Stiglo je vrijeme za cimet rolice, a uz ovaj recept uvijek će ispasti savršeno mekane

17.09.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #desert

Jesen i zima možda nisu moja omiljena godišnja doba kada ih promatram u kontekstu hladnoće, kiše i mraka koji prerano pada, ali ono što me u ovom razdoblju veseli je priprema recepata koje već krajem ljeta počnem spremati na TikToku. Samo čekam trenutak kada će doći vrijeme za sve one “comfort food” poslastice: cookiese, banana bread, kolače s jabukama i, naravno, cimet rolice.

Cimet rolice, nenadmašan jesensko-zimski desert

Naravno, bude to i nervoze, recept ne ispadne kako sam zamislila, tijesto se ne digne kako je planirano… Ipak, sve je to dio procesa i te (slatke) muke na kraju se ipak zaborave. Od svih jesenskih i zimskih recepata, najviše su me “namučile”, a ujedno i najviše razveselile upravo cimet rolice. Volim ih pojesti u pekarnicama, ali njihova priprema u kućnoj radinosti… E to je pravi mali kulinarski izazov. Kupovne, iako preukusne, ne mogu se usporediti s mirisom cimeta koji ispuni kuću, kao i ono slatko iščekivanje kada cimet rolice izvadim iz pećnice i premažem frostingom te odbrojavam kada će biti spremne za prvi zalogaj.

cimet rolice, recept za cimet rolice, cimet rolice recept

Odmah na početku želim istaknuti da ovo nije jedan od onih recepata za koje mogu reći da su jednostavni i brzo gotovi – nipošto. Cimet rolice zahtijevaju vrijeme, strpljenje i dobar popis sastojaka. Za pripremu je potrebno izdvojiti nekoliko sati te računati da proces nije linearan, nego pun nekih malih pauza u kojima čekamo da tijesto odradi svoje. No, cijeli taj proces ima svoju čar, a trud se na kraju svakako isplati. Kada vidim kako cimet rolice polako rastu u pećnici, kada ih premažem bogatim, kremastim frostingom i zagrizem prvi put, shvatim da je svaka minuta pripreme vrijedila.

Na blogu s kojeg sam preuzela recept, In Bloom Bakery, stoji natpis kako su to “najbolje cimet rolice ikad”. Nakon što sam ih ispekla i probala prošle godine (a onda kroz zimu nekoliko puta ponovila), moram reći da je recept uistinu sjajan. Ne ispadne savršeno svaki put, ali u tome se i nalazi čar pa i ove hladne sezone planiram barem jednom pripremiti recept kod kuće.

@inbloombakery

The BEST cinnamon rolls EVER ✨🤍 So super gooey, with a delectable brown sugar cinnamon filling & cream cheese frosting all while drenched in a buttery brown sugar cinnamon caramel sauce on the bottom, which is basically just like extra cinnamon roll filling. Regular cinnamon roll on top, party on the bottom 😎 100/10 these don’t even compare to anything else 🤩 #bestcinnamonrolls #cinnamonrolls #creamcheesefrosting

♬ You’re as Pretty as a Picture – Al Bowlly

Recept za cimet rolice s bloga In Bloom Bakery svidio mi se iz nekoliko razloga: tijekom pečenja, na dnu se stvara “ljepljivi” karamel od smeđeg šećera i cimeta, kao da cijela posuda postane dodatni sloj nadjeva. Osim toga, same rolice prepune su aromatičnog cimeta koji se u pečenju pretvara u gust, mirisan nadjev pa je svaki zalogaj obavijen slatkoćom. Ono po čemu su ove cimet rolice najposebnije je tekstura: toliko su mekane, poput malih “jastučića” od tijesta, maslaca i cimeta – to je ta kombinacija zbog koje mogu ponijeti titulu najboljih domaćih cimet rolica.

Recept za cimet rolice

Za pripremu cimet rolica, osim sastojaka, dobro je pri ruci imati i nekoliko osnovnih pomagala koja cijeli proces čine lakšim i urednijim:

  • valjak za tijesto – za ravnomjerno valjanje tijesta
  • posuda za pečenje 23×33 cm – idealna veličina za ovu količinu rolica
  • zubni konac – mali trik za savršeno rezanje rolica bez gnječenja tijesta
cimet rolice, recept za cimet rolice, cimet rolice recept

