Galette s jagodama kao iz slastičarnice: Ovaj recept vrijedi isprobati

19.05.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #kolači

Sjećam se svog prvog galette s jagodama. Kada sam ga izvadila iz pećnice i nestrpljivo čekala da se ohladi, zapravo nisam mogla vjerovati da sam ga ja napravila – bio je toliko ukusan i djelovao *tako profesionalno*. To je, ujedno, bio i prvi put da sam ga probala, a od tada sam napravila niz njegovih varijacija, ovisno o godišnjem dobu i dostupnom voću.

Galette s jagodama

Prvi recept po kojem sam radila galette s jagodama je onaj Sanje Mijac, odnosno Domaćice Sanje, a kasnije sam isprobala i jedan koji sam pronašla na The New York Timesu, odnosno u njihovoj sekciji Cooking, koji danas i donosim. Kada ne kuham po receptima s TikToka ili neke od kuharica, onda kopam po Cookingu jer ima izvrsnih recepata; rangirani su zvjezdicama i popraćeni komentarima pa za svaki recept mogu dobiti približan uvid kako će ispasti. No, vratimo se sada na galette s jagodama.

To je onaj tip deserta koji pristaje svakoj sezoni – od jesenskih šljiva do ljetnih breskvi. Rekla bih da posebno dolazi do izražaja kada je vrijeme jagoda i borovnica te se isplati iskoristiti njihovi svježinu, sočnost i prirodnu slatkoću. Osim toga, galette s jagodama pravi je as u rukavu kada dolaze gosti jer se većina pripreme kolača može napraviti unaprijed pa za kraj ostaju tek slaganje i pečenje. Naime, tijesto je moguće napraviti dan ranije, a kada u hladnjaku odstoji dulje, postaje još prhkije i lakše za rukovanje, što mu samo ide u prilog. Dovoljno je razvući tijesto, složiti voće, preklopiti rubove i ubaciti u pećnicu – i desert koji izgleda i miriše kao iz fine slastičarnice je gotov.

Galette s jagodama, ali i nekom drugom voćkom, odličan je način za iskoristiti voće koje više nije savršeno na izgled, ali je i dalje puno okusa. Time ne samo da stvaramo ukusan desert, nego i smanjujemo bacanje hrane, što je danas itekako vrijedno. Osim toga, zahvaljujući tom primamljivom rustikalnom izgledu, galette ne traži savršenstvo. Baš naprotiv, svaki nabor tijesta ili trag soka koji iscuri tijekom pečenja, samo pruža dodatan wow-efekt. Zato i volimo galette od jagoda – brza je za pripremu, jednostavna i kao da je svaki put drugačija, ali jednako ukusna.

galette s jagodama, GALETTE OD JAGODA, KOLAČ S JAGODAMA, PITA S JAGODAMA, PITA OD JAGODA

Recept za galette s jagodama

Sastojci za tijesto za galette s jagodama

  • 120 g glatkog brašna + još malo za pobrašnjivanje radne površine
  • 50 g bademovog brašna (kupovno ili od blanširanih, oguljenih badema)
  • 113 g hladnog maslaca (neslanog), narezanog na kockice
  • 60 g hladnog običnog punomasnog jogurta (ne grčkog tipa) – nije obavezan, ali daje tijestu dodatnu mekoću i blagu svježinu
  • 1 žlica hladne vode (po potrebi dodati još do 3 žlice)
  • 1 žličica kristalnog šećera, plus još malo za posipanje
  • ½ žličice krupne soli
  • 1 jaje, izmiješano s 1 žličicom jogurta ili vode – za premazivanje tijesta prije pečenja

Sastojci za nadjev za galette s jagodama

  • 100–150 g kristalnog šećera (ovisno o slatkoći jagoda i ukusu koji preferirate kada je u pitanju slatkoća)
  • ½ žličice sitno naribane limunove korice
  • 680 g jagoda, očišćenih i narezanih na ploške
  • 3 žlice gustina (škrobno brašno, npr. gussnel)
  • prstohvat soli
galette s jagodama, GALETTE OD JAGODA, KOLAČ S JAGODAMA, PITA S JAGODAMA, PITA OD JAGODA

Priprema tijesta za galette s jagodama

U velikoj zdjeli pomiješajte glatko i bademovo brašno, pa smjesu stavite u hladnjak na 15-ak minuta kako bi ostala hladna – to će pomoći da tijesto bude prhkije.

