Kulinarske radionice posljednjih su godina vrlo popularne. Osim što su osmišljene kako bi polaznici naučili razne tehnike kuhanja i proširili svoje kulinarsko znanje, radionice kuhanja istovremeno nude prostor za uživanje u hrani, druženju i stvaranju.
Ako ste ikad poželjeli naučiti novu tehniku kuhanja, savladati neki recept ili pokupiti savjete za pripremu jela, onda ste pravi kandidat za kulinarsku radionicu. Njih obično vode profesionalci, iskusni kulinarski stručnjaci ili gastro entuzijasti, a namijenjene su svima – od totalnih početnika do iskusnih kuhara. Osim što educiraju, kulinarske radionice su praktične i kreativne pa ćete na njima razviti vještine koje kasnije možete primijeniti kod kuće. I konačno – radionice nude prostor za razmjenu iskustva i uživanje u hrani, druženju i stvaranju.
Kulinarske radionice u Zagrebu
Osim što na kulinarskim radionicama imate priliku proširiti svoje znanje, one vas mogu potaknuti da eksperimentirate s različitim sastojcima, tehnikama i stilovima kuhanja, isprobate neka nova jela, doznate za neki super novi recept i provedete par sati u dobrom društvu. Ovisno o tome što vas konkretno zanima, možete upisati radionicu posvećenu specifičnoj kuhinji, onu koja je fokusirana na zdravu prehranu ili pak na neku specifičnu vještinu poput izrade tjestenine ili pečenja sourdough kruha.
U Zagrebu postoji nekoliko mjesta na koja možete otići na kulinarsku radionicu ili upisati tečaj kuhanja pa smo pročešljali ponudu i u nastavku izdvojili tri adrese s najvažnijim informacijama koje je dobro znati, uz nadolazeće radionice koje možete upisati ove jeseni. Koju god da odaberete ovisno o vašim preferencijama, jedno je sigurno – kući ćete otići bogatiji za nova znanja i neprocjenjiva iskustva.
Centar za kulturu prehrane
Centar za kulturu prehrane renomirano je mjesto edukacije i razvijanja kulture u području nutricionizma i gastronomije. Kako sami kažu, njihove interaktivne radionice pravo su mjesto za kulinarske podvige. Radionice vode kuhari, slastičari, poznati blogeri, nutricionisti i ostali suradnici, a održavaju se u njihovoj potpuno opremljenoj kuhinji na adresi Nazorova 18. Namijenjene su manjem broju polaznika, hrana se priprema sa sezonskim namirnicama, a svi zainteresirani mogu se prijaviti na radionice raznih tematika: tradicionalna i moderna kuhinja, slastice, zdrava hrana, nutricionizam…
Cijene jednodnevnih radionica uglavnom se kreću oko 70 eura po radionici. U ponudi imaju i poklon bonove – za jednu (70 eura), odnosno dvije radionice (119 eura). Ovaj potonji je moguće iskoristiti tako da jedna osoba dođe na dvije radionice ili dolaskom dvije osobe na istu radionicu, a pritom sami birate radionicu kojoj želite prisustvovati.
Na web stranici možete vidjeti nadolazeće radionice koje se održavaju kroz rujan i listopad, a ovdje ćemo spomenuti samo neke: Francuska – kulinarska radionica i večera, Ramen, Mala škola piva, Domaća tjestenina, Španjolska – kulinarska radionica i večera, Gurmanska vege kuhinja, Nutritivni obroci za djecu (radionica za roditelje)…
Osim navedenih jednodnevnih radionica u trajanju od 2,5 do 3 sata, u Centru za kulturu prehrane možete upisati i Školu kuhanja te Školu slastičarstva. Postoje osnovna i napredna škola, a riječ je o 6, odnosno 10 radionica koje se održavaju jednom mjesečno. Polaznici na kraju dobivaju diplomu i recepte.
Škole kuhanja i slastičarstva u Centru za kulturu prehrane
Ideja Škole kuhanja (osnovna) je u opuštenoj atmosferi zajednički pripremiti više od 25 recepata i kroz njih naučiti kuharske tehnike i obradu namirnica, planirati jelovnik, kupovinu i kuhanje, zanimljive recepte i kreativan pristup kuhanju te praktične savjete i trikove. Teme koje se pokrivaju su:
1. Domaća tjestenina i umaci
2. Jela “na žlicu”
3. Bijelo meso
4. Crveno meso
5. Riba i plodovi mora
6. Domaći kruh i namazi (slatki i slani)
Prva radionica se održava 26. rujna, a cijena tečaja je 420 eura.
