatkog vrhnja (po 1 žličicu) dok ne postane maziva.
Također dok tijesto raste, pripremite nadjev miješajući omekšali maslac, svijetlosmeđi šećer, cimet, sol.

Oblikovanje i pečenje rolica
Kada tijesto naraste, izvadite ga iz zdjele, lagano udarite da ispustite zrak i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik otprilike 45 × 30 cm (debljine oko 0,5 cm).
Rasporedite cimetni nadjev po površini tijesta i poravnajte špatulom.
Čvrsto zarolajte tijesto u dugi valjak počevši od duže strane. Poravnajte krajeve i odrežite višak.
Pomoću zubnog konca (ili vrlo oštrog noža) narežite valjak na 12 rolica širine oko 4 cm.
Posložite rolice u pripremljenu posudu s karamel umakom i prelijte ih sa slatkim vrhnjem (na sobnoj temperaturi, između svake rolice).
Pokrijte i ostavite na toplom oko 1 sat, dok se ponovno ne udvostruče.
Pećnicu zagrijte na 175 °C oko 15 minuta prije završetka dizanja.
Pecite 29–32 minute, dok ne postanu zlatnosmeđe (ako prebrzo tamne, zadnjih 5 minuta pokrijte folijom).
Glazura od krem sira
Dok se rolice peku, pripremite glazuru.
Miksajte maslac dok ne postane blijed i pjenast. Dodajte hladni krem sir i miksajte dok se ne sjedini. Prosijte šećer u prahu i postupno umiješajte na maloj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Kad su rolice pečene, pustite da se hlade 10 minuta, pa premažite kremastim frostingom.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash, TikTok







