Neposredno prije Uskrsa, stigao je PR paket aROMA gelato s čak 12 okusa. Odmah sam znala da za blagdanski desert želim pripremiti nešto što će se savršeno uklopiti s gelatom i izbor je, bez pretjeranog razmišljanja, pao na crumble recept. Ukusan je i topao i hladan, mogu kombinirati voće koje imam pri ruci i priprema nije komplicirana pa znam da će dobro ispasti – crumble recept ispunjavao je svaki od mojih kriterija. Taman sam pri ruci imala jedan kojeg mi je poslala sestra, a ja čekala priliku da ga isprobam.
Crumble recept kojeg ću raditi opet i opet (i opet!)
Obiteljsko okupljanje za Uskrs pokazalo se kao idealna prigoda – većina voli crumble, a oni koji ga ne vole, uživat će samo u gelatu. Dakle, win-win za sve! Crumble recept dolazi s TikTok profila Maye Leinenbach, njemačke gastro-influencerice koja se specijalizirala za veganske recepte. Ranije sam isprobala njezin sendvič s pita kruhom i slanutkom (o njemu nekom drugom prilikom, savršen je za meal prep), koji me potpuno oduševio ne samo okusom, već i jednostavnošću pripreme. Kad sam vidjela da crumble recept dolazi s njezinog profila, pretpostavila sam da će rezultat biti dobar, što se kasnije pokazalo točnim nagađanjem – u njemu su uživali čak i oni koji su ranije izjavili da će jesti samo gelato.
Maya je crumble recept “posudila” od svoje mame i rekla kako je riječ o najboljem crumbleu u životu. Ona ga je pripremala isključivo od jabuka, a moj je izbor pao na jabuke i šljive, pošto sam imala smrznutih šljiva koje sam željela iskoristiti. Odmah sam “podebljala” porciju, s obzirom na to da je Mayina za 5 porcija, a osobno sam ih trebala više. Kako bih popunila tepsiju, išla sam s formulom x3, odnosno sve sam sastojke (izuzev šećera, njega sam ostavila na početnoj količini), trostruko pojačala. Na kraju, količina je bila točno pogođena, a svakako ću nastaviti eksperimentirati – imam na umu breskve, kruške, borovnice… Za pripremu je potrebno oko 45 minuta, a crumble recept slijedi u nastavku.
SASTOJCI ZA CRUMBLE RECEPT (5 PORCIJA)
Za voće
- 3 srednje jabuke
- 3 žlice šećera
- dobar prstohvat cimeta
- po želji: 1 žlica kukuruznog škroba ili praha za puding od vanilije (koristila sam gustin)
Za posip
- 110 g brašna
- 90 g mekog veganskog maslaca ili margarina (koristila sam obični)
- 90 g bijelog ili smeđeg šećera
- prstohvat soli
PRIPREMA
Jabuke (ili neko drugo voće) nasjeckati na male komadiće, a zatim dinstati na maslacu. Jabuke sam ogulila kako bi izbjegla žilavu koru i koristila “običan” maslac, dok Maya u receptu priprema na veganskom. Dodati šećer, cimet i škrob ili prah pudinga po želji te miješati 5-10 minuta na laganoj vatri, dok voće ne omekša.
Crumble se priprema od omekšalog maslaca, brašna, šećera i soli. Sastojke je najbolje pomiješati rukama, dok smjesa ne postane mrvičasta. Jabuke ravnomjerno rasporediti po posudi, a zatim dodati mrvičastu smjestu, također ravnomjerno. Crumble se može pripremati u tavi ili posudi, važno je da je prikladna za pečenje u pećnici. Peče se na 180°C, između 30 i 35, ovisno o jačini pećnice. Jednako je ukusan i topao i hladan, a ako preferirate više topao, uvijek ga možete zagrijati na vrlo kratko u mikrovalnoj – isprobano i jako fino, pogotovo uz hladni gelato koji pruža savršen kontrast.
U slast!
FOTOGRAFIJE: Unsplash