Napredna škola kuhanja namijenjena je onima koji žele saznati kako glazirati, savršeno ispeći baš svaki komad mesa i saznati male tajne velikih majstora. Kroz 6 radionica tijekom 6 mjeseci zajednički ćete raditi više od 20 recepata. Po radionici se pripremaju 2 – 4 recepata, a teme koje se pokrivaju su sljedeće:
1. RIŽA – Vrste riže i obrada, kuhanje rižota, kuhanje pilava
2. NJOKI – Osnove izrade tijesta; Klasični njoki; Rimski njoki; Gnudi
3. TELETINA & JUNETINA – Obrada i priprema mesa; Pečenje; Odresci; Umaci za posluživanje
4. SVINJETINA – Obrada i priprema mesa; Kotleti; Lungić; Pečenje
5. STIR FRY – Osnove pripreme; Meso; Povrće; Rezanci; Riža
6. CURRY – Osnove pripreme; Začini; Curry s piletinom; Curry sa svinjetinom/ Veganski Curry
Prva radionica se održava 25. rujna 2024., a cijena cijelog tečaja je 420 eura.
Ako želite usavršiti slastičarske vještine, onda predlažemo Školu slastičarstva (osnovna) na kojoj ćete savladati osnovne i naprednije slastičarske vještine kroz 10 radionica. Bilo da je vaša razina početnička, napredna ili negdje između, na ovim radionicama ćete naučiti sve što vas zanima: osnove osnova i one male tajne koje čine razliku između dobrog i izvrsnog. Škola slastičarstva (osnovna) počinje 16. listopada, a cijena iznosi 700 eura.
Za one koji znaju napraviti prhke kekse, Sachericu i tiramisu, ali ih zanima kako raditi s čokoladom, ispeći savršene macaronse i kreirati rođendansku tortu koja oduzima dah, u ponudi Centra za kulturu prehrane je Napredna škola slastičarstva. Kroz 6 radionica savladat ćete napredne slastičarske vještine, tehnike i recepte i u opuštenoj atmosferi ispeći više od 12 kolača. Po radionici se pripremaju 2 -3 recepta kroz koje ćete naučiti slastičarske tehnike i karakteristike namirnica, zahtjevne recepture i tehnike pripreme (npr. macarons), napredne tehnike oblikovanja i ukrašavanja, isprobane recepte i kreativan pristup slastičarstvu itd. Napredna škola slastičarstva počinje 26. rujna, a cijena cijelog tečaja je 420 eura.
Kuhaona
Cilj Kuhaone je na inovativan i moderan način promovirati tradicionalnu hrvatsku kulturnu i gastronomsku baštinu te biti mjesto razmjene kulinarskih znanja. Zato organiziraju kulinarske radionice koju nude domaćim, ali i stranim polaznicima, kao dio turističke ponude. Radionice se kreiraju prema kalendarskim događanjima, ali i prema interesima polaznika, uz zanimljiva gostovanja. Predavači na kulinarskim radionicama su Mario Bobanović, Petra Jelenić, Tatjana Pastuović Klaić, Saralee Madnui, Sandra Rončević i Fabian Šaravanja, a održavaju se na adresi Opatovina 13.
Tijekom rujna, Kuhaona polaznike vodi na kulinarsko putovanje Italijom na kojemu će imati priliku pripremati i peći pizze različitih okusa, ali i tekstura, kao i neke od najpoznatijih talijanskih slastica. Nisu zaobišli ni istočni dio zemaljske kugle s azijskim klasicima poput spring rolica i sushija, a tu je i radonica izrade slasnih burgera u prefinim brioche pecivima.
Raspored radionica u Kuhaoni kroz rujan
🍰12.09.2024. (četvrtak)
TALIJANSKI DESERTI – Predavač: Tanja Pastuović Klaić
Trajanje radionice: 17.30 – 20.30 sati
Talijanski desertima teško je odoljeti. Na ovoj ćete radionici, uz brojne savjete i vođenje Tanje Pastuović Klaić, pripremiti Torta dela Nonna, Baci di dama, Brzi tiramisu s malinama. Naravno, sve što pripremite ponijet ćete kući kako bi vaši najbliži imali priliku uživati u slatkim okusima Italije.
