PIŠE: Andrija Karačić, specijalist abdominalne kirurgije i osnivač Centra za crijevni mikrobiom
Rijetko koji dan u godini je toliko obilježen hranom kao Božić. Sarma, pečenka, francuska, londoneri, a zadnjih godina sad i panettone. Božić kao blagdan je nezamisliv bez svoje gastronomske komponente. A ta je komponenta uglavnom i slatka i masna i – najvažnije – obilna. No, za Božić ionako nije bitno “koliko?” i “kad?” jedemo, nego “s kim?” i “što?”. Božić je blagdan zajedništva. Ali i vrijeme izobilja. Pogotovo onog gastronomskog. Hedonizam da, nutricionizam manje. Ili pak nikako?

Kako za Božić jedu nutricionisti?
Je li to zaista tako? Što jedu za Božić oni koji najviše znaju o hrani? Što jedu stručnjaci koji su svjesni koliko su bitna pitanja i “koliko?” i “kad?” i “što?” u prehrani za blagdane? Što prevladava kod nutricionista za Božić, hedonizam ili nutricionizam? Ako je suditi po izjavama pojedinih nutricionista u medijima, mišljenja su podvojena. Nije ni čudo kad “quot capita, tot sententiae“, koliko ljudi, toliko mišljenja. Pogotovo diferenciranih, nijansiranih mišljenja kad su pitanju kvalitetni stručnjaci.
No i nutricionisti, koliko god stručni za prehranu bili, i dalje su ljudi od krvi i mesa. Ljudi koji uživaju u hrani. Kad je slatka, masna i obilna. Zato smo pitali nutricioniste koji su im omiljeni božićni specijaliteti. Omiljeni božićni kolač. Ali i kako pripremiti i konzumirati te specijalitete i kolače kako bi taj hedonizam imao najmanje moguće negativne posljedice. I, naravno, najvažnije pitanje: ima li za božićnom trpezom mjesta nutricionizmu? Može li se nutricionizam uklopiti u božićni hedonizam sarmi, pečenki i božićnih kolača?
Hedonizam vs. nutricionizam, blagdansko izdanje
Iako smo većinu njih uhvatili na prepad u strci priprema za blagdane, kupnje poklona ili u predahu između dva božićna domjenka, naši dragi nutricionisti izdvojili su nekoliko minuta za nas i kratko nam odgovorili na naša pitanja. A nekako nam se čini da su i svi oko nas u strci pa smo se držali kratkog formata odgovora. Tko voli francusku i vjeruje u hedonizam za Božić, a tko broji kolače za Božić, pročitajte u nastavku. A ima li mjesta nutricionizmu, “grižnji savjesti” i brojanju kalorija za Božić – zaključite sami. Naši nutricionisti su rekli svoje!
Alma Bunić, najveći stručnjak za SIBO u Hrvatskoj i šire
Omiljeni božićni specijalitet: Pašticada
Omiljeni božićni kolač: Kiflice s orasima
Nutricionizam za Božić? Naravno da da, nije nutricionizam bauk. Sva hrana i inače, ne samo na Božić ima svoje mjesto za stolom u određenoj količini.
Preporuke za Božić: Umjerenost, svjesno jedenje, zasladiti se nakon obroka i uživati u hrani, ali i nakon nje.
Nenad Bratković, osnivač i voditelj NutriKlinike, nutricionist KK Cedevita Olimpija, stručnjak za prehranu sportaša
Omiljeni božićni specijalitet: Purica s heljdinim mlincima
Omiljeni božićni kolač: Gibanica – makovnjača i orahnjača
Nutricionizam za Božić? Naravno da, nutricionizam nije isključivost i clean eating, već i kreativnost u pripremi obroka te sposobnost boljeg odabira u situacijama i prilikama koje imaju sentimentalnu, osobnu i društvenu vrijednost za sve nas.
Preporuke za Božić: Ne kažnjavati se i ne prejedati se planski u iščekivanju Božića, uživati u hrani, zapeći prokulice s orasima i maslinovim uljem k mesnom pečenju ili purici; napraviti grah salatu s crnom rotkvom za lakše probavne procese, šetnje tijekom blagdana.
Jadran Zonjić, kajakaš, nutricionist i kineziolog
Omiljeni božićni specijalitet: Francuska salata
Omiljeni božićni kolač: Fritule sa šećerom u prahu
Nutricionizam za Božić? Da, ali sve u svemu opuštenije i u razumnim granicama
Preporuke za Božić: Jesti obiteljski za stolom (kolači pred TV-om su pogubni), povrće uz ručak, šetnja nakon obroka, izbjegavati pretjeran unos kalorija s (light) proizvodima bez šećera (sokovi).
Sandra Krstev Barać, prva praktičarka funkcionalne medicine u Hrvatskoj
Omiljeni božićni specijalitet: Francuska salata
Omiljeni božićni kolač: Mađarica
Nutricionizam za Božić? Apsolutno da, ali ipak hedonizam na prvom mjestu.
Preporuke za Božić: Za predjelo pojesti salatu od rikule i radiča, a onda se prepustiti užitku u delicijama.
Luka Batur, triatlonac i nutricionist
Omiljeni božićni specijalitet: Purica s mlincima i francuska salata
Omiljeni božićni kolač: Gran Ducale panettone s čokoladom
Nutricionizam za Božić? Ne, smjernice u u kontekstu brojanja kalorija, broja kolača ili porcioniranja salata su kontraproduktivne kad na raspolaganju imamo ostalih 360 dana u godini.
Preporuke za Božić: Samo uživati, ali ipak blagdane ne shvatiti kao natjecanje u jedenju u stilu “tko može više”.
Sandra Zugan, fitoterapeutkinja i nutricionistica
Omiljeni božićni specijalitet: Purica s mlincima
Omiljeni božićni kolač: Sacher torta
Nutricionizam za Božić? Da, tako što smo nježniji prema vlastitom tijelu i ne iscrpljujemo ga lavinom hrane. Zašto ulaziti u boksački ring s vlastitim tijelom? Višak hrane radije podijelimo s ljudima koji su često prisiljeni gladovati, čak i u blagdansko vrijeme. Tako će više želudaca, ali i srca biti sretnije.
Preporuke za Božić: Spisateljica Edna Ferber kaže kako Božić nije doba godine, već osjećaj. Neka vam taj osjećaj puni glavu i trbuh, bez da potonjeg optereti. 😊

