Bila je undercover gost u restoranima, a zatim je napisala kuharicu za sve zaposlene ljude

19.08.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Putovanja | Gastronomija
#putovanja | #kuharica

Yasmin Fahr radila je kao undercover gost po hotelima i restoranima, uživala u večerama po najboljim svjetskim restoranima i odsjedala u luksuznim hotelima od Brazila do Kine. A onda je napravila potpuni zaokret u svom profesionalnom i privatnom životu. Odlučila je otići iz New Yorka i užurbani život u “betonskoj džungli” zamijenila je mirnijim životom na španjolskom otoku Menorca. Njena nova kuharica “Cook Simply, Live Fully” na neki način bilježi njeno neočekivano životno putovanje, a recepti koji se u njoj nalaze odgovaraju svakom raspoloženju i razini energije čitatelja. U suštini, to je kuharica jela za svaku situaciju, i kad ste umorni ‘kao pas’, i kad pucate energijom. 

kuharica, kuharica Cook Simply, Live fully, Yasmin Fahr, recepti, svakodnevni recepti, recepti za svaki dan, recepti za večeru, recepti za ručak

Tko je Yasmin Fahr?

Yasmin Fahr je na Sveučilištu Cornell studirala medicinu, čak je godinu dana radila u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu, ali duboko u sebi znala je da to nije njezin put. Pokušavajući shvatiti što želi raditi u životu, hrana i putovanja stalno su bili pri vrhu liste. Tako se s 23 godine preselila u New York, zaposlila se u maloj izdavačkoj kući te je upisala magisterij studija hrane na NYU. Jedno vrijeme radila je za časopis i portal Food & Wine prije nego što je shvatila da želi putovati svijetom. Tada joj se pružila prilika da za Forbes Travel Guide radi kao tajna inspektorica luksuznih hotela i restorana.  

“Bio je to nevjerojatan posao, biti u mogućnosti putovati posvuda. A radila sam ga u vrlo dobro vrijeme, od 28. do 32. godine života. Prve dvije godine to je definitivno bio posao iz snova, jer sam prije toga radila u startupu s jako dugim radnim vremenom, a ono što sam zapravo željela je putovati svijetom i ne raditi u uredu. Posrećilo mi se što sam pronašla ovaj posao. Odlazila sam u te luksuzne hotele s pet zvjezdica i jela u tim predivnim restoranima diljem svijeta. Puno sam naučila o hrani, kuhinji, hospitaliyju i različitim kulturama jer sam imala puno slobodnog vremena za istraživanje kad nisam recenzirala hotele i restorane. Ali nakon dvije godine to te iscrpi. Svi kažu: ‘Volim putovati, želim putovati’. Ali kad to radite tim tempom toliko dugo, to vas stvarno iscrpi. Bila sam na putu dva do tri tjedna svakog mjeseca, a ponekad bih bila kod kuće samo dva ili tri dana i onda opet na put. Živjela sam u koferu i stvarno je teško planirati nešto s prijateljima ili biti tu za ljude jer zapravo nikad nisi tu”, ispričala je Yasmin u podcastu Women Who Travel, u kojem je govorila o svom životnom putovanju koje je vodilo do njene najnovije, treće kuharice “Cook Simply, Live Fully”.

kuharica, kuharica Cook Simply, Live fully, Yasmin Fahr, recepti, svakodnevni recepti, recepti za svaki dan, recepti za večeru, recepti za ručak

“Jasno se sjećam kada sam se jednom probudila u Šangaju, užasno iscrpljena nakon dugog leta, a zavjese su bile navučene. Probudila sam se ne znajući gdje sam, bila sam potpuno dezorijentirana, ne samo zbog jet laga, već i zbog toga što sam bila u mračnoj sobi. Čak i kad sam upalila svjetlo, soba je bila ista i stvarno sam mogla biti bilo gdje na svijetu sve dok nisam otvorila prozor i vidjela gdje sam. To je bilo uobičajeno nakon nekoliko godina putovanja, jer sam prestala osjećati da stvarno učim o tom mjestu”, ispričala je Yasmin, dodajući da je tada počela razmišljati o tome da promijeni posao. Kritike hotela i restorana pisala je pod pseudonimom, a često je u njima odsjedala i jela sama. I dok joj je to u početku bilo vrlo zastrašujuće, Yasmin kaže da se nakon određenog vremena naviknula i počela uživati u tome. Danas nema problem s time da u restoranu sjedi sama. 

Prednosti solo putovanja

“Mislim da vam to daje puno vremena da samo uživate u hrani i razmišljate. Danas kad sama sjedim u nekom restoranskom baru, na kraju upoznam puno ljudi i vodim stvarno zanimljive razgovore.” Taj ju je posao također naučio kako da putuje sama, što danas preferira. Kaže da je prednost solo putovanja u tome da možeš biti fleksibilniji: “Recimo, ako sam raspoložena za doručak, mogu ići nekamo na doručak. Ako nisam, mogu ići u šetnju. Kad putuješ s nekime, naravno, moraš napraviti kompromis i oboje zajedno odlučite što želite raditi. Kad si sam, možeš se voditi samo svojim raspoloženjem.”