Cijena ulaznice: 75 EUR
🍕17.09.2024. (utorak)
PIZZA? PIZZA! – Predavač: Sandra Rončević
Trajanje radionice: 17.30 – 20.30 sati
Na ovoj ćete radionicu upoznati pizzu kakvu još niste jeli! Sandra vas vodi na sami jug Italije i zajedno ćete mijesiti tijesto i peći pizze različitih okusa, ali i tekstura. Radit ćete Sfincione, zanimljivu sicilijansku pizzu bogatu nadjevom od rajčica, luka i inćuna, neobičnu napolitansku pizzu Pariginu, s nadjevom od sira, šunke te završnim slojem od lisnatog tijesta. I na kraju, tu je još i Mustazzeddu, rustikalna pizza s nadjevom od svježih rajčica koja dolazi sa Sardinije. Buon appetito!
Cijena ulaznice: 75 EUR
🍣19.09.2024. (četvrtak)
SUSHI – Predavač: Fabian Šaravanja
Trajanje radionice: 17.30 – 20.30 sati
Riba, riža i alge su najvažniji sastojci u pripremi sushija. Kako tanko narezati ribu i kako skuhati rižu da bude suha i ljepljiva, samo su neke od važnih tehnika u pripremi savršenog sushija koje imate prilike naučiti od chefa Fabiana Šaravanje. Naučite pripremiti Nigiri, Hosomaki i Uramaki u zanimljivim kombinacijama ribe i povrća.
Cijena ulaznice: 110 EUR
🍔24.09.2024. (utorak)
BURGER OD A DO Ž – Predavač: Sandra Rončević
Trajanje radionice: 17.30 – 20.30 sati
Na ovoj ćete radionici sa Sandrom napraviti svoje burgere od A do Ž: zamijesit ćete tijesto i ispeći brioche burger peciva, napraviti svoje odreske od junetine i puretine, pripremit ćete i domaću majonezu i umake, coleslaw salatu, ispeći hrskavu slaninu pa složiti najslasnije burgere i uživati svim čulima.
Cijena ulaznice: 75 EUR
🍜26.09.2024. (četvrtak)
OKUSI AZIJE – Predavač: Tanja Pastuović Klaić
Trajanje radionice: 17.30 – 20.30 sati
Azijska kuhinja, bogata začinima i fantastičnim okusima, i dalje je vrlo popularna i tražena tema pa ćete tako uz Tanju naučiti kako pripremiti neka od najpoznatijih azijskih jela. Na jelovniku su Povrtne spring rolice sa slatko-ljutim umakom, Dan Dan noodles s mljevenim mesom, te Katsu piletinu s rižom.
Cijena ulaznice: 75 EUR
Minimalni broj polaznika za održavanje svake pojedine radionice je 6, a maksimalni 12 polaznika. Sukladno tome kuhanje na radnoj jedinici se odvija samostalno ili u paru. Na radionice je potrebno ponijeti nekoliko posuda kako bi pripremljenu hranu, ukoliko ostane nakon degustacije, mogli ponijeti kući. Ulaznice možete kupiti ovdje. Za kupnju tri ili više ulaznica tijekom jednog mjeseca Kuhaona nudi popust od 10%.
Ukoliko nekome želite pokloniti kulinarsku radionicu, nude i poklon bon u vrijednosti 75,00 €, a ukoliko se nositelj poklon bona odluči za skuplju radionicu, potrebno je izvršiti nadoplatu. Poklon bon je potrebno iskoristiti unutar 6 mjeseci od dana kupnje.
Priče jedne kuhače
Marina Obradović autorica je zbirke recepata “Priče jedne kuhače” i stoji iza popularnih radionica i tečajeva kuhanja kao što su: Akademija zdravih obroka, Tečaj kuhanja zdravih obroka, Tečaj kuhanja s pivom, Mala škola zdravog doručka i ručka… Iako je u početku najviše pekla kolače, s vremenom se okrenula slanim jelima koja su danas njena najveća ljubav.
Na stranici Priče jedne kuhače možete pronaći popis svih radionica koje Marina održava, a mi smo u nastavku izdvojili one nadolazeće u rujnu i listopadu:
🥦TEČAJ KUHANJA ZDRAVIH OBROKA za odrasle i djecu
Datum i mjesto održavanja: 21.09.2024. (subota) od 11 do 13:30h, Enzita Kitchen Studio, Avenja Dubrovnik 15
(Zagrebački velesajam, Paviljon 14a)
Cilj tečaja: Naučiti pripremati zdrave obroke, dobiti ideje kako na jednostavan i zanimljiv način zdravije jesti, dobro se organizirati te uštedjeti vrijeme i novac.
Kome je namijenjen: Tečaj kuhanja je namijenjen svima koji žele usvojiti nove navike, promijeniti dosadašnji način života, osjećati se dobro, biti puni energije i učinkoviti te žele trajno promijeniti životni stil kvalitetnom prehranom ili onima koji samo žele nove ideje.