Tri žlice (oko 42 g) maslaca narežite na što tanje listiće (ne mora biti savršeno – ako se razlomi, nije problem). Ostatak maslaca (5 žlica, oko 71 g) narežite na kockice od otprilike 1 cm. Oboje stavite natrag u hladnjak do upotrebe.

U maloj zdjelici ili šalici pomiješajte 60 g jogurta s jednom žlicom hladne vode. Također stavite u hladnjak da ostane hladno.

Izvadite ohlađenu smjesu brašna i dodajte jednu žličicu šećera i ½ žličice soli. Po vrhu rasporedite kockice maslaca. Rukama ili nastavkom za tijesto umijesite maslac u brašno dok komadići ne postanu nešto manji od zrna graška.

Zatim dodajte tanke listiće maslaca – prstima ih lagano utisnite u brašno kako biste dobili tanke, ravne listiće maslaca unutar smjese. Ovaj korak pomoći će da tijesto tijekom pečenja stvori “džepove” pare, što doprinosi prhkijoj teksturi.

Po smjesi rasporedite ohlađeni jogurt i počnite lagano miješati kuhačom ili špatulom. Ako se smjesa čini presuhom, dodajte još jednu žlicu hladne vode i nastavite miješati dok se tijesto ne počne povezivati u grudu. Po potrebi dodajte još vode, ali pazite da tijesto ne postane premokro.

Prebacite tijesto na komad prozirne folije, oblikujte disk promjera oko 15 cm, dobro zamotajte i stavite u hladnjak na najmanje dva sata (ili do tri dana unaprijed).

Priprema nadjeva za galette s jagodama

Zagrijte pećnicu na 200 °C. Obložite pladanj papirom za pečenje.

U velikoj zdjeli pomiješajte 100 g šećera i naribanu limunovu koricu. Utrljajte koricu u šećer prstima kako bi otpustila aromu. Dodajte jagode, gustin i prstohvat soli. Dobro promiješajte da se gustin ravnomjerno rasporedi. Po potrebi dodajte još do 50 g šećera, ovisno o tome koliko su jagode slatke i kakav okus preferirate.

Pobrašnite radnu površinu, izvadite tijesto iz hladnjaka i lagano pobrašnite i njegovu površinu. Razvaljajte ga u krug promjera 30–35 cm. Nije problem ako rubovi nisu savršeni, u tome je i čar.

Pomoću valjka pažljivo prebacite tijesto na pripremljeni lim za pečenje. Ako treba, u ovom trenutku možete vratiti tijesto u hladnjak na nekoliko minuta (npr. dok pripremate premaz od jaja).

Jagode rasporedite po sredini tijesta, ostavljajući oko 5 cm praznog ruba. Rubove tijesta preklopite preko jagoda, savijajući ih tako da dobijete rustikalni izgled – sredina pite ostaje otvorena.

Premažite rubove tijesta umućenim jajetom (s malo jogurta ili vode) i pospite s malo šećera.

Pecite oko 35 minuta, dok tijesto ne postane zlatno, a jagode ne “zapjene”. Nema veze ako malo soka iscuri.

Ostavite da se pita hladi na rešetki oko sat vremena prije posluživanja.

galette s jagodama, GALETTE OD JAGODA, KOLAČ S JAGODAMA, PITA S JAGODAMA, PITA OD JAGODA

Umjesto šećera za posipanje, ja preferiram listiće badema – taj detalj sam prvi put vidjela kod Sanje Mijac i odmah mi je sjeo. Bademi tijekom pečenja postanu lagano zlatni, hrskavi i daju onaj orašasti štih koji savršeno nadopunjuje sočnost voća. Osim što dodaju teksturu, čine da galette izgleda još rustikalnije i “domaće”. Vizualno je efektno, a okusom – izvrsno!

Nadalje, ovaj put sam napisala recept za galette s jagodama, ali jednako je ukusna s borovnicama, breskvama, šljivama ili kombinacijom više vrsta voća – samo prilagodite količinu šećera ovisno o tome koliko je voće slatko. Kolač je savršen kad se posluži sam, no ako želite “a little extra”, dodajte kuglu sladoleda od vanilije za dozu kremoznosti.

FOTOGRAFIJE: Unsplash, Pexels

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5