Uživati u hrani ne mora značiti samo uživati u konačnom jelu na tanjuru. Ponekad je prava radost u pripremi, dijeljenju i učenju novih kulinarskih vještina. U tom smislu, kulinarske radionice pružaju priliku za istraživanje, eksperimentiranje i stvaranje, dok se ujedno povezujemo s hranom na dublji način. Kroz interaktivno iskustvo u kuhinji, sudionici imaju priliku upoznati se s različitim kuhinjama, tehnikama i sastojcima, dok istovremeno grade zajednicu oko stola. Uz to, mnoge kulinarske radionice idu dalje od same kuhinje, poput ove autentične radionice koju u samom srcu Italije, u Toscani, organiziraju autorica kuharica Emiko Davis i njen suprug, talijanski sommelier Marco Lami.
Emiko Davies je australsko-japanska autorica kuharica koja gotovo 20 godina živi i radi u Italiji. Odrasla je između Australije i Kine prije nego je otišla u SAD na studij umjetnosti. Nakon diplome, 2005. godine život ju je odveo u Firencu na studij restauracije umjetnina, gdje je upoznala talijanskog sommeliera Marca Lamija, za kojeg se udala tri godine kasnije. Negdje u to vrijeme, Emiko je počela pisati food blog koji ju je u konačnici doveo do toga da je danas autorica čak šest kuharica, od kojih je posljednja izašla u rujnu prošle godine. Uz sve navedeno, Emiko već više od 10 godina piše o talijanskoj kuhinji i putovanjima za razne medije.
Enoteca Marilu u Toskani
Nakon što su dobili dvoje djece, Emiko i Marco preselili su u njegov rodni San Miniato, selo na vrhu brda između Firence i Pise, gdje su prošle godine ostvarili svoju dugogodišnju ambiciju i otvorili vinoteku i školu kuhanja pod nazivom Enoteca Marilu. Ovdje možete doći na aperitivo, kupiti bocu prirodnog vina ili sudjelovati na vinskim tečajevima i tečajevima kuhanja. Uz navedeno, Emiko i Marco ovdje održavaju i 5-dnevne sezonske kulinarske radionice na kojima s posjetiteljima dijele svoju strast i iskustvo uz sezonske, lokalne specijalitete i ukusna prirodna vina.
Autentične kulinarske radionice u srcu Italije
Sezonske kulinarske radionice u Enoteca Marilu osmišljene su za ljude koji vole talijanski hranu i vino te žele dublje proniknuti u kulturu i tradiciju ovog malog kutka Toskane. Radi se o vrlo intimnim radionicama (namijenjene su za do 8 ljudi), a svaka je vrlo sezonski i lokalno orijentirana pa se točan itinerar i format za svaku mijenja u skladu s godišnjim dobima. Radionica tijekom pet dana traje od 10 ujutro do kasnog poslijepodneva, kako bi polaznici u večernjim satima imali vremena za istraživanje okolice, s iznimkom prve zajedničke večere, gdje zajedno s Emiko imaju priliku skuhati posebnu večeru u Enoteca Marilu.
Radionica je zamišljena tako da polaznicima pruža potpuno toskansko iskustvo. Uključuje posjete lokalnoj tržnici, lokalnom mesaru i sirani ili, pak, posjete biodinamičkom vinaru i braći koja peku sourdough kruh s drevnim žitaricama. Ovisno o sezoni, možete učiti i o pčelarstvu ili posjetiti studio keramike u obližnjem gradu. Polaznici od Marca imaju priliku naučiti sve o toskanskom vinu, a neovisno o sezoni, uvijek se odlazi u lov na tartufe jer je na ovom području moguće pronaći različite vrste tartufa u različitim godišnjim dobima – crni ljetni tartuf, jesenski bijeli tartuf i proljetni bianchetto tartuf, svi rastu lokalno u San Miniatu.
“Zajedno ćemo kuhati, zajedno kušati vino, ruke ćete posuti brašnom, usput učiti o lokalnim običajima. Zajedno jedemo i pijemo, kušamo prirodna vina po Marcovom izboru i posjećujemo našu omiljenu trattoriju gdje ćemo ostati na dugom talijanskom ručku kako bismo vam pružili potpuno toskansko iskustvo.“
Itinerar se, kako smo spomenuli, mijenja prema godišnjim dobima. Recimo, u proljeće i kasnu jesen, braća koja uzgajaju žitarice imaju i nasad artičoka pa ih je moguće ubrati i kušati sirove ili u njihovom raguu. U jesen u San Miniatu počinje najočekivanija sezona – sezona bijelog tartufa – pa se radionica poklapa s godišnjim Festivalom bijelog tartufa, kada cijeli grad oživi uz štandove s hranom i miris tartufa u zraku.