Što obuhvaća tečaj: Namirnice i recepte. Jela pripremate sami uz Marinino vodstvo i prema njenim receptima, kuhate u paru, svaki par kuha po 2-3 različita jela i svi kuhate različito. Sve recepte Marina šalje svima na mail nakon tečaja.
Što ćete kuhati: Domaću nutellu, domaću granolu, burgere s pecivima od bademovog brašna, proteinski kruh, palentu na drugačiji način, rižin griz i najukusniju zobenu kašu, muffine od heljde, kus kus s piletinom i povrćem, razne zdrave kombinacije svih obroka u danu i još puno toga…
Prijave: Na linku
Cijene tečaja:
- 1 odrasla osoba – 60 Eura
- 2 odrasle osobe – 110 Eura
- 1 roditelj + 1 dijete – 105 Eura
- 1 roditelj + 2 djece – 120 Eura
- 2 roditelja + 1 dijete – 130 Eura
- 2 roditelja + 2 djece – 170 Eura
🍺TEČAJ KUHANJA S PIVOM
Datum i mjesto održavanja: 27.09.2024. (petak) od 19 do 21:30h, Enzita Kitchen Studio, Avenja Dubrovnik 15
(Zagrebački velesajam, Paviljon 14a)
Cilj tečaja: dobro se zabaviti i naučiti kuhati jela s pivom. Stručnjaci kažu da je pivo prehrambeni sastojak, a dokaz tome su brojna jela koja ne samo da se sjajno sljubljuju s dobrim pivom, nego im je pivo i ključni sastojak. Zato se pripremite jer zauvijek je prošlo vrijeme kada je pivo služilo samo da se njime polijeva odojak. U ovu vas avanturu Marina vodi zajedno s Pivovarom Medvedgrad koja će se pobrinuti za najbolje pivo, a svakog polaznika, osim novog iskustva i raja za nepce, očekuje i poklon!
Što obuhvaća tečaj: Namirnice i pivo. Jela pripremate sami uz Marinino vodstvo i prema njenim receptima, kuhate u paru, svaki par kuha po 2 različita jela i svi kuhate različito. Pivo za kuhanje, pivo za „suho grlo“ za vrijeme radionice te poklon pivo. Sve recepte Marina šalje svima na mail nakon tečaja.
Što ćete kuhati: Hot dog s kobasicama pečenim u pivu i umakom od piva, palačinke s pivom, rebrica u marinadi od piva, chilli s pivom, kruh s pivom, široke rezance u umaku od piva, lepinje s pivom punjene puretinom i mascarpone sirom…
Prijave: Na linku
Cijena tečaja: 1 odrasla osoba – 70€ , 2 odrasle osobe – 130€
🍷TEČAJ KUHANJA S VINOM
Datum i mjesto održavanja: 03.10.2024. (četvrtak) od 19 do 21:30h, Enzita Kitchen Studio, Avenja Dubrovnik 15
(Zagrebački velesajam, Paviljon 14a)
Cilj tečaja: Zajedno s Marinom ćete kuhati, sljubljivati namirnice i vino, degustirati za vrijeme i nakon kuhanja te će vaše gurmansko iskustvo biti cjelovito i postat ćete pravi stručnjaci u pripremi jela s vinom. U ovu vas avanturu Marina vodi s vinarijom Chresno čiji su vlasnici bračni par Miroslav i Ivona Slaviček. Odlučili su se za proizvodnju ekoloških vina te zasadili 17000 trsova u ekološkom uzgoju koji obuhvaća 14 sorti grožđa. Uz klasike poput Traminca mirisnog, Muškata bijelog i žutog, Rajnskog Rizlinga, Zelenog Svilanca, Merlota, Syraha i Cabernet Sauvignona, imaju i uzgoj četiri hibridnih vrsta, PIWI sorte – Solaris, Muscaris, Cabernet Blanc i Cabernet Cortis.
Što obuhvaća tečaj: Namirnice i vino. Jela pripremate sami uz Marinino vodstvo i prema njenim receptima, kuhate u paru, svaki par kuha po 2 različita jela i svi kuhate različito. Vino za kuhanje i vino za „suho grlo“ jer nitko ne smije kuhati žedan.
Prijave: Na linku
Cijena: 1 odrasla osoba – 70€ , 2 odrasle osobe – 130€
FOTOGRAFIJE: Unsplash+, Centar za kulturu prehrane, Priče jedne kuhače