Najveća poslastica za ljeto 2025.: Kako pripremiti kuhani kukuruz?

15.07.2025. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#recepti

Jedna od prvih asocijacija na ljeto iz djetinjstva za mene je kuhani kukuruz. Bilo da smo ga kupovali na štandu uz more ili bi ga pripremile bake i mama, uvijek je bio nezaobilazan dio ljetnog jelovnika. Taj slatki i sočni plod ljeta nerijetko je bio draži i od sladoleda, vjerojatno zbog cijelog “rituala” koji bi se oko njega izgradio pa bi okupio cijelu obitelj. I danas volim kuhani kukuruz, pogotovo kada je lagano posoljen (ponekad i presoljen, ima i u tome neka čar), što naglašava njegovu prirodnu slatkoću. Iako ga danas jedem rjeđe, ostao mi je jedna od najdražih ljetnih namirnica, što zbog jednostavnosti pripreme, a što zbog nostalgične note koju veže uz sebe.

Kuhani kukuruz, jelo koje podsjeća na djetinjstvo

Za najbolji kuhani kukuruz dobro je izabrati mladi kukuruz – prirodno sladak, sočan, s mekanim i nježnim zrnima. Osim što je ukusan, mladi kukuruz lako se i brzo priprema, što ga čini idealnim za lagane ljetne obroke (ili međuobroke). Kada se govori o kuhanju kukuruza, u fokusu je uvijek kukuruz šećerac, specifična sorta koja je prirodno slađa jer sadrži više šećera u zrnu pa se najčešće i koristi za jela. Preporučuje se mladi kukuruz, odnosno onaj koji je ubran dok je klip još mekan i zreo, bez tvrđih zrna jer je tada najukusniji, slađi i sočniji.

kuhani kukuruz, mladi kukuruz, pečeni kukuruz

Kako pripremiti kuhani kukuruz?

Čarolija kuhanog kukuruza, između ostalog, leži i u njegovoj jednostavnoj pripremi. Nakon što kupite mladi kukuruz, potrebno je temeljito ukloniti listove i svilene dlačice s kukuruza kako bi klip bio potpuno list. U veliki lonac ulijte vodu, posolite po želji i pustite da zakipi. Klipove mladog kukuruza stavite u proključalu vodu i kuhajte između 10 i 15 minuta, ovisno o veličini i zrelosti kukuruza.

Pripazite da cijelo vrijeme u loncu ima dovoljno vode, odnosno da su klipovi kukuruza cijelo vrijeme prekriveni vodom.
Kuhani kukuruz je važno ne prekuhati, kako ne bi izgubio svoje nutritivne vrijednosti, o kojima ćemo nešto više reći kasnije. Preporuka je uglavnom između 10 i 15 minuta, ovisno o klipu: mladom će kukuruzu trebati manje vremena, a starijim klipovima ipak nešto duže. Najvažnije je da zrna omekšaju, ali da se pritom ne prekuhaju kako ne bi izgubila teksturu i hranjive tvar

Pečeni kukuruz

Zaželite li se pečene varijante kukuruza, kuhani kukuruz možete dodatno obraditi pečenjem na tavi ili roštilju, što će mu dati neku novu dimenziju okusa i tekstura. Pečenjem će se tekstura blago karamelizirati, a zrna će dobiti hrskavu, zlatno-smeđu koricu. Upravo je taj kontrast između mekanog i sočnog unutarnjeg dijela te hrskavog vanjskog dijela ono čemu pečeni kukuruz duguje svoju popularnost. Dobra je ideja prije pečenja kukuruz premazati tankim slojem maslaca što će spriječiti lijepljenje za tavu, ali i poboljšati okus. Dodajte i začine po želji, od klasične soli do ljutih ili aromatičnih mješavina začina.

Kako odabrati kvalitetan mladi kukuruz?

Da bi kuhani kukuruz bio što ukusniji i sočniji, važno je odabrati kvalitetan klip, od kojeg sve kreće. Prvo na što treba obratiti pozornost su listovi koji trebaju djelovati svježe i izgledati čvrsto i zeleno, a ne suho i žuto. Ako su listovi već omekšali te im boja ide prema smećkastoj, to je znak da je kukuruz stariji ili da već dugo stoji. Slično vrijedi i za svilene niti na vrhu klipa koje trebaju izgledati svježe, biti vlažne, u svijetlo žutoj ili svijetlo smeđoj boji. Izbjegavajte klipove sa suhim i tamnim dlačicama jer to može ukazivati da je riječ o starijem kukuruzu. Što se tiče veličine, nije uvijek pravilo, ali manji klipovi mogu biti sočniji.

kuhani kukuruz, mladi kukuruz, pečeni kukuruz

Kakve nutritivne vrijednosti ima kuhani kukuruz?

Kuhani kukuruz vrijedan je izvor hranjivih tvari. Bogat je prirodnim ugljikohidratima koji tijelu daju potrebnu energiju te je kvalitetan izvor vlakana, koja su ključna za dobru probavu, kao i za osjećaj sitosti. Osim što je je izvrstan prilog glavnom jelu, može biti i ukusan međuobrok kada se zaželite nečeg slatkog i sočnost, a ne želite klasičan “slatkiš”. Nutritivna vrijednost mladog kukuruza ide i dalje od samih ugljikohidrata i vlakana. Bogat je i vitaminima iz skupine B, poput folata i niacina.

Tu su i minerali poput magnezija, fosfora i željeza koji općenito podržavaju zdravlje kostiju i mišića, zbog čega se mladi kukuruz obično preporučuje kao dio uravnotežene prehrane. Da bi mladi kukuruz zadržao hranjive vrijednosti, važno je i vrijeme pripreme pa je optimalno kuhanje između 10 i 15 minuta. To je vrijeme dovoljno da klip omekša, a da pritom ne izgubi slatkoću i hranjive vrijednosti. Predugo kuhanje može napraviti suprotan efekt, odnosno povući vitamine u vodu ili previše omekšati zrna.

FOTOGRAFIJE: Pexels, Unsplash+

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5