Manifestacija Advent Zagreb 2024. u punom je jeku, a grad vrvi svakodnevnim događanjima na brojnim lokacijama. Od Kvatrića preko Trga bana Jelačića do Tomislavca, širi i uži centar grada u središtu je adventskih zbivanja. Iako se po čitavom gradu svaki dan održavaju raznolika događanja – od predstava, koncerata, radionica do izložbi – najviše se ipak priča o ugostiteljskoj ponudi koja je i ove godine zaista bogata. Ponekad se teško istaknuti u masi, ali jednoj je kućici to uspjelo već drugu godinu zaredom – kućici Ođe Ođe koja se smjestila na Europskom trgu.
Svojim slanim priklama, odnosno fritulama, Dubrovčani Romano i Pavla prošle su godine osvojili Zagreb, a o njihovoj kućici i ovog Adventa svi pričaju. Posjetili smo ih ovih dana, doznali čime su obogatili ponudu i po čemu su tako posebni.

Kad govorimo o ugostiteljskoj ponudi na Adventu u Zagrebu, ono na što svake godine možemo računati su kobasice raznih vrsta te u raznim varijantama i – fritule. Ovu zimsku poslasticu tradicionalno vežemo uz Kvarner, Istru i Dalmaciju, ali s vremenom je zavladala i kontinentalnim dijelom zemlje pa je i nama u Zagrebu božićno razdoblje nezamislivo bez da se barem jednom ne počastimo fritulama.
Obično ih jedemo slatke, najčešće posute šećerom u prahu ili čokoladnim preljevom, ali i svim ostalim slatkim nadjevima koji su na Adventu u Zagrebu svake godine sve maštovitiji. Ove se godine tako hype stvorio oko slatkih Dubai fritula koje možete probati na Fuliranju, ali slane fritule koje nudi dubrovačka kućica Ođe Ođe na Europskom trgu, i ovog su Adventa među najpopularnijima u gradu.


Ođe Ođe – dašak Dubrovnika u Zagrebu
Iza kućice Ođe Ođe stoji glumac i redatelj Romano Nikolić, koji je i ovog prosinca napustio kazališne daske i preselio na Europski trg gdje s prijateljicom iz djetinjstva, producenticom Pavlom Miličić, peče prikle, odnosno fritule u slanoj varijati. Prošle su godine upravo slanim fritulama od ribe i maslina oduševili mnoge pa su ovog Adventa proširili ponudu i na fritule od pancete.
Posjetili smo ih početkom ovog tjedna, nedugo nakon što su otvorili prozore svoje kućice, a već smo zatekli goste kako strpljivo čekaju da im Romano ispeče porciju.
“Ljudi su u prolazu pa navrate, prošlogodišnji gosti opet dolaze da probaju nove fritule i to nam je najveća pohvala. Lokacijski smo se pomaknuli dvije kućice pa nam dolaze i govore da su se prepali da nas nema”, kaže nam Romano.

Na pitanje kako su se jedan glumac i redatelj te producentica našli u gastro vodama, Romano nam priča da oboje oduvijek vole kuhati za svoje prijatelje pa su prošle godine došli na ideju da sve to ponude malo široj publici. Tako je nastala kućica koju su nazvali Ođe Ođe, što je stih iz dubrovačke kolende “Ođe, ođe, nazdravlje vam Badnje veče dođe…”. Imali su želju gostima predstaviti nešto svoje, ali i svoj Dubrovnik, odnosno preko dubrovačkih namirnica ispričati neku svoju priču.
Gostima nude isključivo ono što i sami vole jesti, a slane fritule su po njima savršen snack uz vino. Jer, osim slanih fritula, na njihovoj kućici možete popiti zaista sjajna vina – Plavac Mali Marice Mrgudić, Pošip Merga Victa, Grk od Radovanovića i Merlot Negromant vinarije Crvik iz Konavala. I, naravno, Plavac Mali kuhani.

Tri vrste slanih fritula i odličan topli koktel
Ponuda hrane se, dakle, sastoji od slanih fritula od maslina i fritula od ribe. Riblje fritule rade od mola, odnosno oslića, a poslužuju sa sušenim smokvama i naribanom koricom naranče. Romano kaže da su neko vrijeme proveli da nađu savršen balans svih sastojaka, a ove su zime odlučili podići ljestvicu pa su u ponudu stavili i fritule s pancetom. Njih rade od domaće pancete od prijatelja Vlahe Đivanovića iz Konavala, a poslužuju ih uz umak od jogurta, dimljene crvene paprike i sjeckanog sušenog vlasca.
Što se tiče same pripreme fritula, Romano nam govori da je ona ista kao i kod slatkih – samo što umjesto slatkih sastojaka idu slani. Smjesu pripremaju svako jutro, a poanta je, kaže, u omjerima, kako fritule ne bi upile višak ulja i bile masne. Zato u riblje fritule stavljaju 100 g brašna i 250 g ribe.
“Nekad se moramo ispričavati ljudima jer znamo ostati bez smjese pa nam treba 45 minuta da napravimo novu. Ali ljudi razumiju i strpljivo čekaju. Evo baš neku večer smo ostali bez svega, a ti isti ljudi su se zatim vratili ujutro i rekli da nisu uspjeli sinoć probati pa ih eto natrag”, kroz osmijeh nam priča Romano.


Sve tri vrste fritula gosti naručuju podjednako pa nema istaknutog favorita. Cijene se kreću od 5 eura za fritule s maslinama, 7 eura za fritule od pancete te 9 eura za riblje fritule. Od hrane nude još i platu sa sirom iz ulja, mariniranim inćunima i domaćom kobasicom, arancine te ušećerene bademe.
Kad je ponuda pića u pitanju, osim vina koje smo naveli, ove se godine ističe i topli koktel Libertas. Osmislila ga je koktel majstorica i njihova prijateljica Ivana Marešić, koja ga je zamislila kao odu Dubrovniku u vrijeme Božića. Koktel je pun mirodija i okusa s hrvatskog juga, s vodećim notama zimskih citrusa – gorke naranče, limuna i mandarina, podržane slatkoćom sočne smokve i vanilije te s alkoholnom bazom mješavine odležanog ruma i aromatičnog gina.



O planovima za budućnost
Romano i Pavla s Ođe Ođe ne misle stati pa su nam tako za kraj otkrili da uskoro planiraju otvoriti jedan mali bistro bar u Zagrebu.
“Zapravo, ne bismo ga nazvali bistro – to će biti jednostavno Ođe Ođe. Neka naša kombinacija ugostiteljstva, s našim čežnjama i težnjama prema nekim svjetskim gastronomskim ponudama po uzoru na tapas barove na Rialtu i Campo de Fioriju”, pojasno je Romano.

Do tada, ovih dana pa sve do 7.01.2025. možete ih svakodnevno pronaći na EU Adventu na Europskom trgu i uživati u njihovim delicijama s juga. Kućica je otvorena od ponedjeljka do petka od 12 do 23h, subotom od 10 do 00h, a nedjeljom od 10 do 23h.
FOTOGRAFIJE: Tatjana Bukvić