Otkrili smo domaći limuncello s kojim radimo Limoncello Spritz

26.05.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#kokteli | #Dolce far niente

Ne znamo za vas, ali nama je produženi vikend koji je pred nama prvi pravi feeling godišnjeg odmora u zraku i nakon mjeseci non-stop rada, imamo osjećaj da uzimamo zasluženi predah.

A taj predah od nekoliko dana iskoristit ćemo za obitelj, prijatelje i nadoknađivanje propuštenog, uz mnoga druženja na otvorenom. Ovog vikenda opet ćemo se upustiti u avanturu miksanja Limoncello Spritza, za kojeg smo sad otkrili jedan domaći limuncello.

Limoncello Spritz recept, priprema, gdje kupiti

Limoncello Spritz

Prije nekoliko tjedana dali smo vam mali hint da će Limoncello Spritz biti svojevrsno piće ljeta 2023. i čini nam se da vam se taj hint baš jako svidio. Niste jedini, već smo se bacili u potražnju i miksanje i moramo priznati da su rezultati sasvim neloši.

Da se podsjetimo teme o kojoj smo pisali, Limoncello Spritz isprofilirao se kao špricer za kojim ćemo najčešće posezati u potrazi za osvježenjem, čime bi, barem nakratko, s trona mogao svrgnuti čak i istinske ljetne klasike obožavane među širom publikom: Aperol Spritz i Hugo. 

Oni koji su putovali na jug Italije (ma čak i na sjever, ali zna se što se pije na Amalfi obali i otoku Capriju), dosad su već sigurno dobro upoznati s limoncellom. Riječ je o osvježavajućem likeru od limuna koji svoje korijene vuče upravo s talijanskog juga, a priprema se tako da se korica limuna (sorta Femminello Santa Teresa) natapa u jakom alkoholu neutralnog okusa, poput vodke, i zatim se dodaje sirup od šećera kako bi se ublažila jačina alkohola i pojačao okus limuna. Limoncello se najčešće služi kao digestiv nakon obroka, večere, ohlađen i poslužen u malim čašicama, a također se može koristiti i kao sastojak u koktelima ili desertima.

kako napraviti limoncello spritz

Ovog ljeta limoncello pijemo u špriceru – oni koji su ga već bili isprobali, u prošlosti ili ove sezone, ističu da je lagan, osvježavajuć i vrlo jednostavan za napraviti, a takav dojam na prvo miksanje dobili smo i mi. Recept vas čeka ovdje, kao i prodajna mjesta gdje se limoncello kod nas može nabaviti.

Danas vam skrećemo pozornost na još jednu adresu na kojoj vas čeka glavni sastojak potencijalnog novog omiljenog ljetnog špricera. Riječ je o talijanskom delikates shopu Mangia, koji je prošlog vikenda u ponudu uvrstio limoncello, i to s hrvatskim potpisom.

View this post on Instagram

A post shared by MANGIA (@salumeriamangia)

Limuncello je hrvatska verzija popularnog talijanskog likera, a stiže nam s Lošinja. Ondje Talijan Marco Sasso izrađuje ovaj karakteristički liker, i to od domaćih lošinjskih limuna, a inače je chef u Bora Bar Trattoria & Tartuferia u Velom Lošinju.

Nazvali smo Mangiu da provjerimo je li liker još dostupan, odnosno ima li zaliha, i dobra je vijest da ima, a za bocu sa 500 mililitara limuncella bit će potrebno izdvojiti 18,50 EUR. Domaći limuncello ovog chefa s Lošinja dostupan je u obje Mangie, u Medulićevoj 14 i Tomašićevoj 1.

FOTOGRAFIJE: Unsplash, Instagram

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5