Druga prednost solo putovanja koju Yasmin ističe je otvorenost za upoznavanje novih ljudi. “Budući da sam provela toliko vremena putujući sama, vrlo sam otvorena za razgovore s ljudima. Pozdravim ih, pitam ih kako su i na kraju vodimo zaista sjajne razgovore. Tako sam upoznala stvarno zanimljive ljude s kojima bih podijela hranu u restoranu ili bih dobila sjajne savjete i slično. Volim putovati sama, mislim da vam solo putovanja daju mnogo fleksibilnosti i slobode. No, nije da ne volim putovati sa svojim prijateljima. Ima nešto posebno u dijeljenju vremena s drugima.”

View this post on Instagram

A post shared by Yasmin Fahr (@yasminfahr)

Za vrijeme dok je radila kao undercover gost, Yasmin je na tjednoj bazi pisala recepte za Serious Eats, koji su kasnije postali baza za njenu prvu kuharicu pod nazivom “Keeping It Simple”. Putovanja su je naučila puno i o tome kako kuhati s malo kuhinjskih alata te s osnovnim začinima koje obično pronađemo u apartmanima koje smo unajmili. Ukratko, putovanja su je naučila kako biti fleksibilniji u kuhinji. Tako i u najnovijoj kuharici “Cook Simply, Live Fully”, koja je izašla prije par mjeseci, donosi vodič za pripremu jela s jednostavnim, ukusnim receptima koji odgovaraju potrebama čak i onih najzaposlenijih.

Kuharica “Cook Simply, Live Fully”

Svi se mi često pitamo što ćemo jesti, tražeći inspiraciju po hladnjaku u nastojanju da obrok koji planiramo pripremiti bude čim prije gotov. U ovoj kuharici Yasmin tako donosi 120 recepata za svaku situaciju i razinu energije – od trenutaka kad smo preumorni za sjeckanje povrća do onih dana kad smo spremni za kulinarski izazov, ali koji neće predugo trajati. Njen pristup temelji se na jednostavnosti i okusu, a da obroci pritom budu hranjivi i usmjereni na povrće.

Knjiga je podijeljena na tri poglavlja koji se temelje na razini energije i raspoloženja. U odjeljku Lap Dinners možemo pronaći recepte za jela koja zahtijevaju malo truda, a nevjerojatno su ukusna, poput šparoga s rajčicama, jajima i fetom. U poglavlju Coffee Table Dinners pronaći ćemo jela koja zahtjevaju malo više pripreme, poput pečenih pilećih bataka s grožđem, fetom i mentom. Na kraju, poglavlje At The Dinner Table namijenjeno je za one dane kad imamo više vremena i energije za kuhanje. U njemu su recepti kao što je pečeni losos sa senfom s prilogom od žutih maslina, salatom od šparoga s fetom i lukom obojenim s kurkumom (s predloženim vinskim pairingom).

kuharica, kuharica Cook Simply, Live fully, Yasmin Fahr, recepti, svakodnevni recepti, recepti za svaki dan, recepti za večeru, recepti za ručak
kuharica, kuharica Cook Simply, Live fully, Yasmin Fahr, recepti, svakodnevni recepti, recepti za svaki dan, recepti za večeru, recepti za ručak

Yasminini recepti osmišljeni su kako bi naučili čitatelje kako postati bolji, intuitivniji kuhari koji su otvoreni za kreativne zamjene (i neke pokušaje i pogreške). Pokazuje čitateljima kako preobraziti poznato stvaranjem novih jela i kombinacija okusa, a sve dok je vrijeme pripreme i čišćenja svedeno na minimum. “Ovo je knjiga koju možete svakodnevno prelistati, bez obzira na to u kakvom ste raspoloženju ili koliko energije imate da stavite večeru na stol”, poručuje Yasmin, koja je velik dio knjige napisala na otoku Menorca, na koji se preselila početkom ove godine.

“Mislim da se u ovoj prekrasnoj, čistoj, netaknutoj prirodi osjećam kao da mogu usporiti i samo razmišljati. Mislim da je to jako dobro za kreativnost. Velik dio ove knjige je započet i napisan na ovom otoku, jer sam imala tako miran i bistar um. Također, mislim da je hrana ovdje stvarno nevjerojatna. Imaju puno mliječnih proizvoda, sira, mlijeka, uzgajaju toliko povrća, proizvode maslinovo ulje, ovdje se beru kapari… Ima toliko prekrasnih farmi koje se bave regenerativnim uzgojem, koji se zapravo fokusira na brigu o tlu i zemlji”, rekla je za podcast Woman Who Travel.

kuharica, kuharica Cook Simply, Live fully, Yasmin Fahr, recepti, svakodnevni recepti, recepti za svaki dan, recepti za večeru, recepti za ručak

Osim što piše kuharice, Yasmin Fahr je redovita suradnica za NYT Cooking, a njeni recepti bili su objavljivani na internetu i u tiskanim publikacijama kao što su The Washington Post, Food52, The Kitchn, Guardian Feast, Today Show Food, Epicurious… Knjigu “Cook Simply, Live Fully” moguće je naručiti putem Amazona.

FOTOGRAFIJE: Matt Russell

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5