Ona je najbolja chefica na svijetu: Kreativnim jelima nije htjela nabijati paprenu cijenu

31.03.2024. | AUTOR: Sara Markov

Život iza 5 | Gastronomija
#Janaína Torres

Ususret ovogodišnjoj prestižnoj dodjeli nagrada The World’s 50 Best Restaurants, koja će se 5. lipnja održati u Las Vegasu, objavljeno je da se nagrada za najbolju cheficu na svijetu za 2024. dodjeljuje Brazilki Janaíni Torres, chefici i suvlasnici fine dining restorana A Casa do Porco

Janaína Torres, najbolja chefica na svijetu 2024., The World's 50 Best Restaurants

Tko je Janaína Torres, najbolja chefica na svijetu?

Aktivistica, sommelierka i chefica, Janaína Torres je prošle godine proglašena najboljom latinoameričkom cheficom na dodjeli nagrada Latin America’s 50 Best Restaurants, a sada je za svoj značajan kulinarski doprinos dobila priznanje na globalnoj razini. Kao chefica i suvlasnica fine dining restorana A Casa do Porco u São Paulu te niza drugih ugostiteljskih objekata, Torres je postala važna figura na kulinarskoj sceni ovog brazilskog grada. Uz to, uključena je u razne projekte društvenog aktivizma, zagovornica je edukacije o hrani, dostupnosti restorana i društvene inkluzivnosti.

Restoran A Casa do Porco prošle je godine na prestižnoj listi 50 najboljih svjetskih restorana zauzeo 12. mjesto. Ponuda uključuje svinjetinu u raznim varijantama, a tradicionalne kobasice, kroketi od manioke i slow-roasted svinjetina, pečena šest do devet sati na otvorenoj vatri, samo su dio onoga što možete pronaći na jelovniku. Za razliku od većine mjesta navedenih na spomenutoj listi najboljih, A Casa do Porco je ležeran restoran, dostupan mnogim foodiejima jer, uz à la carte opcije, nudi degustacijske menije po cijeni od cca 60 dolara po osobi.

Janaína Torres, najbolja chefica na svijetu 2024., The World's 50 Best Restaurants, A Casa do Porco

Restoran A Casa do Porco Janaína Torres drži u suvlasništu s bivšim suprugom, chefom Jeffersonom Ruedom koji je i dalje njezin poslovni partner. Prošle je godine lansirala najnoviji jelovnik naziva Somos de Carne e Osso, inspiriran vlastitim pričama o neuspjesima i uspjehu.

Još u ranoj mladosti Torres je počela stvarati kulinarske gozbe. S 12 godina na ulicama rodnog grada prodavala je street food, a kasnije se zaljubila u vino i ušla u svijet gastronomije. 2008. je otvorila ležerni O Bar da Dona Onça, koji je bio toliko uspješan da je njoj i tadašnjem suprugu Ruedi pomogao financirati pokretanje restorana A Casa do Porco 2015. godine. U svom portfelju Torres i Rueda danas drže i kiosk s hot dogovima Hot Pork, prodavaonicu sladoleda Sorveteria do Centro i kantinu Merenda da Cidade. Svi se nalaze u istoj neupadljivoj četvrti u središtu grada u kojoj je Janaína Torres odrasla. 

Janaína Torres, najbolja chefica na svijetu 2024., The World's 50 Best Restaurants, A Casa do Porco

Torres strastveno želi otvoriti svoj kulinarski svijet što većem broju ljudi, od marginaliziranih zajednica do gradskih školaraca. Tako je s vladom São Paula surađivala na obuci školskih kuhara i pomogla poboljšati prehranu 1,8 milijuna djece zamjenom prerađenih sastojaka svježim, zdravim opcijama. Tijekom pandemije mobilizirala je tisuće brazilskih kuhara i ugostiteljskih radnika kako bi izvršili pritisak na vladu za prijeko potrebnu financijsku potporu, dok su ona i njenzin tim također hranili gladne tijekom krize. 

“Prava je privilegija objaviti da je neusporediva Janaína Torres proglašena najboljom cheficom svijeta 2024. Njezin doprinos uspostavljanju Brazila kao vodeće sile u globalnoj gastronomskoj industriji se ne može podcijeniti, a njezini filantropski projekti ističu stalnu predanost zajednici. Ova nagrada je priznanje njezinu talentu i dubokoj predanosti pokretanju pozitivnih promjena”, izjavio je William Drew, direktor The World’s 50 Best Restaurants.

Janaína Torres, najbolja chefica na svijetu 2024., The World's 50 Best Restaurants, A Casa do Porco

“Oduševljena sam što sam proglašena najboljom svjetskom cheficom 2024. i što sam se pridružila nevjerojatnom popisu onih koji su nagrađeni ovom nagradom prije mene. Nadam se da ću inspirirati sljedeću generaciju chefica i nastaviti graditi nasljeđe brazilske gastronomije, zajedno sa svojom zajednicom. Za mene ova nagrada predstavlja važnu platformu za povećanje vidljivosti obrazovanja kroz i za hranu, što smatram ključnim za pravedniju budućnost u mojoj zemlji i širom svijeta”, rekla je Torres.

Priznanje za najbolju svjetsku cheficu 2024. prva je od nekoliko nagrada koje će biti otkrivene prije same ceremonije dodjele The World’s 50 Best Restaurants 2024., koja će se održati u hotelu Wynn u Las Vegasu 5. lipnja. 

FOTOGRAFIJE: Marcus Steinmeyer, Mauro Holanda

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5