Advent u Zagrebu ove je godine dobio novo nezaobilazno mjesto: kućicu Fritulinka by Rougemarin na Trgu bana Jelačića. A s njom i, prema riječima chefa i vizionara Marina Medaka, “najbolji proizvod u njegovoj karijeri”. Riječ je o Fritulinki, adventskom novitetu.


Što je Fritulinka?
Jednostavno rečeno: najbolje od fritule i najbolje od palačinke u jednom. Rougemarin je spojio dva domaća klasika u inovativan desert koji je istovremeno poznat i iznenađujuć. Mekana palačinka s punjenjem nježno je umotana u tijesto fritule, zatim zlatno ispečena poput fritule i na kraju uvaljana u cimetni šećer, mirisni potpis zagrebačkog Adventa.
Unutrašnjost krije čak pet vrsta punjenja: pistacija s umakom od pistacija, pekmez šljiva, čokoladna krema, pekmez marelica s umakom od karamele i mandarina te jabuka s karamelom i cvijetom soli. Svaka verzija daje potpuno drugačiji profil okusa, ali sve dijele isti Rougemarin potpis: toplu aromu i mekoću. Marin Medak kaže:
“Fritulinka je najgenijalnije jelo koje sam ikad kreirao. Htjeli smo napraviti nešto novo, nešto što ne postoji, a opet da bude svima blisko. Fritulinka je upravo to.”


Advent koji miriše na domaće
Rougemarinova adventska kućica ove je godine osmišljena kao mali gastronomski laboratorij u srcu Zagreba. Uz Fritulinku, posjetitelji mogu probati i:
- klasične fritule
- sočne hot-dogove rađene u Rougemarin stilu
- još nekoliko adventskih radosti koje se otkrivaju na licu mjesta
Cilj je bio stvoriti kućicu na koju se ne dolazi “usput”, nego namjerno, zbog okusa koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje.


Gastro inovacija koja osvaja Zagreb
Rougemarin se već godinama ističe kao restoran koji spaja tradiciju i suvremene tehnike, no Fritulinka je podigla tu filozofiju na novu razinu.
Gdje pronaći Fritulinku? Ekskluzivno u adventskoj kućici Rougemarin, Trg bana Josipa Jelačića, Zagreb.
Recept za Fritulinku
SASTOJCI ZA 1 FRITULINKU
- palačinka – 1 kom
- smjesa za fritule – 100 g
- džem od marelice – 60 g
- karamela/mandarina umak – 30 g
- ulje za prženje

PRIPREMA PALAČINKE
- Jaja – 2 kom
- Glatko brašno – 200 g
- Mlijeko (sobna temperatura) – 200 mL
- Mineralna voda – 200 mL
- Ulje – 1 žlica
- Rastopljeni maslac – 1 žlica
- Sol – prstohvat
Sve sastojke izmiksati mikserom do glatke smjese. Na zagrijanu i lagano nauljenu tavu izliti vrlo tanak sloj smjese i ispeći palačinku.
PRIPREMA SMJESE ZA FRITULE
- Jogurt – 4 dL
- Jaja – 2 kom
- Vanilin šećer – 2 paketića
- Sol – malo
- Šećer – 2 žličice
- Glatko brašno – 300 g
- Prašak za pecivo – 1 paketić
- Rum – 1 žlica
Sve sastojke dobro izmiksati dok se ne dobije homogena, glatka smjesa.
PRIPREMA KARAMELA/MANDARINA UMAKA
- Šećer – 160 g
- Glukozni sirup – 100 g
- Vrhnje za šlag (slatko vrhnje) – 260 g
- Sol – 1,5 g
- Svježe iscijeđen sok od mandarina – 150 g
Postupak:
- Polako ulijevati sok od mandarina uz stalno miješanje.
- Karamelizirati šećer i glukozni sirup.
- Dodati vrelo vrhnje za šlag (slatko vrhnje) i miješati dok se ne dobije glatka karamela.
POSTUPAK IZRADE FRITULINKE:
Ispečenu palačinku namazati sa 60 g džema od marelice, ostavljajući 3–4 cm nemazanog ruba.
Zamotati kao burrito:
– početi motanje,
– zaustaviti se kad je zamotana oko trećine,
– preklopiti rubove (3–4 cm) prema unutra,
– zatim dovršiti rolanje tako da nadjev ne može iscuriti.
Zamotanu palačinku staviti u zamrzivač 2–3 sata, dok se dovoljno ne stisne da se ne može odmotati.
Zamrznutu palačinku premazati smjesom za fritule u sloju od cca 5 mm.
Pržiti u ulju na 160°C 8–9 minuta.
Uvaljati u mix (50:50) kristal i štaub šećerom te dodati cimet po želji
Poslužiti toplo i preliti umakom od karamele/mandarine.
Od ostatka smjese fritula – ispržiti fritule 😊
Što je Fritulinka? Fritulinka je desert koji spaja palačinku i fritulu: mekana palačinka s punjenjem umotana je u tijesto fritule, ispečena i uvaljana u cimetni šećer.
Koja punjenja postoje? Dostupno je pet okusa: pistacija, pekmez od šljiva, čokoladna krema, marelica s karamelom i mandarinom te jabuka s karamelom i cvijetom soli.
Gdje se može probati? U adventskoj kućici Rougemarin, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.
Je li Fritulinka dostupna samo za Advent? Da, riječ je o adventskom specijalu i za sada se poslužuje samo tijekom Adventa u Zagrebu.
Što se još nudi u kućici? Uz Fritulinku poslužuju se klasične fritule, hot-dogovi u Rougemarin stilu i još nekoliko adventskih specijaliteta.
FOTOGRAFIJE: Bojan Haron Markičević







