Odprta kuhna: Posjetili smo omiljeno foodie afterwork druženje u Ljubljani

28.08.2023. | AUTOR: Hana Bartolović

Život iza 5 | Gastronomija
#Ljubljana | #Odprta kuhna

Vratili smo se s mora sredinom kolovoza i još nam se negdje skitalo. Odluka je pala na Ljubljanu, a motiv za odlazak preko granice na podjednakih +36 na koliko se kuhao i Zagreb bila je Odprta kuhna, gurmanska kulinarska tržnica koja petkom donosi delicije iz najboljih restorana iz cijele zemlje na Pogačarjev trg u Ljubljani (nekoliko puta godišnje i u središta drugih slovenskih gradova).

Održava se već 11 godina, a fascinira da interes za manifestacijom koja je prvi put održana 2013. i dalje ne jenjava. Mi smo bili na svojevrsnom otvorenju jesenske sezone Odprte kuhne i donosimo doživljaje koji bi vas mogli potaknuti (baš kao i nas ovog vikenda) da kraj radnog tjedna dočekate u pozitivnoj atmosferi: uz finu klopu iz raznih kuhinja svijeta, osvježavajuća pića, dobru mjuzu i, naravno, dobro društvo.

Odprta kuhna, Ljubljana, iskustvo, program, kalendar, raspored, savjeti, preporuka, preporuke, otvorena kuhinja, slovenija
Odprta kuhna

Iako je naš odlazak na Odprtu kuhnu inicijalno trebao biti jednodnevni izlet, što znači da smo u jedno popodne tamo i nazad u Zagrebu, zaključili smo da bi nam to po ovoj vrućini ipak mogao biti prevelik zalogaj. A i imali smo potpuno slobodan vikend pred sobom. Sredinom tjedna bookirali smo smještaj u ljubljanskom hotelu One66 i ne možemo ga dovoljno nahvaliti. Toliko nas je oduševio pažnjom koja je posvećena svakom detalju glede smještaja gostiju da sam mu odlučila posvetiti i jednu od nadolazećih priča na portalu. Zasad vam mogu napisati da je dizajnerski tip-top uređen, usluga od recepcije do bara/restorana na izuzetnoj je razini (što uslijed manjka radne snage na mnogim dobrim mjestima postaje problem), a mi smo se nakon nekoliko neprospavanih noći zbog vrućine u Zagrebu ovdje napokon dobro naspavali (kreveti su božanstveni).

Ostavili smo stvari u One66 hotelu odmah po dolasku u Ljubljanu u petak popodne i zaputili se na Odprtu kuhnu.

One66 hotel, Ljubljana

Što je uopće Odprta kuhna?

Riječ je o projektu Izraelca sa slovenskom adresom, Liora Kochavyja, koji je (prema vlastitim riječima na jednom summitu) Odprtu kuhnu pokrenuo zato što nije imao pojma kuhati. Jedne subote, kada je njegova supruga Alma bila odsutna, došao je u nedoumicu što bi uopće jeo kod kuće i tako mu je na pamet pala ideja da bi bilo odlično kada bi restorani koje su obilazili po Sloveniji došli u Ljubljanu i donijeli svoje specijalitete sa sobom.

Slovenska kuhinja ga je brzo zaintrigirala, a unatoč tome što je zemlja malena, osjetio je koliko je bogata i raznolika. Fascinirali su ga koncept organskog uzgoja, farm to table pristup, restorani koji se vode generacijama, kao i regionalna raznolikost. Sve to odlučio je zajedno s Almom upakirati u projekt i ponuditi gradu, a grad ga je objeručke prihvatio.

Odprta kuhna, Ljubljana, iskustvo, program, kalendar, raspored, savjeti, preporuka, preporuke, otvorena kuhinja, slovenija
Odprta kuhna

Ostalo je, reklo bi se, povijest. Svakog petka od ožujka do listopada gladni posjetitelji hrle na tržnicu kako bi okusili hranu iz nekih od najboljih gradskih restorana, kao i restorana iz drugih dijelova Slovenije. Štandovi poslužuju manje i cijenom pristupačnije porcije svojih restorana, a sve je popraćeno finim pićima. Jela moraju biti provjerena i kvalitetna, ne smiju se ponavljati na više štandova čime se eliminira konkurencija, i naposljetku kreativna, odnosno uspješno transformirana iz restoranske priče u street food koncept.

