Dani mladog maslinovog ulja F-min Dani mladog maslinovog ulja M

Bili smo u tradicionalnoj berbi maslina kojom je najavljeno 17. izdanje manifestacije Dani mladog maslinovog ulja

13.10.2023. | AUTOR: After5

Život iza 5 | Gastronomija
#Istra | #maslinovo ulje

Novinarsku svakodnevicu ispunjenu pisanjem članaka, odlascima na terene, evente i konferencije te sastancima ovih smo dana ‘prekinuli’ jednim potpuno drugačijim iskustvom – berbom maslina. Iako smo svjesni da je riječ o iznimno zahtjevnom poslu, moramo istaknuti kako je simbolična berba u masliniku brenda Salvela u Barbarigi za nas bilo jedno zen i interesantno iskustvo. Nakon berbe, uslijedilo je upoznavanje s preradom ulja u Uljari Vodnjan, a potom i posebno uzbudljiv dio – degustacija.

Ubrati maslinu rukom, odmah je isprobati i osjetiti njezinu gorčinu, a zatim prisustvovati i njezinoj preradi mijenja percepciju o maslinarstvu i potiče da svaku kap ulja još više cijenimo. Ima li boljeg mjesta za upoznati se s procesom od Istre, koja je osmu godinu proglašena najjačom maslinarskom regijom u svijetu, i to u prestižnom vodiču Flos Olei.

Berba maslina ujedno je bila prvi korak u organizaciji manifestacije Istravirgin koja će ove godine trajat od 24. do 26. studenog.

Dani mladog maslinovog ulja u novom izdanju

Dani mladog maslinovog ulja posvećeni svijetu vrhunskog maslinovog ulja, njegovoj proizvodnji, uporabi i inovacijama, ove će se godine odžati 17. put, ali u potpuno novom, još atraktivnijem izdanju i uz prisutnost vrhunskih svjetskih stručnjaka. To će zasigurno izazvati dodatni interes zaljubljenika u masline i maslinova ulja te sve gastronomske kombinacije koje ono nudi. 

Jedna od karakteristika ovog događaja je prezentacija istarskih maslinara koji premijerno izlažu maslinova ulja netom završene berbe. Ta ulja predstavljaju autentičnu sliku regije i bit će dostupna za kušanje i kupnju. U susretima s maslinarima svaki posjetitelj će imati priliku otkriti tajne proizvodnje i uspjeha istarskog maslinovog ulja i uživati u raznolikosti palete koju Istra nudi, rekla je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio iz Agroturista tijekom berbe maslina sorte istarska bjelica u masliniku s nekoliko tisuća stabala maslina, a koje su isto popodne u Uljari Vodnjan pretvorene u ulje. 

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio i Hrvoje Petrić

Više od sto godina prerađujemo masline u ovoj uljari. Tijekom godina se mijenjala samo oprema koja se stalno modernizira pa danas možemo reći i da smo jedna od najsuvremenijih uljara u Istri, pojasnio je cijenjeni istarski agronom i tehnolog Edi Družetić.

Pohvalio se i s dva zlatna odličja pristigla s najvećeg svjetskog natjecanja iz New Yorka za ulja koja nastaju upravo u Uljari Vodnjan gdje prerađuju svoje masline sa 45 hektara maslinika, ali i plodove od oko tisuću maslinara koji dolaze k njima:

Dnevno možemo obraditi do 70 tona, što je u prosjeku 3 tone maslina na sat, i svakome nastojimo napraviti ulje u maksimalno 24 sata. Pritom dobivena količina ulja ovisi o sorti, ali u prosjeku ona iznosi od 10 do 20 posto.
Edi Družetić s novinarima u Uljari Vodnjan

Jedinstveno gastronomsko iskustvo

Dani mladog maslinovog ulja ove će godine trajati od 24. do 26. studenoga, kada se ujedno obilježava i Svjetski dan stabla masline prema UNESCO-u. Direktor programa Istravirgina Hrvoje Petrić ukazao je na činjenicu da je Istra mala regija s jako puno vrhunskih maslinara, što su potvrdila mnogobrojna ocjenjivanja i natjecanja širom svijeta. 

S obzirom na to da se u količinama ne možemo natjecati s velikim regijama, smatram da se više trebamo koncentrirati na razvoj ovog vrhunskog premium proizvoda i vidjeti koje su mogućnosti kretanja prema intenzivnijem ekološkom uzgoju u budućnosti, ali i boljoj međunarodnoj prepoznatljivosti i promociji, rekao je Petrić.

Hrvoje Petrić

Dodao je da su masterclassovi za kuhare, chefove, vlasnike restorana, ali i same maslinare, kao i oil bar i brojne degustacije samo dio bogatog programa koje očekuje posjetitelje na Danima mladog maslinovog ulja. Za maslinare je Istravirgin savršena prilika za nova poslovna partnerstva, otkrivanje novih proizvoda i promociju izvrsnosti na međunarodnoj razini, a za sve ljubitelje dobre hrane, visokokvalitetnog maslinovog ulja i za one koji žele otkriti izvanredan svijet ovog jedinstvenog proizvoda prilika da kroz tri dana urone u jedinstveno gastronomsko iskustvo.

Sve informacije dostupne su i na službenoj stranici manifestacije www.dmmu.info.

FOTOGRAFIJE: Mak Vejzović

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5