O Goat! pizzeriji slušamo već duže vrijeme pa smo se jednog sunčanog popodneva napokon uputili na Knežiju kako bismo isprobali najbolju pizzu iz dostave u gradu. Naime, tu je titulu Goat! zaradio vrlo brzo nakon otvorenja prošlog ljeta. Smještena u malom lokalu u Papovoj ulici, ova pizzerija po mnogočemu je posebna. Ovdje peku pizze alla pala romana i prva su (a koliko znamo i jedina) pizzerija koja nudi takvu vrstu pizza u Zagrebu.
Goat! pizzerija na Knežiji
Goat! pizzerija otvorila se prošle godine i već nam je duže vrijeme na popisu gastro destinacija koje želimo posjetiti. Nerijetko nam, dok skrolamo po Instagramu, za oko zapnu njihove primamljive pizze alla pala romana pa smo nedavno odlučili “potegnuti” do Knežije kako bismo otkrili u čemu je njihova tajna. Čim smo došli, oduševila nas je simpatična ekipa koja je prošlog ljeta odlučila otvoriti lokal koji će nuditi pizzu isključivo za dostavu i take out. Jer, osim same pizze, na koju ćemo se vratiti za nekoliko redaka, zanimljiva je i sama priča oko nastanka Goat! pizzerije.
Iza svega stoji Daniela Paškov, profesorica koja je baš toga dana kada smo ih posjetili odradila svoj zadnji dan u srednjoj medicinskoj školi kako bi se potpuno posvetila pizzeriji (kaže, “Postalo mi je teško, dok objašnjavam gradivo učenicima, istovremeno razmišljati jesam li naručila dovoljno mozzarelle”) i Mario Šimunović, koji je kreator svih pizza na jelovniku, iako sam sebe ne naziva pizza majstorom. Osim njih dvoje, u Goatu radi i Danielin sin Luka, a odnedavno im se pridružila i Lukina prijateljica Lucija. Obiteljsko-prijateljska veza, koju je spojila zajednička ljubav prema hrani, rezultirala je projektom koji se vrlo brzo pokazao kao pun pogodak.
Pizza alla pala romana
Nakon što su pronašli prostor na Knežiji, Daniela i Mario isprva su pekli klasične, okrugle pizze. No, ubrzo su počeli eksperimentirati pa su napravili jednu četvrtastu pizzu koja je odmah osvojila njihove goste. Promijenili su koncept i fokusirali se isključivo na pripremu pala romana pizza, ali na neki svoj način. Tijesto za njihove pizze teži minimalno 340 grama, mijesi se u pravokutni oblik, a nadjev je raspoređen od ruba do ruba. Posebnost tijesta krije se u dugoj fermentaciji, a takvo je tijesto u konačnici lako probavljivo, hrskavo i mekano – i ono najvažnije – ostaje ukusno i nakon transporta. Baš zato ne morate brinuti da će vam pizza, dok stigne do vaših kućnih vrata, “uvenuti”. Tekstura i okus ostaju nepromijenjeni. U čemu je tajna?
“Mi radimo direktan zamjes, što znači da se napravi velika masa tijesta koja u hladnjaku mora stajati četiri dana kako bi sve fermentiralo. U tijesto stavljamo jako malo kvasca, sol i brašno. Nakon fermentacije se od tijesta rade bule, a iz njih pale. Pala je predtijesto koje se prvo peče, otprilike 30-ak sekundi. Kada se ohladi, na nju stavljamo sastojke i vraćamo u peć. Pizza se zatim peče 2 minute na 200 stupnjeva i dovršava sastojcima koji se ne peku”, objasnio nam je Šimunović. Nakon što on napravi i ispeče pale, Luka i Lucija bacaju se na nadjeve i dovršavaju pizzu u peći. Kad je pečena, reže se škarama i stavlja u kutiju s rupama kako bi zadržala kvalitetu i sočnost dok stigne na naša kućna vrata.
Osim kvalitetnog tijesta, Goat! pizze ističu se i maštovitim nadjevima, odnosno kombinacijama okusa. Nadjevi se prave od pomno biranih sastojaka koji dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, poput Paškog sira, slanine crne slavonske svinje i istarskog pršuta. Ostali sastojci dolaze iz Italije, poput 00 brašna, mozzarelle fior di latte i umaka od rajčice.
