Traubisoda, mussolini, gusti sa šlagom: Bastion 19 novom ponudom oživljava duh 80-ih

11.12.2024. | AUTOR: Sara Marinić

Život iza 5 | Gastronomija
#kafići za rad | #Zagreb

Osamdesete su bile zlatno doba zagrebačkih kafića i gostiona, razdoblje kad su ta mjesta bila puno više od običnih lokala. Bila su to mjesta gdje se živjelo punim plućima, svojevrsne društvene mreže prije interneta; mjesta gdje su se prijatelji okupljali uz gemišt ili špricer, a vijesti, tračevi i dogovori prenosili su se uz zvuk glazbenih evergreena.

Pila se i traubisoda, gusti sa šlagom, listale su se novine i rješavale životne situacije. Ukratko, kafići su bili male oaze svakodnevnog života u kojima su se ljudi sastajali i družili te mjesta na kojima se gotovo sve moglo riješiti. 

Osamdesete u Bastionu 19

Svima koji su u to doba odrastali, poznat je bio takozvani “Duhanski put”, ruta koja je povezivala Masarykovu ulicu i današnji Trg Republike Hrvatske. Na tom su putu lokali poput Blata, Kavkaza i Zvečke činili epicentar zagrebačkog urbanog života i okupljali raznolike generacije, od studenata do poslovnjaka.

Upravo taj duh starog Zagreba pokušava oživjeti Bastion 19 svojim novim programom “Jutarnji Pàjzl by Marin Čuček”, inspiriran tradicijom gostiona iz osamdesetih. Kako kaže idejni začetnik koncepta Marin Čuček, ideja je vratiti gradu duh gostione iz 80-ih, jer je, prema njegovom mišljenju, danas izgubljena ona prava esencija gostione.

Gostina je nekad bila društvena mreža – u gostioni si saznao sve kaj si trebao, pročital si novine, ak si prodaval auto – našel si kupca, ak si se ženil – našel si curu. Kaj god si trebal, u gostioni si saznal.

Čuček je poznato lice zagrebačke ugostiteljske scene koji iza sebe ima 35 godina iskustva i koji je, kao aktivni sudionik zagrebačkog života s obje strane šanka, odlučan oživjeti taj nostalgični duh. U ono je doba, kaže, to bila neka totalno drukčija, društvena energija, a upravo ovim programom žele u bar vratiti tu vibru 80-tih.

U Bastionu 19 Čuček je bio od samih početaka, no kada se poznati vinski bar u Masarykovoj tijekom pandemije našao u problemima, u nekom trenutku odlučio je otići. Kad su bar prošle godine preuzeli novi vlasnici, zvali su ga da se vrati, što je on, na veselje mnogih gostiju, prihvatio. Razmišljajući kako proširiti ponudu i ponuditi nešto novo u Zagrebu, došao je na ovu ideju.

Što vas očekuje u Bastionu 19?

“S obzirom da sam dosta nostalgičan kaj se tiče Zagreba nekad jer sam bio aktivni sudionik zbivanja po zagrebačkim gostionama, što kroz posao, što kroz druženje sa ekipom, moje mišljenje je da su gostione danas postale više-manje nekakva copy paste mjesta bez duše i identiteta i upravo iz razloga kaj se izgubila ta istinska esencija gostione, naš novi jutarnji program će bar na tren probati vratiti taj duh starih zagrebačkih gostiona“, poručuje. 

Od ranih jutarnjih sati gosti sada u Bastionu 19 mogu pročitati novine i uživati u glazbi iz osamdesetih uz neka davno zaboravljena pića koja su obilježila to vrijeme. Pronašli su gotovo svu žesticu iz tog vremena, od ruma preko konjaka do kruškovca, u ponudi su i škropeci, špriceri, gemišti, mussolini (kombinacija bijelog vina, mineralne i malinovca), gusti sa šlagom i traubisoda, koju su nakon duže potrage uspjeli pronaći u Austriji.

“Kad sam bio klinac, nisam se mogao dovoljno napiti tarubisode, toliko mi je bila fina. Nezaboravan okus djetinjstva”, prisjeća se Čuček, dodajući kako je tadašnja ponuda bila jednostavnija, ali konkretna.

“Nisi imao 80 vrsta istog pića, ovog i onog, već si znao što dobivaš. Ponuda je bila ista na svim mjestima i nisi imao previše za birati.”

Oda zagrebačkoj gostioni

Prisjeća se kako su osamdesetih godina zagrebačke gostione bile pune energije.

“To su bila drukčija vremena. Ljudi nisu sjedili na kavi tri sata. Pilo se i bilo je nekako više novca. Do 10 ujutro prodali bismo nekoliko litara žestice”, kaže, slikovito opisujući razliku između tadašnjeg i današnjeg ritma života.

Svjestan je da svako vrijeme nosi svoje pa im je cilj ovim programom nekadašnju zagrebačku gostionu oživjeti na neki novi-stari način. Probuditi nostalgiju kod onih koji se sjećaju tih vremena, a mlađim generacijama dati priliku da osjete atmosferu koja je nekad definirala zagrebački duh. 

“Naša ideja je da ovo bude svojevrsna oda zagrebačkoj gostioni. Pogotovo jer se nalazimo u svetom trokutu nekadašnje zagrebačke ugostiteljske scene (Blato, Kavkaz, Zvečka). Tako da, kao aktivni sudionik zbivanja u gradu sa ove ili one strane šanka, osjećam obavezu i svetu dužnost da tu zagrebačku gostionu nastavimo živjeti na neki novi, a opet stari način”, zaključuje Čuček.

Uz autentična pića, glazbu i ambijent, Bastion 19 programom “Jutarnji Pàjzl by Marin Čuček” oživljava ne samo neka zaboravljena vremena, već i ljubav prema jednostavnom, ali bogatom načinu druženja koji je Zagreb nekada činio posebnim. Što se tiče generalnog koncpeta i jedinstvenog pristupa koji Bastion 19 ima od samog početka, tu se priča ne mijenja. Prirodna i biodinamička vina, craft pive, pažljivo birani, kvalitetni destilati i dalje ostaju fokus ovog progresivnog bara.

Za one koji ne znaju, adresa na kojoj se Bastion nalazi je Masarykova 19, a otvoreni su radnim danom od 8 do 2 ujutro, te subotom od 10 do 2 ujutro.

FOTOGRAFIJE: Tatjana Bukvić

POVEZANI ČLANCI
©2025 after5