Dalmatinski i hercegovački vinari otkrili su svoje novitete na Festivalu Vino Dalmacije

12.03.2024. | AUTOR: After5

Gastronomija
#vino | #festival

Hotel Le Méridien Lav proteklog je vikenda bio središte događanja za vinare iz cijele Dalmacije. Naime, regionalno Udruženje Vino Dalmacije organiziralo je godišnju smotru Festival Vino Dalmacije i tako posjetiteljima pružio aktualan i najpotpuniji pregled trenutne dalmatinske vinske produkcije. On je obuhvaćao vinarije od sjevera do krajnjeg juga, odnosno od Zadra do Konavala, a dalmatinskim su se izlagačima pridružili i gostujući vinari iz Hercegovine. Posjetitelji Festivala tako su dobili priliku kušati aktulanosti i na hercegovačkoj vinskoj sceni.

Promenadni sajam u hotelu Le Méridien Lav

Festival Vino Dalmacije

Tijekom dva dana festivala, 75 vinarija predstavilo se poslovnim posjetiteljima, poput somelijera, ugostitelja, F&B managera, distributera i vinskih stručnjaka. Festival se pokazao kao savršena prilika da stručnjaci upotpune svoje vinske karte prije početka sezone, i to kvalitetnim dalmatinskim etiketama. Nadalje, festival Vino Dalmacije bio je sjajna prilika i da vinski entuzijasti kušanjem vina pronađu svog novog favorita. Predstavljena su brojna vina pripremljena za puštanje na tržište neposredno uoči ili nakon festivala: neka su od njih iz 2023. godišta, a druga iz prethodnog ili još starijih godišta. 

„Hrvatski vinari i hrvatska vina na mnogim međunarodnim natjecanjima osvajaju prestižne nagrade i priznanja. Isto tako ako promatramo Dalmaciju u kontekstu naše četiri vinske regije možemo reći da se posebno ističe sa svojim specifičnostima, kako sortnim tako i položajnim, ima veliki broj revitaliziranih autohtonih sorti te su napravljeni snažni pomaci u kvaliteti“, istaknuo je potpredsjednik HGK, Dragan Kovačević, na otvorenju festivala.

Prisutnim vinarima i posjetiteljima obratio se i gradonačelnik Puljak istaknuvši kako je impresioniran napretkom koji je postignut u vinarskom sektoru te napomenuo kako smatra da je to jedan od najvećih napredaka u hrvatskoj privredi posljednjih godina.

Leo Gracin, Ante Sjauš, Jelena Dugum, Ivica Puljak, Monika Prović, Dragan Kovačević

Predsjednik Udruženja, Leo Gracin, zahvalio je izlagačima koji su i ove godine ukazali povjerenje Udruženju Vino Dalmacije i poželio dobrodošlicu svim posjetiteljima te iskazao želju da uskoro festival naraste na brojku od 100 izlagača. Tijekom festivala, održana je i radionica posvećena Miljenku Grgiću, najuspješnijem dalmatinskom vinaru, čije su riječi poslužile kao nadahnuće:

Vinar mora biti jednom nogom u vinogradu, drugom u podrumu, a s obje noge na tržištu.
Članovi udruženja Vino Dalmacije
Udruga Blaž enology i Udruga vinogradara i vinara grada Ljubuški gosti iz Hercegovine s Monikom Prović

Menadžerica Udruženja Vino Dalmacije, Monika Prović, obratila se vinarima rekavši kako Udruženje ima ambiciju svojim radom reprezentirati vinare sve četiri dalmatinske županije i artikulirati njihove potrebe, a posebno dodatno uzdignuti identitet i imidž regije, onako kako ona to i zaslužuje.

Prošek vs. prosecco

Festival je bio popraćen i sjajnim radionicama u kojima su jednako uživali vinski stručnjaci, kao i “amateri”. U dva dana, održano ih je ukupno osam te se na njima tražilo mjesto više. Svaka u trajanju od sat vremena, sudionicima je pružila uvid u teme poput “Dalmatinski chardonnay i njegove kupaže”, što je ujedno bio i hommage Miljenku Grgiću, zatim “Klasični rosé i ostala elegantna obojena vina dalmacije”, “Odležani pošip: dalmatinski adut za visoku gastronomiju”, “Renesansa debita, bogdanuše, kujundžuše i zlatarice”…

Na rasporedu je bila i radionica o prošeku na kojoj je predavač Kruno Filipović prisutne upoznao s najnovijim informacijama vezanima uz spor s Talijanima oko naziva prošek vs. prosecco.  Na radionici se kušalo 12 različitih prošeka od kojih neka vina, upravo radi spora koji ograničava uporabu naziva prošek samo za hrvatsko tržište, danas niti ne nose taj naziv, premda po načinu proizvodnje spadaju u tu kategoriju. Od vinara smo čuli da su spremni i da žele koristiti tradicionalni naziv prošek čim spor bude riješen s obzirom na to da im je problem tiskati različite etikete za dva tržišta, hrvatsko i EU. Također, publika je mogla naučiti kako složiti vrhunski desert kroz uparivanje sira i prošeka.

Unatoč jugu i kiši, organizatori ističu kako je posjećenost oba dana bila odlična, a vinari posebno zadovoljni svojom prezentacijom vina poslovnim posjetiteljima i to netom pred sezonu i formiranje aktualnih vinskih karti. Učilo se o vinu i od vina, razmijenila su se iskustva i nazdravilo se još jednoj uspješnoj godini pred nama.

FOTOGRAFIJE: Ante Gusić,

NASLOVNA FOTOGRAFIJA: Privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5