La Subida je imanje obitelji Sirk koje se nalazi u pitoresknom talijanskom mjestašcu Cormons na sjeveroistoku zemlje. Smješteno je u regiji Collio poznatoj po najboljim bijelim vinima Italije, blizu granice sa Slovenijom i svega nekoliko sati vožnje od Zagreba. La Subida uključuje dva restorana i smještaj u ekskluzivnom selu uronjenom u šumu, gdje gosti mogu uživati u kontaktu s prirodom, napuniti baterije i doživjeti ovu prekrasnu regiju na autentičan način. Baš zato ju danas predstavljamo u našoj Out of office rubrici.
Priča imanja La Subida počinje početkom 80-tih godina prošlog stoljeća kad su supružnici Joško i Loredana Sirk obiteljsku konobu odlučili pretvoriti u gastronomski referentnu točku ovog područja. Riječ je o restoranu Trattoria al Cacciatore koji je još 2007. nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Zvjezdicu je sve ove godine zadržao, što dovoljno govori da je riječ o jednom od najzanimljivijih restorana regije Collio, koja prema istoku graniči sa slovenskim Goriškim brdima.
La Subida Trattoria al Cacciatore
Smještena usred prekrasnih valovitih brežuljaka prošaranih vinogradima, Trattoria al Cacciatore idealno je mjesto za svakoga tko želi probati autentičnu, tradicionalnu furlansku kuhinju. Fokus restorana je na pažljivo odabranim receptima i namirnicama iz ove regije, koja ima bogatu i raznoliku kuhinju zahvaljujući svom položaju na granici sa Slovenijom i povijesnim vezama s carskom Austrijom.
Ponuda Trattorie al Cacciatore uključuje samoniklo bilje, žablje krakove, gljive, radič, riječnu ribu, palentu, divljač… I to je samo dio delicija koje ćete pronaći na jelovniku. Recimo, među glavnim jelima Michelinov vodič posebno ističe teleću koljenicu pečenu u krušnoj peći, jelo za koje su naglasili da je pravi pokazatelj autentične kuhinje ovog vrhunskog restorana.
Osteria La Preda de La Subida
Osim Trattorie al Caciatore, na imanju se nalazi i novčano prihvatljivija Osteria La Preda de La Subida. Idealno je mjesto za svratiti na ukusan brzinski zalogaj, poslovni ručak ili večeru, ili na obrok u kojem ćete uživati u miru s obitelji i prijateljima. Ponuda se mijenja ovisno o sezoni, a glavna stvar koja opisuje Osteriju de La Subida – baš kao i Trattoriju al Cacciatore – je domaća kuhinja.
Restoran nudi i take away uslugu, kao i selekciju visokokvalitetnih proizvoda lokalnih proizvođača u kojima možete uživati za stolom ili kupiti za doma. Ima i vinski podrum s više od 150 različitih etiketa iz regija Collio i Furlanija, a nudi i vina na čaše s etiketama iz ostatka Italije i svijeta. Vlasnici na imanju proizvode i vlastito vino i ocat, koji su također dostupni za kupnju putem online shopa.
Smještaj u šumi za potpuni “out of office” doživljaj
Na imanju La Subida moguće je i prespavati, a gosti na izbor imaju nekoliko vrsta smještaja. Tri prekrasne kuće, od kojih je svaka posebna na svoj način, ali dijele isti rustikalni stil i određene elemete koji pokazuju tradiciju ovog mjesta, namijenjene su za parove ili manje obitelji. Tu su i dvije vile koje nude autentično iskustvo kontakta s prirodom, ali uz svu udobnost modernog smještaja. Jedna od njih nazvana je Casa dell’Aceta, a boravak u njoj omogućuje vam da uronite u zanatsku umjetnost proizvodnje voćnog octa, a zatim uz vođeni obilazak otkrijete tajne zanata koji se prenosi s generacije na generaciju.
Za one koji žele doživjeti posebno iskustvo, na raspolaganju je smještaj u kućici nazvanoj La Libreria. Smještena u šumi, ova kućica ima krevet, kadu i policu s knjigama – nekima sasvim dovoljno da se potpuno opuste i prepuste tišini i mirnoći prirode koja ih okružuje.
Za parove koji su željni intime i privatnosti, tu je smještaj nazvan Il Nido (u prijevodu: gnijezdo). Skriveno u srcu šume, minimalistički uređeno drveno “gnijezdo” također sadrži krevet i kadu te veliku staklenu stijenu s pogledom na zelenilo i privatnu terasu. Gosti se obično do tamo doprate nakon večere, kako bi već i sam dolazak bio pravi doživljaj koji se nastavlja boravkom u ovoj jedinstvenoj kućici.
La Casa Relax posljednji je šarmantan smještaj za dvoje. S puno svjetla i uronjen u okolno zelenilo, gosti u ovom apartmanu mogu uživati u fascinantnom kontinuitetu između unutarnjeg i vanjskog prostora.
Razne aktivnosti na imanju i u okolici
Ukusna domaća hrana i boravak u divnim kućama i apartmanima u kojima ćete odmoriti tijelo i duh, nije sve što La Subida nudi svojim gostima. Za sve ljubitelje dobrih zalogaja, na raspolaganju je cooking class sa chefom Trattorie al Cacciatore, Alessandrom Gavagnom, a ako volite iznenađenja, možete se počastiti i senzornom večerom u mraku. La Subida nudi i uslugu piknika ukoliko poželite uživati u hrani i vinu na livadi ili u šumi. S druge strane, u svojoj rezidenciji ili u zajedničkim prostorijama možete uživati u aperitivu koji uključuje mala, slatka jela iz kuhinje i vina s menija.
Za potpunu relaksaciju možete se naručiti za holističku masažu, a posebnost koja će oduševiti one avanturističkog duha je kada smještena usred šume u kojoj možete potpuno uroniti u mir i spokoj koji vam pruža priroda koja vas okružuje. Tijekom ljeta gostima je za osvježenje dostupan i vanjski bazen.
Uz sve navedeno, valja dodati da je La Subida savršena početna točka za istraživanje regije Collio. Možete se okušati u jahanju konja odmah do imanja ili zaigrati golf na terenima koji su udaljeni 2 km dalje. Možete istraživati vinograde ovog kraja, uživati u vožnji biciklom ili obići brežuljke na Vespi. Ukoliko, pak, ovu regiju posjećujete samo na jedan dan, bit će dovoljno u La Subidu svratiti na ručak i uživati u ukusnim tradicionalnim jelima ovog kraja. Sve dodatne informacije o radnom vremenu restorana, kao i upite za rezervacije možete pronaći na službenoj web stranici.
FOTOGRAFIJE: La Subida