U Castelfranco di Sopra, srednjovjekovnom gradiću u Toskani koji se smjestio otprilike na pola puta između Arezza i Firence, 1785. godine osnovana je mesnica Cristiana Filippinija, koja je kroz desetljeća i stoljeća postala sastavni dio povijesti i svakodnevnog života lokalne zajednice. Većina bi vlasnika rado očuvala status quo koliko god može, no ne i obitelj Filippini, u čijim je rukama ‘antica macelleria’ već tri generacije. Kao strastveni ljubitelji mesa, upravo su otvorili Il Ristoro di Cristiano Filippini, modernu trattoriju na gradskom trgu, smještenu preko puta povijesne mesnice, koja razigrano povezuje prošlost i sadašnjost zahvaljujući nekonvencionalnom dizajnu interijera TIMOTHEE studija.
Ristoro di Cristiano Filippini
Dizajneri Cosimo Bonciani, Andrea Mascagni i Niccoló Antonielli nadmašili su očekivanja, proževši povijesne prostore teatralnim ambijentom nalik noćnom klubu inspiriranom talijanskim diskotekama iz 1970-ih, piše Yatzer. Obilježen živopisnom paletom tonova crvene boje – boje koja simbolizira strast i ljubav jednako kao i meso – i reflektirajućim površinama i geometrijskim oblicima, restoran ima nostalgičnu eleganciju 18. i 20. stoljeća, odnedavno primajući goste koji su istinski štovatelji vrhunskih mesnih proizvoda.
Zakoračite li s povijesnog gradskog trga u restoran, mesnički pult prekriven zrcalom signalizira da ovo nije obična trattoria. U dubini, glavna blagovaonica privlači pozornost kazališnim, merlot crvenim zastorom koji se proteže preko stražnjeg zida. Moderne klupe i stolci u živim ružičastim i crvenim nijansama aludiraju na boju mesa i istovremeno evociraju uspomene na razigrane 70-e, kao i grafička svjetlosna mreža na stropu koja skladno prati karirani podni uzorak. Patinirani i ručno oslikani zidovi podsjećaju na stoljetnu povijest zgrade u kojoj se smjestila ova nova trattoria.
Galerija
Crveno obojenim stubištem ide se do podzemne blagovaonice sa ciglenim svodovima, koja je nekoć bila podrum i skladište, a sada odiše suvremenom sofisticiranošću. Ovdje su korištene reflektirajuće zidne ploče od nehrđajućeg čelika, crveni podovi i skrivena rasvjeta. Prostor krije i ugodan dnevni boravak sa sofom, foteljama i muralom koji krasi zid.
Jelovnik
U jelovniku trattorie, jasno, prevladavaju mesni specijaliteti. Budući da od 1795. godine obitelj Filippini stavlja ovu namirnicu u centar svog poslovanja, i u njihovom restoranu se uvijek predlaže samo ono najkvalitetnije od mesa.
“Prelistavanje našeg jelovnika znači uroniti u obiteljsku priču, okretati stranice naše povijesti i našeg grada Castelfranco di Sopra.“
Ovdje se dolazi na klasne steakove, a obitelj Filippini smatra biftek samom esencijom mesa. Ne treba puno da bi ste se zaljubili u nju, kažu, tek vatra, dobro ulje i nepogrešive arome mesa. U specijalitete restorana, osim raznih steakova, ubraja se i tartar biftek, baš kao i coccoli, jedno od najtraženijih predjela u firentinskim restoranima. Riječ je o malim lopticama od tijesta, prženima u maslinovom ulju, koje su ovdje poslužene s domaćim pršutom i kremastim svježim sirom stracchino. Trattoria, kao i mnoge druge, nudi i ručno rađenu pastu, razne mesne i sirne plate, pizzu… Cilj je uživati u bezvremenskim okusima lokalne kuhinje i u jedinstvenom ambijentu koji spaja prošlost i budućnost.
FOTOGRAFIJE: Helenio Barbetta