Već i najranija sjećanja iz djetinjstva na kuhanje uključuju – kuharice. Svoje mjesto pronašle su na policama brojnih kuhinja, a njihov šarm ne umanjuju ni TikTok ni Instagram, odakle danas često isprobavamo recepte. Baš suprotno, nekako nam se čini da nam kuharice tako postaje još posebnije listati.
One su mnogo više od obične knjige ili od običnog recepta. Kuharice aa sobom nerijetko nose i posebne priče autora, a nude dozu kreativnosti, znanja i inspiracije za svakoga tko gaji strast prema kuhanju. Mogu to potvrditi i iz vlastitog primjera jer, iako nisam najveći fan pripreme slanih jela, često me dobro napisan recept, uz lijepu fotografiju i zanimljivu popratnu crticu, nagovorio da ga isprobam – i uvijek mi je bilo drago!
No, u moru kuharica, kako odabrati onu za sebe? Ideje smo potražili, gdje drugdje, nego kod domaćih gastro blogera čije ukusne ideje rado pratimo na društvenim mrežama, a obožavamo ih i isprobavati. Pravi su majstori u pripremi slanih i slatkih zalogaja, a na svojim društvenim mrežama okupljaju znatiželjnu gurmansku zajednicu na koju prenose strast prema hrani.
Razgovarali smo s Milom Butorcem, Janjom Benić, Anjom Maršić i Katarinom Đozović, a u nastavku otkrivamo njihove favorite kada su u pitanju kuharice.
Koje kuharice vole naši gastro blogeri?
Ime čije su se kuharice našle baš na svakom popisu naših gastro blogera je Yotam Ottolenghi. Svatko ima svojeg favorita s potpisom britanskog kuhara, inače autora brojnih bestseller kuharica koje su osvojile mnoge nagrade. Već 15 godina svakog tjedna piše kolumnu za subotnji The Guardian i redoviti je suradnik The New York Timesa, a njegov je Instagram pravi izvor inspiracije za slasna svakodnevna jela. Kako je rekao jedan od naših sugovornika Mile Butorac, ne zna postoji li iti jedan gastro zaljubljenik koji ne posjeduje barem jednu Ottolenghijevu kuharicu. Koje su se još kuharice našle na popisu, donosimo u nastavku!
MILE BUTORAC, @hungry_mile
Pasta Grannies: The Official Cookbook: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks – Vicky Bennison
Kako odoljeti pašti, još kad ju pripremaju prave talijanske bake, a uz to dijele i savjete te prefine recepte za svima obožavanu tjesteninu. Ovoj kuharici je nemoguće odoljeti.
Jerusalem: A Cookbook – Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi
Ottolenghijeve kuharice su u zadnje vrijeme toliko popularne i ne znam postoji li iti jedan gastro zaljubljenik koji ne posjeduje barem jednu. Ali recepti i kombinacije okusa su ono zbog čega volimo Ottolenghija, a ovo je moja prva njegova knjiga, i po tome koliko joj se vraćam rekao bi i najdraža
Nordic Family Kitchen: Seasonal Home Cooking – Mikkel Karstad
Kuhinju i tanjure MIkkela Karstada jednostavno obožavam, sve je tako jednostavno, sezonsko, odživo i prekrasno. A najljepše mi je to što se iz svih fotki toliko iščitava uživanje, životnost te druženje i bliskost njegove obitelji. Ova kuharica mi je najveća inspiracija za ono kako želim da jednog dana izgleda moja.
Mrvu ovog, zeru onog – Sandra Rončević
Ne znam osobu koja je primila knjigokuharicu, a da nije ostala oduševljena, bilo receptima bilo pričama, svi koji znaju Sandru znaju kako je tih preko 400 stranica točno ona. Obožavam i jedva čekam novu.
Danas se jako rijetko služim ovom knjigom, a dijelom je kriva za sve ovo gdje sam danas. I pričati o kuharicama i ne spomenuti ovu je jednostavno nemoguće. Mislim da su uz Miru generacije učile kuhati i da će generacije još to činiti, ovo je kuharica koju svatko mora imati.