Sastojci za cimet rolice

Tijesto

  • 300 ml punomasnog mlijeka (zagrijanog na oko 43 °C)
  • 7 g suhog kvasca (2 ¼ žličice)
  • 1 žličica kristalnog šećera (za aktivaciju kvasca)
  • 593 g glatkog brašna
  • 1 ½ žličice soli
  • 25 g kristalnog šećera
  • 2 jaja (umućena)
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 112 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)

Nadjev od cimeta i karamele

  • 112 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
  • 220 g svijetlosmeđeg šećera (čvrsto utisnutog)
  • 2 žličice cimeta
  • 116 g meda (otprilike 1/3 šalice)
  • ½ žlica ekstrakta vanilije
  • 45 ml slatkog vrhnja
  • ¼ žličice soli

Nadjev od cimeta

  • 112 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
  • 220 g svijetlosmeđeg šećera (čvrsto utisnutog)
  • 2 žlice cimeta
  • ¼ žličice soli
  • 60 ml slatkog vrhnja (za prelijevanje između rolica)

Glazura od krem sira

  • ½ žlica ekstrakta vanilije
  • 84 g maslaca bez soli (vrlo mekanog)
  • 170 g krem sira (hladnog)
  • 97 g šećera u prahu
cimet rolice, recept za cimet rolice, cimet rolice recept

Priprema cimet rolica

Tijesto

Oblikujte kuglu od tijesta i stavite je u veliku, nauljenu posudu. Pokrijte plastičnom folijom ili kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu 1–1,5 sat, dok se ne udvostruči.

Najprije aktivirajte kvasac: pomiješajte suhi kvasac, šećer i mlako mlijeko te ostavite 10 minuta dok se na površini ne stvori pjenasti sloj.

U velikoj posudi (ili posudi od kuhinjskog miksera s nastavkom za metlicu) pomiješajte brašno, sol i šećer.

Suhim sastojcima dodajte umućena jaja, vaniliju i vrlo mekani maslac pa kratko izmiješajte.

Ulijte aktivirani kvasac s mlijekom i miješajte dok se sve ne sjedini. Zatim prijeđite na nastavak za tijesto (kukasti) i mijesite 7–10 minuta, dok tijesto ne postane glatko, elastično i počne se odvajati od stijenki posude.

Cimetni karamel nadjev

Nauljite posudu za pečenje (23 × 33 cm) i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu.

Dok se tijesto diže, pripremite ljepljivi umak za dno rolica. U srednje velikoj zdjeli izmiješajte: omekšali maslac, svijetlosmeđi šećer, cimet, med, ekstrakt vanilije, slatko vrhnje, sol.

Nauljite posudu za pečenje (23 × 33 cm) i ravnomjerno rasporedite smjesu po dnu.

Nadjev od cimeta

Ako je smjesa pretvrda, dodajte malo slatkog vrhnja (po 1 žličicu) dok ne postane maziva.

Također dok tijesto raste, pripremite nadjev miješajući omekšali maslac, svijetlosmeđi šećer, cimet, sol.

cimet rolice, recept za cimet rolice, cimet rolice recept

Oblikovanje i pečenje rolica

Kada tijesto naraste, izvadite ga iz zdjele, lagano udarite da ispustite zrak i razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik otprilike 45 × 30 cm (debljine oko 0,5 cm).

Rasporedite cimetni nadjev po površini tijesta i poravnajte špatulom.

Čvrsto zarolajte tijesto u dugi valjak počevši od duže strane. Poravnajte krajeve i odrežite višak.

Pomoću zubnog konca (ili vrlo oštrog noža) narežite valjak na 12 rolica širine oko 4 cm.

Posložite rolice u pripremljenu posudu s karamel umakom i prelijte ih sa slatkim vrhnjem (na sobnoj temperaturi, između svake rolice).

Pokrijte i ostavite na toplom oko 1 sat, dok se ponovno ne udvostruče.

Pećnicu zagrijte na 175 °C oko 15 minuta prije završetka dizanja.

Pecite 29–32 minute, dok ne postanu zlatnosmeđe (ako prebrzo tamne, zadnjih 5 minuta pokrijte folijom).

Glazura od krem sira

Dok se rolice peku, pripremite glazuru.

Miksajte maslac dok ne postane blijed i pjenast. Dodajte hladni krem sir i miksajte dok se ne sjedini. Prosijte šećer u prahu i postupno umiješajte na maloj brzini. Dodajte ekstrakt vanilije i miješajte dok smjesa ne postane glatka.

Kad su rolice pečene, pustite da se hlade 10 minuta, pa premažite kremastim frostingom.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash, TikTok

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5