Odprta kuhna, Ljubljana, iskustvo, program, kalendar, raspored, savjeti, preporuka, preporuke, otvorena kuhinja, slovenija

Što treba znati prije posjete Odprtoj kuhni?

Iako se održava već 11 godina, meni je ovo bio prvi izlet na Odprtu kuhnu, pa sam uoči dolaska proučavala njihovu web stranicu, kalendar održavanja i News sekciju. Čula sam se i s njihovom press službom i zamolila ih da nas malo usmjere i, naravno, pokažu nam good stuff.

Za početak, savjetujem da pogledate upravo njihov kalendar i odlučite se za termin kada vam je najzgodnije skočiti do Ljubljane. Odprta kuhna tradicionalno se u Ljubljani održava petkom, no ako ne stignete tada, možete ju posjetiti i subotom, kada se seli u druge slovenske gradove, poput Ptuja, Slovenj Gradeca, Novog Mesta, Nove Gorice i slično. Kalendar će vam otkriti gdje je Odprta kuhna situirana koje subote. Ipak, kako nam je ispričao jedan naš prijatelj lokalac, najbolji doživljaj uvijek je Ljubljana.

Odprta kuhna, Ljubljana, iskustvo, program, kalendar, raspored, savjeti, preporuka, preporuke, otvorena kuhinja, slovenija
Odprta kuhna, Ljubljana, iskustvo, program, kalendar, raspored, savjeti, preporuka, preporuke, otvorena kuhinja, slovenija

Odprta kuhna ima najavljene termine održavanja, kao i program, za petke i subote u rujnu i listopadu 2023., a krajem desetog mjeseca završava njena jedanaesta sezona i pauza je do proljeća 2024.

Na licu mjesta, u samom srcu starog grada, moći ćete uživati u ponudi gotovo 50 štandova, no pripremite se glede načina plaćanja: većina štandova prima kartice, iako se može dogoditi da baš onaj štand na kojem želite kupiti klopu ili piće NE PRIMA kartice ili im umre POS uređaj, pa se mora na obližnji bankomat (koji će vam uz željeni iznos naplatiti i četiri eura provizije). Koristite se karticom zbog brzine, no imajte i cash u rezervi za svaki slučaj.

Adresa u Ljubljani: Pogačarjev trg 1, 1000 Ljubljana

Radno vrijeme: 10:00-22:00

Odprta kuhna, Ljubljana, iskustvo, program, kalendar, raspored, savjeti, preporuka, preporuke, otvorena kuhinja, slovenija

Naši doživljaji s Odprte kuhne

Premda program kreće već od 10 ujutro, mi smo prvi dio preskočili zbog posla i na Odprtu kuhnu pristigli u 18 sati. Činilo nam se to dovoljno vremena za istraživanje svega što ovaj omiljeni slovenski food market nudi – i nismo se prevarili. Prijatelj koji živi u Ljubljani rekao nam je da je ovdje dosta dinamično u vrijeme ručka i zatim ponovno navečer, pa se 18 sati pokazalo idealnom rupom u kojoj smo uspjeli obići većinu štandova onako ležerno i bez prevelike gužve. Već oko 19:30, Odprtom kuhnom krenule su kružiti rijeke ljudi, iako nas ni to nije smelo da nastavimo isprobavati ponudu slovenskih restorana.

U razgovorima s lokalcima, stekli smo dojam da je Odprta kuhna s godinama postala ogromna turistička atrakcija, koja je rezultirala velikim gužvama i gungulom zbog koje neki od njih ipak odluče ostati kod kuće i preskaču ovu kulinarsku tržnicu u cijelosti. No sudeći po ovom petku, Odprta kuhna uspješno je okupila miks domaće publike i stranaca i proizvela tu specifičnu veselu atmosferu koja je postala važan dio našeg doživljaja, ali i identiteta samog događanja.