Cijena sezonske kulinarske radionice iznosi 1600 eura po osobi, uz napomenu da one jesenske (u listopadu i studenom) tijekom sezone bijelih tartufa koštaju 200 eura više zbog tržišne cijene spomenutih tartufa koje polaznici traže u šumi, s njima kuhaju i kušaju ih tijekom radionice.
U cijenu je uključeno:
- Tri tečaja kuhanja s Emiko Davis
- Tečaj o toskanskom vinu i sljubljivanju vina s hranom sa sommelierom Marcom Lamijem
- Sezonski lov na tartufe u šumi s tartufarom i njegovim psom, uključujući tartufe koje ćete pripremiti za ručak
- Posjet biodinamičkoj vinariji na imanju iz 15. stoljeća uz toskanski ručak i 5 degustacija vina
- Obilazak San Miniata i degustacija po gradu – kava, kolači i pekarski proizvodi, suhomesnati proizvodi i aperitivo
- Posjete lokalnih farmera, proizvođača, mesara i drugih obrtnika
- Ručak svaki dan, uključujući i onaj u omiljenoj trattoriji na selu
- Ekskluzivna večera dobrodošlice u Enoteci Marilu
- Prijevoz za sve spomenute obilaske i posjete
- Ukusno prirodno vino i organski sastojci
- Goody bag
Sve ovogodišnje sezonske kulinarske radionice su rasprodane, međutim, Emiko u Enoteca Marilu održava i jednodnevne radionice i tečajeve koje je još uvijek moguće rezervirati, a Marco Lami će vas na vinskim tečajevima naučiti sve o talijanskim vinima.
Market Day Cooking Class
Market Day Cooking Class u Enoteca Marilu je opušten i intiman tečaj kuhanja prikladan za sve uzraste i razine. Cooking Class počinje izletom na malu lokalnu tržnicu u San Miniatu na kojoj polaznici s Emiko kupuju sezonske namirnice od kojih će u Marilu kuhinji zajedno skuhati nekoliko jela od povrća (predjelo ili dva, glavno jelo, desert i njihovu prepoznatljivu focacciu). Nakon kuhanja, slijedi dugi talijanski ručak uparen s prirodnim vinima.
Ova radionica se održava utorkom, namijenjena je za maksimalno 8 osoba, a traje oko 6 sati. Cijena je 175 eura po osobi, a slobodne termine možete pregledati ovdje.
Pasta Masterclass
Pasta Masterclass je mali tečaj za najviše 6 ljudi, a fokusiran je na jedno sezonsko jelo od svježe tjestenine koje polaznici s Emiko pripremaju od početka do kraja – dakle, radit ćete sve, od tjestenine do umaka. Nakon kuhanja, uživat ćete u pripremljenom jelu uz sljubljena prirodna vina, desert i kavu.
Ova radionica održava se četvrtkom od 10:30h, traje oko 3 i pol sata, a cijena po osobi iznosi 175 eura. Slobodne termine možete pregledati ovdje.
Regional Italian Natural Wines
Na ovom tečaju sommelier Marco Lami polaznike upoznaje s talijanskim regionalnim vinima i svijetom prirodnih vina kroz degustaciju, teoriju i znatiželju. Sudionici će naučiti ne samo o karakteristikama i razlikama talijanskih regionalnih vina, nego i o osnovama vinarstva, koje su glavne razlike između konvencionalnog i prirodnog vina, kako osjetiti nedostatke u vinu i što oni znače, kao i razliku između biodinamičkog i organskog vinarstva. Tečaj uključuje i lagani ručak s regionalnim jelima. Predviđeno trajanje je oko 2 i pol sata, a cijena iznosi 150 eura po osobi.
Vino Deep Dive with a Sommelier
Ovaj intimni i ekskluzivni tečaj pod vodstvom sommeliera vodi vas na putovanje Italijom kroz vino, demistificirajući talijansko vino i pokrivajući teme poput sparivanja prirodnog vina i hrane, tijekom predavanja od 2 sata koje je namijenjeno i početnicima i stručnjacima. Polaznici imaju mogućnost pitati Marca sve što su oduvijek željeli znati o vinu. Na tečaju ćete kušati mnogo zanimljivih vina koje je teško pronaći i sve će biti popraćeno ukusnom hranom. Cijena tečaja iznosi 250 eura po osobi.
FOTOGRAFIJE: Sofie Delauw i Emiko Davies