Kad kažu kako je doručak najvažniji obrok u danu, doista vjerujemo u tu tvrdnju. Kad je onako prema guštu, osim što nas pripremi za dan, ima moć i uljepšati njegov početak. Ipak, u užurbanim radnim jutrima ne preostaje nam za njega uvijek vremena onoliko koliko bismo željeli pa mu posebnu pozornost posvetimo na putovanjima. Tada na tanjuru želimo uistinu najbolji doručak, spoj namirnica koji će nam predstaviti lokalnu gastronomiju, ali i napuniti nas energijom za sve kilometre koji su tog dana pred nama.
Svakom foodieju, gastronomija je važan faktor prilikom putovanja u novu državu. Možda nećemo isključivo prema njoj birati destinaciju, no svakako se veselimo isprobavanju lokalnih specijaliteta. Planiranje itinereara se često vrti i oko najboljih zalogaja, sve s ciljem kako bismo u kratkom vremenu uspjeli isprobati što više.
Svaki dan na putovanju volimo započetni kvalitetnim doručkom pa smo si i postavili pitanje koje zemlje, ovog puta u Europi, imaju najbolji doručak? Ima nešto posebno u tom prvom obroku u danu, kojem pridodajemo dodatnu pozornost, ne samo kako bismo imali energije za cjelodnevno razgledavanje, već i zbog samog čina uživanja u doručku.
Budući da nam u užurbanim, radnim jutrima ne ostaje vremena za uživanje u njemu onoliko koliko bismo željeli, doručak postaje značajan dio putovanja. Damo si oduška pa od najvažnijeg obroka u danu napravimo pravi mali putnički ritual. Ako već nakon bookiranja smještaja volite pogledati potencijalna mjesta za ukusan obrok, vjerojatno ste u potrazi i za odredištima koja nude najbolji doručak.
U koje države na najbolji doručak?
A što, zapravo, očekujemo kad kažemo ‘najbolji doručak’? Cilj je isprobavanje specijaliteta pojedinog kraja pa volimo kad se na tanjuru nađe best of namirnica i kombinacija, onako ‘po lokalni’. Naravno, na odmet nije ni raskoš na tanjuru jer, kako smo i rekli u uvodu, volimo kad dan započne i ukusnim i bogatim zalogajima, za sve kilometre koji su pred nama.
Iako nam je Italija jedan od favorita kad su gastrologija i enologija u pitanju, s doručcima odmah ‘ispada’ iz igre – koliko god je obožavamo zbog svega što nudi od sjevera do juga, toliko mislimo kako bi doručak ipak trebao biti malo bogatiji jer bismo nakon njega brzo tražili ‘pojačanje’. Italiji prepuštamo da nas oduševi ponudom vina i sireva, a kako bismo pronašli najbolji doručak u Europi, prosurfali smo i društvenim mrežama i relevantnim stranim medijima gastro tematike te sastavili popis 10 europskih zemalja za najbolji doručak.
Ova lista može biti izuzetno korisna ako planirate kakvo proljetno putovanje. Možda se dvoumite oko destinacije pa će gastro ponuda biti ta koja će ‘presuditi’ i donijeti konačnu odluku. Super je stvar što se najbolji doručak razlikuje od jedne države do druge – negdje su to slane varijante, negdje slatke, nekima dominiraju mesni proizvodi, a u drugima glavnu riječ vode ukusna peciva; za svakoga ponešto.
Najbolji doručak u Europi
Turska
Što je za doručak? Turska nudi pravu raskoš na tanjuru, i okusa i boja, među kojima svaki foodie može pronaći savršen zalogaj za sebe. Tu su tost, marmelada, maslac, feta sir, rajčice, krastavci, masline, jaja, kobasice, naresci, a sve upotpunjeno turskim čajem
Škotska, Irska i Engleska
Što je za doručak? Neki od najbogatijih doručaka dolaze nam iz Engleske, Irske i Škotske. Budući da su slični, stavili smo ih pod zajednički nazivnik, a svaki od njih redovito se nalazi na raznim popisima najboljih doručaka. Temelj su pečena jaja sa slaninom i kobasicom, a dodaci se razlikuju ovisno o zemlji.
U Irskoj u kombinaciji dolaze crni i bijeli puding, tost i zapečene rajčice, u Škotskoj crni puding, tost s maslacem, zapečeni grah i tattie scones (pogačice od krumpira), a u Engleskoj šampinjoni, zapečeni grah, tost, grillana rajčica i hash browns (popečci od krumpira).
Francuska
Što je za doručak? Svježa peciva poput kroasana ili baguetta, maslac, džem od jagode ili marelica, jaja, cijeđena naranča, kava ili čaj – zapravo, točno ono što nam je slika u glavi kada netko spomene francusku kuhinju. Na meniju za doručak može se pronaći i pain perdu, odnosno varijanta francuskog tosta koji se može servirati u slatkoj i slanoj verziji.
Španjolska
Što je za doručak? Tost, ali ne bilo kakav – kombinacija rajčice, maslinovog ulja s kriškom iberijske šunke. Andaluzijska varijanta je ona s preljevom manteca colorá, odnosno masti kojoj se dodaju začini (obično lovorov list i origano) te paprika, što joj daje karakterističnu narančastu boju, a zatim se kuha sa sitno nasjeckanim komadićima svinjetine.
Valja istaknuti i churrose, koji se na TasteAtlasu nalaze na 1. mjestu najpopularnijih jela za doručak u cijelom svijetu. Izduženo i hrskavo prženo tijesto najčešće se jede u kombinaciji s čokoladom ili posuti šećerom i cimetom.
Mađarska
Što je za doručak? Mađarska je zgodna ideja za kakav weekend getaway, a njezin doručak iznimno hvale. Na stolu su, između ostalog, naresci, sir, jaja, rajčica, maslac, kruh i espresso. Ako želite nešto brzo ili u hodu, lokalci preferiraju pogácsu ili briós uz kavu.
Češka
Što je za doručak? Tamni raženi kruh ili rohlika (kiflice u obliku polumjeseca), s maslacem, medom, sirom i narescima. Za slatki doručak, tu je koláč, odnosno slatko dizajno tijesto preliveno šljivama, makom ili sirom.
Belgija
Što je za doručak? Razne varijacije modernog kontinentalnog doručka i belgijska varijanta francuskog tosta, kruh uz razne priloge, poput maslaca, džema, mekog sira, narezaka, uz pečena jaja i/ili slaninu.
Doručak je posebno atraktivan za ljubitelje slatkog – hrskavi i mirisni vafli zaštitni su znak belgijske gastronomije, zatim kroasani i pain au chocolat, najukusniji uz šalicu fine kave.
Danska
Što je za doručak? Danski doručak donosi stvarno sve, od varijante zobenih pahuljica pa do jaja i kruha. Birajte između granole i jogurta, grøda (zobene pahuljice s mlijekom), kuhanih jaja s raženim kruhom i maslacem, raznih varijanti rollsa, slatkih peciva s raznim dodacima, među kojima je najpopularnija varijanta s cimetom, kardamomom i šećerom. Kava je važan dodatak svakom jelu.
FOTOGRAFIJE: Pexels, Instagram