Ljetni kokteli: Ovo su najbolji recepti za Hugo i Aperol Spritz

05.06.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti | #kokteli

Kako dođu prvi lipanjski dani i približava nam se i kalendarski početak ljeta, tako prirodno posežemo za što jednostavnijim receptima – ne samo kada govorimo o hrani, nego i o pićima. Kada su ljetni kokteli u pitanju, i tu volimo jednostavnost, bez kompliciranja, zato rado posežemo za izborima kao što su Aperol Spritz i Hugo koktel.

Riječ je o spritzevima, laganim ljetnim pićima koja su osvježavajuća, jednostavna i bazirana na sastojcima koje su lako dostupni ili ih već imamo pri ruci – poput prosecca, mineralne vode, listića mente, sirupa od bazge, Aperola, kriški naranče i puno leda. Sve što trebamo za klasični Hugo Spritz ili Aperol Spritz najčešće se već nalazi u kućnom baru ili hladnjaku – dovoljno je malo vremena, truda i, naravno, dobro društvo.

hugo koktel, aperol spritz, ljetni kokteli

Ljetni kokteli

Za ovo ljeto izdvojili smo dva spritza, Hugo i Aperol, i to po njihovim tradicionalnim recepturama. Čini se kako su ovi ljetni kokteli postali nezaobilazan izbor za ljetna druženja: popularni su, djeluju osvježavajuće, a u prilog im ide i činjenica da su iznimno jednostavni za pripremu, bez kompliciranih koraka i rijetkih sastojaka. U svega par minuta, spremno je osvježavajuće piće koje će oduševiti goste. Osim toga, i Hugo koktel i Aperol Spritz savršeno pašu uz lagane ljetne snackove pa su odlični za kućna druženja na terasi ili u vrtu. Dovoljno su opušteni za neformalne večeri, a opet dovoljno posebni da ostave dojam.

Aperol Spritz

U barovima diljem svijeta, Aperol Spritz postao je neizostavan ljetni klasik – piće koje automatski povezujemo s toplim vremenom i druženjima. Iako je riječ o receptu koji danas izgleda jednostavno, iza njega stoji duga povijest i pametan marketing, piše The Guardian. Aperol je izumljen 1919. godine u Padovi, u sjevernoj Italiji, a osmislila su ga braća Luigi i Silvio Barbieri. Riječ je o amaru, odnosno gorkom likeru, koji je kroz desetljeća postao simbol talijanskog stila aperitiva. Uz pića poput Selecta, Camparija i Cynara, Aperol se odavno pije kao uvod u obrok, posebno u regiji Veneto.

hugo koktel, aperol spritz, ljetni kokteli

Sam pojam spritz dolazi iz 19. stoljeća, kada su austro-ugarski vojnici u sjevernoj Italiji počeli razrjeđivati bijelo vino s pjenušavom vodom, običaj koji je s vremenom postao osnova za najpoznatiji koktel narančaste boje. Tajna Aperol Spritza nije samo u okusu, nego u vrhunskoj marketinškoj strategiji. Recept je, naravno, strogo čuvana tajna, iako se pretpostavlja da sadrži kombinaciju slatke i gorke naranče, rabarbare, možda i korijen gencijane te nezaobilaznu boju koja mu daje prepoznatljiv izgled. No, ono što je sigurno poznato je službeni recept koktela kojeg ćemo napisati u nastavku.

Ipak, prije tog, još malo povijesti. Kad je Campari Group 2003. kupio Aperol, krenula je njihova misija: pozicionirati piće kao sofisticiranije, urbano i svjetski prepoznatljivo. Brendirani suncobrani i prepoznatljive vinske čaše, umjesto dotadašnjih običnih staklenih, postali su zaštitni znak, piše The Guardian. Aperol je i tehnički prilagođen širokoj publici: blaži i slađi od Camparija, s nižim udjelom alkohola (11 %), lako izgovorljiv i zvuči poznato jer i strance podsjeća na riječ “aperitiv”. Ukratko – idealan za globalno širenje.

Recept za Aperol Spritz

Jednostavan recept s lako dostupnim sastojcima zasigurno je jedan od razloga zašto je Aperol Spritz postao toliko popularan; donosimo ga u nastavku.

  • 75 ml prosecca
  • 50 ml Aperola
  • 25 ml gazirane vode
  • puno leda
  • kriška naranče

Napunite čašu ledom – koristite veliku vinsku čašu ili staklenu i spritz stilu.

Prvi ulijte Aperol, zatim prosecco pa na kraju gaziranu vodu (taj redoslijed pomaže boljem miješanju, bez potrebe za žlicom).

Lagano promiješajte samo jednom ili dvaput; nije potrebno energično miješanje.

Dodajte krišku naranče za aromu i vizualan dojam.

hugo koktel, aperol spritz, ljetni kokteli

Hugo koktel

Hugo Spritz je nastao 2005. u gradiću Naturno u Južnom Tirolu. Kreirao ga je barmen Roland Gruber kao laganu i osvježavajuću alternativu tada popularnom Aperol Spritzu. Originalna verzija koristila je sirup od matičnjaka (limunova metvica), ali je ubrzo zamijenjena sirupom od bazge zbog lakše dostupnosti. Koktel se brzo proširio izvan granica Južnog Tirola, postavši popularan u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj i ostatku Europe, a jednostavnost pripreme i osvježavajući okus doprinijeli su njegovoj popularnosti.

Danas se Hugo Spritz priprema s pjenušcem (najčešće proseccom), sirupom ili likerom od bazge, mineralnom vodom, svježim listićima mente i kriškom limete ili limuna. Cvjetna baza od bazge omogućuje da prirodne note limuna i citrusa iz prosecca više dođu do izražaja. Menta pritom daje mirisnu svježinu i završnu notu piću, koje zbog toga djeluje hladnije i čišće u okusu, od svojih gorčih inačica, poput Aperola i Camparija – s aromama koje se ne zadržavaju predugo na nepcu, piše Liquor.

hugo koktel, aperol spritz, ljetni kokteli

Recept Hugo Spritz

Za pripremu ne treba puno – samo nekoliko kvalitetnih sastojaka i čaša puna leda:

  • 15 ml likera od bazge
  • 120 ml rashlađenog prosecca
  • 30 ml gazirane vode
  • 1 grančica svježe mente
  • kriška limete
  • led

U vinsku čašu dodajte liker od bazge i grančicu mente. Lagano ih pritisnite kako bi se oslobodile arome.

Dodajte led.

Ulijte rashlađeni prosecco, a zatim dodajte gaziranu vodu.

Lagano promiješajte kako bi se sastojci sjedinili.

Ukrasite s kriškom limete i dodatnom grančicom mente.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5