Kada je 2022. izašla serija “The Bear”, odmah me uvukla u svoj svijet. Uživjela sam se u njihov restorantski život, daleko od glamura i nevjerojatno zanimljiv za gledanje. No, “The Bear” ide puno dalje od samog kuhanja pa se ispod hrane provlače teme obiteljskih odnosa, pritiska, gubitka, ambicija, nerazjašnjenih trauma… Sve je to prikazano i kroz dijaloge i kroz šutnju.
Gluma je odlična, posebno Jeremy Allen White kao Carmy i Ayo Edebiri kao Sydney, a režija ima specifičan ritam. Pročitala sam u recenzijama i kritike koje kažu kako im je serija spora, kao da se i “ništa ne događa”, no ne mogu se složiti s tim tvrdnjama. Ima nešto privlačno i interesantno u atmosferi i načinu na koji su likovi prikazani.
Omlet iz serije “The Bear”
Nedavno sam završila gledanje treće sezone serije “The Bear” i opet se prisjetila jednog detalja iz prve – recepta za omlet koji Sydney pripremi Carmyjevoj sestri Sugar. Jedne večeri, kad sam baš trebala nešto utješno i jednostavno, odlučili smo ga isprobati kod kuće. Na prvu sam bila skeptična i mislila “omlet k’o omlet”, koliko poseban može biti. Ali je, stvarno je. Od tada, pripremamo ga povremeno, baš zato da zadrži tu svoju čar – za dugačka vikend-jutra ili večere kada želimo nešto malo drugačije, a opet ne provesti previše vremena u kuhinji.
Delish piše da omlet koji priprema chefica Sydney u seriji “The Bear” tehnički nije savršen, barem ne prema pravilima klasičnog francuskog omleta. No, upravo se u tome i krije bit fine dininga, u kojem je potraga za savršenstvom samo to, potraga, a savršenstvo se nikada ne doseže, kažu. Njezin trik za prekrivanje sitnih “grešaka”? Gotov omlet prekriva zdrobljenim čipsom, jednim od najboljih sastojaka ovog savršenog comfort jela.
Recept za omlet iz serije “The Bear”
Sastojci za omlet
- 3 velika jaja
- prstohvat krupne soli
- 2 žlice Boursin sira sa češnjakom i začinskim biljem (poslužit će i neki drugi kremasti sirni namaz)
- 1 žlica + 1 žličica neslanog maslaca
- prstohvat bijelog papra (po želji)
- šaka rebrastog čipsa s okusom kiselog vrhnja i luka
- nasjeckani vlasac

Priprema omleta iz serije “The Bear”
- Pripremite sito s mrežicom u kojem ćete razbiti jaja i vilicom ih razmutiti dok se bjelanjci i žumanjci potpuno ne ujednače. Kada se jaja procijede, obrišite donji dio sita i dodajte sve u zdjelu, da ništa ne propadne”.
- Dodajte sol u jaja i kratko izmiješajte pjenjačom da se sjedini.
- U maloj zdjelici pomiješajte Boursin sir s jednom žličicom vode. Po potrebi, dodajte još jednu žličicu vode, dok smjesa ne postane glatka i maziva. Cilj je razrijediti sir koji se potom istisne iz vrećice.
- Malom lopaticom ili žličicom prebacite sir u vrećicu, tako da se nalazi pri dnu, a škarama odrežite mali kut vrećice.
- U tavi s neprijanjajućim dnom, na srednje jakoj vatri, rastopite jednu žlicu maslaca.
- Kada maslac postane pjenast (ali ne i smeđ), dodajte jaja i začinite bijelim paprom (ako ga koristite).
- Gumenom špatulom brzo miješajte jaja jednom rukom, a drugom lagano tresite tavu. Nakon 1-2 minute, jaja će izgledati kao mekana kajgana. Špatulom poravnajte smjesu u ravnomjeran sloj i obrišite višak s rubova tave.
- Maknite tavu s vatre i istisnite sir po sredini jaja. Ako ne koristite vrećicu, jednostavno žličicom stavite male količine sira po sredini.
- Lagano nagnite tavu od sebe. Počešvi od dijela bližeg sebi, preklopite jaja preko sira dok nije potpuno prekriven.
- Pažljivo zarolajte omlet na tanjur, tako da spojeni dio bude okrenut prema dolje. Premažite ga preostalom žličicom maslaca.
- Na vrh stavite zdrobljeni čips i pospite nasjeckanim vlascem.

Boursin sir nije baš najjednostavnije pronaći kod nas jer ga nema u svakoj trgovini, a ponekad mu i cijena zna biti viša. Ako ne možete pronaći Boursin sir, poslužit će i bilo koji drugi kremasti sir sa začinskim biljem. Bitno je da je maziv i da ima blag, aromatičan okus. I to je to, nema puno filozofije. U slast!
Kad Sydney posluži taj omlet Sugar u seriji “The Bear”, njezina reakcija je kratka, ali savršeno jasna: I could cry.
Iskrena rečenica u kojoj je rekla sve, a i moja je reakcija bila – vrlo slična! U trenutku kad mi je baš trebalo nešto utješno i jednostavno, taj omlet je došao kao savršen odgovor. Topao, mekan, a istovremeno hrskav, slan taman koliko treba… Ma comfort food kojem se uvijek rado vraćam.
FOTOGRAFIJE: Hulu, FX, YouTube







