Ako ne možete zamisliti jutro bez doručka, ali često zbog užurbanog rasporeda nemate vremena za njegovu pripremu, vjerujemo da ste već isprobali overnight oats ili na hrvatski – prekonoćne zobene. Njihova prednost je u tome što se pripremaju večer prije, a ujutro su odmah spremne za konzumiranje pa ne morate gubiti vrijeme, nego ih samo pokupite u hladnjaku i spremni ste za odlazak na posao. No ako vam je overnight zobena kaša u klasičnom obliku već pomalo dosadila, zašto ne biste isprobali overnight muffine?
Overnight muffini
Osim što priprema doručka večer prije štedi vrijeme ujutro i stvara mirniji jutarnji ritam, još jedna njegova prednost je što nema preskakanja doručka, kao ni posezanja za pekarom. Zobene pahuljice pomiješane s voćem, orašastim plodovima i mlijekom/jogurtom zaista su ukusan, zdrav i nutritivno izbalansiran obrok nakon kojeg ćete biti siti nekoliko sati. Uz to, overnight zobene su praktične i za ponijeti pa ih možete jesti i na putu do posla, na poslu ili zapravo u bilo kojem trenutku dana.
Ako su vam klasične prekonoćne zobene već pomalo dosadile (za one kojima nisu – nekoliko provjerenih recepata možete pronaći ovdje), isprobajte ih u obliku overnight muffina. Priprema je vrlo jednostavna, a možete ih jesti same ili u kombinaciji s jajima, jogurtom, voćem ili uz smoothie. Razlika između overnight zobenih i overnight muffina je u tome što su zobene spremne za konzumaciju odmah čim se ustanete iz kreveta, dok ćete za muffine trebati odvojiti pola sata vremena da se ispeku.
Naime, večer prije treba pripremiti tijesto, ostaviti u hladnjaku preko noći i ujutro ubaciti u pećnicu. Predlažemo zato da ih stavite peći čim ustanete, kako bi bili gotovi i ohlađeni taman kad ste završili sa spremanjem za posao. Odlični su i za ponijeti pa ćete u pauzi od posla imati zdrav i ukusan snack za kojim možete posegnuti.
Na blogu Love Daphne Mae pronašli smo dva recepta za overnight muffine pa ih prenosimo u nastavku.
Overnight muffini s borovnicama
Sastojci:
- 100 g zobenih pahuljica
- 65 g bademovog brašna + još 2 žlice
- 85 g kokosovog šećera
- 1 žličica vanilije
- 2 jaja
- 280 g grčkog jogurta
- Malo javorovog sirupa
- 240 g mlijeka
- Pola žličice sode bikarbone
- Pola žličice praška za pecivo
- 190 g borovnica
U zdjeli pomiješajte sve sastojke i ostavite u hladnjaku preko noći. Tijesto ujutro treba biti gusto. Ako primijetite da je još uvijek prilično tekuće, samo dodajte još malo bademovog ili običnog brašna. Pecite 25 – 27 min u pećnici ugrijanoj na 190 stupnjeva. Količina tijesta dovoljna je za 12 muffina.
Overnight muffini s bananom i komadićima čokolade
Sastojci:
- 300 g zobenih pahuljica (potrebno ih je samljeti u food procesoru kako bi dobile konzistenciju sličnu brašnu)
- 2 jaja
- 1 zgnječena banana
- 2 žličice vanilije
- 2 žličice cimeta
- 125 g jogurta
- 120 g maslaca od orašastih plodova
- 240 g mlijeka
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 žlice meda
- Komadići čokolade
Pomiješajte sve sastojke i poklopljeno ostavite u hladnjaku preko noći. Ujutro tijesto ulijte u kalupe za muffine i pecite na 190 stupnjeva 27 – 30 minuta.
FOTOGRAFIJE: Unsplash+