U ponudi je trenutno 17 pizza, a osim klasične i margerite, koje su nadjevene svima nam dobro poznatim sastojcima, svaku krase posebne kombinacije namirnica. Mario je dugo isprobavao i kombinirao različite sastojke sve dok nije bio posve zadovoljan sa svakom pizzom koja je na meniju.
Koje smo Goat! pizze isprobali?
Nakon što smo s Danielom i Marijem prošli svu teoriju, došlo je vrijeme za kušanje. Odmah da kažemo da je tijesto zaista onakvo kako ga opisuju – istovremeno hrskavo i mekano te jako ukusno. Prva pizza koju smo isprobali je Lucky, jedna od novijih pizza koju imaju u ponudi. Radi se o pizzi s Parmigiano Reggiano sirom, ružmarinom, lukom, slaninom crne slavonske svinje i pistacijom. Zatim smo se “bacili” na Gayu, vegetarijansku pizzu s pestom, pečenim tikvicama, polusušenim rajčicama, sušenim gljivama i dehidriranim žumanjkom, između ostalog. Mr. Pig je, pak, pizza obogaćena mozzarelom, šunkom, pikantnom kobasicom, čipsom od pečene slanine, svježom paprikom, mladim lukom, vrhnjem, sezamom i maslinovim uljem.
Iako su nam Daniela i Mario rekli da nemaju pizzu koju bi izdvojili kao najpopularniju, Brutal bismo možda mogli tako nazvati jer, zanimljivo, u početku uopće nije bila zamišljena kao samostalna pizza. Bila je dio trodijelne pizze, a gostima se toliko svidjela da su je na kraju ipak stavili u ponudu kao cijelu. Sastoji se od umaka od rajčice, mozzarelle, cherry rajčica, čipsa od pečene slanine te pesta od gorušice, pecorino kreme i aceta balsamica. Definitivno je “najteža” pizza u ponudi po intenzitetu okusa pa ćete ju teško pojesti cijelu, osim ako ste baš jako, jako gladni.
Još dvije nove pizze na meniju su potpune suprotnosti, a jednako zanimljivih okusa. Bella, koja se sastoji od mozzarelle, pršuta, rikule, kozjeg sira, dinje, kreme aceto balsamico i maslinovog ulja je jako svježa i lagana. S druge strane, Honey Bunny je pikantna pizza s gorgonzolom, pikantnom kobasicom, kruškom, ljutim medom, radičem i orasima te će oduševiti ljubitelje “jačih” okusa.
Nakon uživanja u svim ovim pizzama bili smo siti, ali bez one poznate težine u želucu koju često osjetimo dok jedemo klasične pizze. O kombinacijama sastojaka samo ćemo reći da se radi o pravoj eksploziji okusa u ustima pa nam je zaista teško izdvojiti favorita. Svaka pizza je posebna na svoj način i doista svaka ima ono nešto radi čega bismo ju ponovno naručili, ovisno o raspoloženju i kakve nam se kombinacije okusa jedu.
Najbolja pizza iz dostave u gradu
Bitno je naglasiti da u Goatu nema klasičnih stolova i posluživanja u samom lokalu, ali kada je lijepo vrijeme, vani ćete naći pokoji visoki stol pa svoju pizzu možete pojesti onako s nogu, uz čašu biodinamičkog vina ili craft pivo. Potražnja je velika zato je preporuka da, ukoliko sami želite preuzeti svoju pizzu ili ju pojesti ispred pizzerije direktno s daske, obavezno unaprijed nazovete i napravite prednarudžbu jer ćete u protivnom čekati minimalno 45 minuta.
Daniela i Mario za kraj su nam otkrili da se planiraju proširiti i na druge lokacije, a mi s nestpljenjem čekamo doznati hoće li Goat! pizza uskoro stići i na naš kvart. Do tada, prvom idućom prilikom ponovno sjedamo u auto i vozimo na dobro poznatu adresu na Knežiji. Ukoliko ste u kvartu ili širem krugu, njihovu pizzu možete naručiti i putem dostavnih servisa Wolt, Glovo i Bolt Food.
Adresa: Papova 6
Radno vrijeme: utorak – nedjelja 13-21h (radno vrijeme kuhinje do 20:30h)
Rezervacije: +385 99 78 11 333
FOTOGRAFIJE: Tatjana Bukvić