Recept za zdraviju verziju Snickersa kada se nečime poželite zasladiti

18.02.2025. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #desert

Ako ste na TikToku, postoji velika šansa da ste čuli za date bark. Radi se o zdravijem snacku od prosjeka koji okusom podsjeća na Snickers, a sastojci uključuju datulje, maslaca od kikirikija, kikiriki i čokoladu. Date bark donosi savršen spoj slatkog, slanog i hrskavog, jednostavan je za pripremu i odlična zdravija opcija za desert.

Date bark – zdravija verzija Snickersa

Kao i mnogi drugi viralni food trendovi u današnje doba, date bark se u jednom trenutku pojavio na TikToku i ubrzo postao viralan. Što uopće ne čudi, obzirom da se radi o ukusnoj, jednostavnoj slastici koja okusom podsjeća na Snickers, ali je napravljena od zdravih sastojaka pa je odlična zdravija opcija kada poželite pojesti nešto slatko.

Osim toga, date bark je:

  • Jednostavan za pripremu sa samo 5 osnovnih sastojaka
  • Lako ga možete prilagoditi svom ukusu
  • Nema potrebe za uključivanjem pećnice
  • Veganski, bez glutena, bez žitarica i lako se može napraviti bez orašastih plodova

Glavni sastojak ove zdravije verzije Snickersa su medjoul datulje. Ovi prirodno slatki plodovi daju okus sličan karameli i žvakaću teksturu, što ih čini savršenom bazom za bark.

Zatim će vam trebati maslac od kikirikija, koji dodaje kremastu, orašastu notu datuljama. S druge strane, sjeckani kikiriki daje ovoj poslastici hrskavost, ali je i odličan kontrast kremastom maslacu. Od osnovnih sastojaka još će vam trebati čokolada, te krupna morska sol, koja se posipa na vrh kako bi dala kontrast slatkim datuljama i čokoladi te dodatno obogatila okus.

Recepata za date bark na internetu ima mnogo, a mi smo vam ovdje odlučili prenijeti ovaj s bloga Eating Bird Food. Uz navedene sastojke, autorica recepta još koristi kokosovo ulje, i to za topljenje čokolade. Kaže da kokosovo ulje pomaže da čokolada postane rjeđa. Možete ga preskočiti, ali imajte na umu da će vam u tom slučaju čokolada vjerojatno biti prilično gusta.

Kako pripremiti date bark?

Prvo obložite pleh papirom za pečenje. Zatim rasporedite očišćene datulje ravno po plehu, pazeći da se ne preklapaju. Nakon toga, pažljivo namažite malo maslaca od kikirikija na svaku datulju. Preko sloja maslaca zatim posipajte nasjeckani kikiriki. 

U posudi prikladnoj za mikrovalnu otopite čokoladu s kokosovim uljem. Proces traje otprilike 30 sekundi do 1 minute, ali svakih 20 sekundi promiješajte kako biste spriječili da čokolada zagori. Kada je čokolada potpuno otopljena i glatka, prelijte je preko datulja. Na kraju pospite malo krupne morske soli.

Pleh stavite u hladnjak na najmanje sat vremena ili dok se čokolada potpuno ne stvrdne. Prije konzumiranja, razlomite date bark na komade i uživajte. 

View this post on Instagram

A post shared by Brittany Mullins (@eatingbirdfood)

Moguće varijacije

Ako imate alergiju na kikiriki, zamijenite maslac od kikirikija bademovim ili maslacem od indijskih oraščića, a umjesto kikirikija koristite nasjeckane bademe, indijske oraščiće, pekan orahe, orahe ili pistacije.

Ako, pak, želite u potpunosti izbaciti orašaste plodove, zamijenite maslac od kikirikija maslacem od sjemenki suncokreta ili tahinijem. Umjesto kikirikija možete koristiti sjemenke suncokreta ili bučine sjemenke. Ili ih potpuno izostaviti.

Tips & tricks

Za kraj, autorica bloga Eating Bird Food savjetuje da koristite svježe datulje koje su mekane i sočne. Starije datulje često su suhe i neće dati željenu žvakaću teksturu. Ako su datulje pretvrde, možete ih namočiti u toploj vodi oko 10 minuta kako bi omekšale. Obavezno ih ocijedite i posušite prije nego ih stavite na pleh.

FOTOGRAFIJE: Tesco, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5