Sara Kralj, nutricionistica iz Centra za crijevni mikrobiom
Omiljeni božićni specijalitet: Purica s mlincima
Omiljeni božićni kolač: Krancle s orasima i domaćim džemom
Nutricionizam za Božić? Da, u hrani treba uživati svaki dan, ne samo za Božić, ali mjesta za umjerenost i ravnotežu ima i za Božić.
Preporuke za Božić: Složiti tanjur pun različitih boja, svjesno jedenje i dugo žvakanje, šetnja nakon obroka.

Maja Ljubas, nutricionistica i stručnjakinja za plant-based prehranu
Omiljeni božićni specijalitet: Vegan sarma
Omiljeni božićni kolač: Sirove kuglice s bademima, datuljama i narančama
Nutricionizam za Božić? Naravno, da – u svakoj situaciji možemo prakticirati pravilne prehrambene navike.
Preporuke za Božić: Osigurati dovoljan unos voća i povrća.
Mirela Marić, nutricionistica iz Poliklinike Kardio-Metabolički Centar
Omiljeni božićni specijalitet: Topla pečenka i hladna francuska salata jer to jedem samo jednom godišnje
Omiljeni božićni kolač: Božićne zvjezdice, kiflice sa cimetom, lijepljeni božićni kolači od raznih domaćih marmelada
Nutricionizam za Božić? Naravno, bit je u planiranju. Uvijek je preporuka imati rutinu jedenja i ne preskakati obroke, jesti češće manje količine.
Preporuke za Božić: Više povrća, salata uz razne mesne delicije, više vode kako biste izbjegli dehidrataciju, manje alkohola. Od alkohola birati vino, a ne žestice zbog visokog udjela šećera; zatim šetnja i fizička aktivnost. I ne čekati goste gladan jer će se pojesti više hrane nego inače.
Zvonimir Šatalić, profesor nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu
Omiljeni božićni specijalitet: Bakalar bianco
Omiljeni božićni kolač: Panettone
Nutricionizam za Božić? Ne. Godina ima 365 dana, blagdani su za prejedanje i veselje, bitan je prosjek, i velik broj dana s pravilnom prehranom.
Preporuke za Božić: Za blagdane su prioritet nenutritivni aspekti hrane, druženje, i uživanje!
Josip Rešetar, nutricionist iz Savjetovališta nutricionizam.hr, farmaceut i znanstvenik s Instituta “Ruđer Bošković”
Omiljeni božićni specijalitet: Sarma
Omiljeni božićni kolač: Panettone
Nutricionizam za Božić? Da. Blagdanska hrana može biti ukusna, uravnotežena i zdrava – precizne smjernice nam u tome mogu uvelike pomoći
Preporuke za Božić: Ne obavljajte nabavku na prazan želudac, jedite polako i u dobrom društvu, hranu servirajte i konzumirajte s manjih tanjura. Za gledanje božićnih filmova birajte svježe i cjelovito voće za grickanje, a za vrijeme posebnih blagdanskih dana dozu alkohola povećati na maksimalno dvije do četiri čaše. Konzumirajte vodu, izbacite vagu, što više vremena za stolom provedite s vama bliskim ljudima.

FOTOGRAFIJE: Privatno vlasništvo, Instagram, Unsplash, Pexels