Keit je berlinska pekarnica koju su 2019. otvorili Thanos Petalotis i Kolja Orzeszko, a nudi izbor artizanskih sourdough kruhova od lokalnih sastojaka iz okolice Berlina. Nalazi se na tri lokacije u njemačkoj metropoli: u Friedrichshainu, Schönebergu i Kreuzbergu, od kojih ova posljednja gotovo da uzdiže kruh na razinu umjetničkog djela. Pekarski proizvodi u poslovnici u Kreuzbergu predstavljeni su u teatralnom i profinjenom prostoru koji potpisuje Studio Michael Burman. Kombiniranjem starih i industrijskih materijala, organskih oblika i čistih linija, ovaj prostor prije svega odaje počast tradicionalnom zanatstvu i pekarskom umijeću.

Pekarnice već godinama evoluiraju iz “običnih” prodavaonica u kojima kupujemo kruh i pekarske proizvode. Pojam sourdough i majstorski način pečenja kruha danas poznaju gotovo svi, a adresa koje njeguju artizanski pristup pekarstvu sve je više. Takve pekarnice često su istovremeno i mjesta u kojima, osim kupovine kruha za doma, možemo i sjesti, popiti kavu te uživati u finim pekarskim delicijama. Posebna se pažnja zato pridaje interijeru, koji često jednako privlači kupce kao i proizvodi koji se u njemu prodaju. Berlinska pekarnica Keit cijelu je priču podigla na jednu višu razinu, prostorom koji je dizajniran kao umjetnička galerija.
Keit pekarnica u Berlinu
Kako se može pročitati na službenim stranicama pekarnice, Keit je sinonim za dosljednost u izradi kruha. Njihov je fokus manje, ali bolje – i zatim još bolje. U Keitu peku sourdough kruhove od lokalnih sastojaka koji potječu iz kruga od 100 kilometara oko Berlina. Naziv Keit proizlazi iz triju riječi: održivost, pouzdanost i zahvalnost, što su vrijednosti na kojima se temelji njihovo svakodnevno djelovanje.

“Mi smo kolektiv ljudi različitih podrijetla i nacionalnosti, ujedinjenih strašću prema beskompromisnom sourdough kruhu. Naši su kruhovi namijenjeni svima koji u kruhu vide više od obične namirnice. Zalažemo se za novi pristup prehrani – dostupan, autentičan i jedinstven”, poručuju osnivači Thanos Petalotis i Kolja Orzeszko.
Smještena u srcu Kreuzberga, Keit pekarnica nadilazi pojam mjesta na kojem se peče kruh. Ona je spoj stoljetne europske tradicije pečenja kruha i dizajna interijera koji odiše elegancijom, toplinom i modernošću. Dizajnirao ju je berlinski Studio Michael Burman, poznat po suvremenom pristupu tradicionalnom zanatstvu.
Studio nije samo osmislio interijer Keit pekarnice, već i izradio sav namještaj, od klupa do rasvjete. Prostor se ističe estetikom koja spaja prirodne materijale i organske forme, stvarajući iskustvo koje uključuje sva osjetila.

Ono što prvo upada u oči je mlinski kamen koji se nalazi u središtu prostora. Nekoć korišten za mljevenje žita, kamen je sada podijeljen u tri međusobno povezana dijela koji čine pult pekarnice. On je istodobno relikt i središnja točka prostora, piše Thisispaper. Kamen je zadržao svoju sirovu, teksturiranu i nesavršenu površinu. U svojoj novoj konfiguraciji, kružni oblik dobiva novi život te usmjerava kretanje i poziva na dodir. Jedan segment od brušenog nehrđajućeg čelika dovršava kompoziciju, dodajući diskretnu funkcionalnost, pritom odajući počast industrijskim procesima koji stoje iza zanatskog rada.

Kako bi se stvorila topla i ugodna atmosfera, u cijelom su prostoru korišteni prirodni materijali i nježna paleta boja. Zidovi su obloženi ručno izrađenim washi papirom, pri čemu se listovi lagano preklapaju i tvore suptilnu mrežastu strukturu. Washi papir korišten je i za izradu posebno oblikovanih, organskih visećih svjetiljki. Propuštajući svjetlost kroz teksturirani papir, one emitiraju nježan, umirujući sjaj, prenosi Archisearch.gr.


Zatim dolazimo do kruha. On je izložen na velikom sustavu polica od nehrđajućeg čelika, koje stvaraju čist, industrijski kontrast prirodnim elementima u prostoru. Posebno izrađena platforma i drvena klupa zaobljenih rubova, nadovezuju se na skulpturalne forme koje se ponavljaju kroz cijeli interijer. Pod u tamnosmeđoj nijansi izrađen je od materijala Karibic Floor brenda Detale CPH. Tamna boja pritom djeluje kao neutralna baza, dopuštajući da namještaj i pekarski proizvodi zablistaju bez ometanja prostora.




Suprotstavljajući prirodne tonove i materijale čistom dizajnerskom izrazu, arhitekti su uspjeli stvoriti prostor koji djeluje toplo i privlačno, a istodobno moderno. Keit pekarnica pokazuje kako se svakodnevni prostori mogu osmisliti na nov način kako bi nas inspririali, ali i povezali, a korištenjem prirodnih materijala, organskih formi, metalnih detalja i profinjenog vizualnog pristupa, Keit se pozicionirao kao novo mjerilo na berlinskoj gastronomskoj i dizajnerskoj sceni.


Ukoliko vas put uskoro odvede u Berlin, u nastavku su adresa i radno vrijeme Keit pekarnice u Kreuzbergu.
KEIT KREUZBERG
Adresa: Graefestrasse 7, Berlin
Radno vrijeme: Utorak – petak 13-18h
FOTOGRAFIJE: Robert Rieger