Taqueria Unomas; atmosfera; Pekarna Ana

Gdje god se okrenete, vidjet ćete da si je svatko našao svoje mjesto; na okolnim terasama, klupicama, pa čak i stepenicama na kojima su postavljeni mali stolići kako bi svaka ekipa mogla pronaći svoju lokaciju za iće, piće i druženje uz dobru mjuzu. Ljudi dolaze, odlaze, izmjenjuju se ili se pak zadržavaju satima, jer su upravo ovdje došli provesti svoj afterwork.

Čak i s tom velikom gužvom koja je zavladala u večernjim satima, atmosfera je top, a do većine restorana i njihove ponude i dalje se lako dolazi i ne čeka se dugo. Neki kažu da su cijene ovdje dosta porasle u odnosu na prijašnje godine, a nama kao debitantima na ovom food marketu teško je dati presudu jer nemamo ranija iskustva. Ipak, moram istaknuti da nas cijene nisu odbile; razne limunade i ledeni čajevi prodaju se po dva ili tri eura, tacosi (koje toplo preporučam) prodaju se po 4,50 eura, brojni specijaliteti azijske kuhinje dostupni su po cijeni od pet, šest i sedam eura, burgeri kreću već od sedam eura i tako dalje… Mi smo omastili brk meksičkom, vijetnamskom, afričkom, španjolskom i slovenskom kuhinjom, te se osvježili ledenim čajevima i na ovo iskustvo za dvoje potrošili ukupno 40 eura.

U svakom slučaju, voljeli bismo se vratiti opet i nastaviti isprobavati ponudu s drugih štandova, jer baš ima za svakoga ponešto; modernog i tradicionalnog, mesnog, ribljeg, vegeterijanskog i veganskog, slanog i slatkog…

Argentino Steakhouse, Odprta Kuhna Ljubljana
Argentino Steakhouse

Koje biste štandove mogli posjetiti

U petak, 25. kolovoza, na Odprtoj kuhni u Ljubljani sudjelovalo je čak 49 štandova, pa ćemo pokušati sažeti sve u jedan naš best of:

  • Taqueria Unomas – autentični meksički tacosi koje priprema ekipa iz popularnog ljubljanskog Hood Burgera; uskoro otvaraju i fizičku adresu taquerije u gradu
  • AFTR – tim slovenskog chefa Jorga Zupana ekipu dočekuje kamenicama i pjenušcem
  • Pekarna Ana – kupiti se mogu i pekarski proizvodi slavne chefice Ane Roš
  • Gostilna pri Mari – tradicionalna ponuda pohane piletine i punjenih paprika
  • SUPER HRUST – nevjerojatno hrskav odojak pripremljen na licu mjesta na roštilju na ugljen
  • Stari Pisker – ovdje se preporuča isprobati legendarna BBQ rebarca
  • Argentino Steakhouse – još malo sjajnog mesa, steakova ravno iz Argentine…
  • Dvor Jezeršek – ako tražite nešto slatko, isprobajte njihov šmorn
  • Bon Bon – prodaje lijepe praline koje su jednako fine kao što su fotogenične
  • Brina Mixology – ako ste u moodu za koktel, stanite kod ekipe koja je znanje izbrusila u najboljim slovenskim i inozemnim restoranima i koja danas uparuje koktele s hranom
brina Mixology, odprta kuhna
Brina Mixology

Za kraj, gdje parkirati

Ako dolazite iz Zagreba na jedno popodne, htjet ćete biti bliže centru. Najbliže mjesto za parkiranje, i najvećeg kapaciteta (720 automobila), je Parking Kongresni Trg.

Ipak, Ljubljana je trenutno puna turista i ovaj je vikend u večernjim satima većina garaža u centru bila ili skroz popunjena ili gotovo popunjena, pa je dobro uzeti u obzir i druge opcije.

Ova stranica je nama bila referentna točka, jer pokazuje sva parkirališta u vlasništvu Ljubljane i u stvarnom vremenu daje informaciju koliko je koja garaža popunjena.

Na kraju smo se prilikom odlaska na večeru u centar odlučili za garažu Kozolec, smještenu preko puta hotela InterContinental i od srca grada udaljenu svega 5 do 10 minuta hoda.

FOTOGRAFIJE: Odprta kuhna, privatno vlasništvo

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5