JANJA BENIĆ, @janjolinka
Pantarul doma – Ana-Marija Bujić
Autorica je draga kolegica Ana-Marija Bujić (jedna od prvih gastro blogerica u Hrvatskoj), koja je jedna od vlasnica istoimenog restorana iz Dubrovnika. Iz te sam kuharice skuhala jako puno jela, ne znam im ni broj! 😊 Ova kuharica mi je draga jer većinom koristi lokalne namirnice te namirnice koje su nam svima lakše dostupne pa je uvijek lakše s cijelom pripremom, a recepti su opet dovoljno kreativni. Uz to bih napomenula da je kuharica koncipirana tako da se sva jela mogu pripremiti i ranije (za svaki recept piše kako se može pohraniti i koliko dugo), što znači da kad vam dođu dragi gosti ne morate provesti cijelo vrijeme u kuhinji nego možete uživati zajedno s njima oko stola uz hranu koju ste prethodno pripremili. 😊
Ottolenghi FLAVOUR – Yotam Ottolenghi i Ixta Belfrage
Iz ove kuharice sam skuhala 10-ak recepata i još uvijek joj se često vraćam. Ottolenghi nam na svoj kreativan način približava bliskoistočnu kuhinju i možda nekad nemamo sve namirnice koje navodi kao sastojke svojih recepata, ali nam otvara horizonte po pitanju novih okusa i raznolikosti namirnica koje me uvijek nanovo oduševe. Kuhanje po njegovim receptima mi je skoro kao da sam otputovala na neko novo mjesto.
ANJA MARŠIĆ, @hungry_anja
Plenty More – Yotam Ottolenghi
Zašto? Jer je čovjek legenda. Način na koji Yotam spaja nespojivo u jelima i šarenim salatama je nešto toliko inspirativno te se njegovim kuharicama uvijek rado vraćam. Ako želite jesti više povrća, ali ne znate kako isto povrće učiniti ukusnijim i zanimljivijim, ovo je kuharica za vas.
Još jedna legenda za koju ste vjerujem svi čuli. Jamie je izdao desetke kuharica, ali ovaj jednostavni koncept gdje Jamie kreira preukusna jela od svega pet sastojaka je nešto što svi trebate imati na polici.
Pasta Grannies: The Official Cookbook: The Secrets of Italy’s Best Home Cooks – Vicky Bennison
Jer pasta. Tko me prati na Instagramu zna koliko volim dobru tjesteninu i općenito talijansku kuhinju. Ovo je jedna tako topla knjiga, odnosno kuharica, puna tradicionalnih skromnih recepata talijanskih baka. Divno je s njom se inspirirati, ali i jednostavno uživati u fotografijama talijanskih nonna i njihovim obiteljskim receptima.
Kuharica osnivača jedne od najpopularnijih londonskih pekara, Bread Ahead. Kreatora poznatih krafni sa Borough Market tržnice. Riznica znanja, preko 300 stranica savjeta, recepata, step-by-step metoda… ako niste na ‘ti’ s dizanim tijestima, a voljeli biste postati, ovo je kuharica za vas.
Od novih kuharica koje tek želim prolistati i jedva ih čekam uvrstiti u svoju kolekciju izdvajam neke tek izdane od svojih UK kolega:
Ako volite comfort food jela, bogate umake, maslac, sireve… onda će vam se Chrisova kuharica jako svidjeti. Zvuči mi idealno za nadolazeću jesen/zimu.
Matta poznajem osobno i imala sam prilike biti i na njegovoj radionici izrade slastica. Čovjek je takav talent, sigurna sam da vam je na feedu bar jednom iskočio neki njegov viralni recept. Ta estetika i savršena preciznost su ono što me uvijek iznova ostavlja bez riječi kad gledam njegov rad. Napokon je izdao kuharicu i vjerujem da će nakon što ju nabavimo, rodendanske torte koje pečemo doživjeti teški upgrade. 😁
KATARINA ĐOZOVIĆ, @kate_homecooking
Priznajem da nisam nešto od kuharica i da jako rijetko kuham recepte po njima. Ali, volim ih nekad prelistati zbog ideje.
Pantarul doma Ana-Marija Bujić
Jedina koju volim i iz koje koristim ideje i recepte. Super mi je jer sadrži odlične ideje i savjete za pripremu hrane za druženja s obitelji i prijateljima koje i sami često prakticiramo. Favoriti koje najčešće radimo svakako su komiška pogača, koja oduševi sve, i slane princeze sa sirom. Taj smo recept i sami testirali dok je Ana-Marija pripremala kuharicu. 😊
Ottolenghi Simple – Yotan Ottolenghi
Od ostalih kuharica, sviđaju mi se ideje Ottolenghija za različite kombinacije sa sezonskim povrćem, koje najčešće radimo uz malu prilagodbu na namirnice ili začine koje imamo doma.
FOTOGRAFIJE: Amazon, Hoću knjigu, Pantarul, Znanje, Instagram, Canva