Overnight oats: Doručak koji nas “spašava” na užurbana jutra

14.02.2024. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#doručak

Vjerujem da sam jedan od najvećih zagovornika doručka i istinski uživam u svakoj minuti. Ne samo u hrani koja se tog jutra nađe na stolu, nego u cijelom ritualu koji mi uljepša početak dana. Isprobala sam jaja, avokado i (zdrave) sendviče na hrpu načina, no prema zobenima sam uvijek imala određenu averziju. Sve dok nisam naišla na tzv. “overnight oats”. Priznajem, bila sam skeptična jer su mi zobene pahuljice uvijek bile suhe i pomalo monotone i nakon njih bih brzo bila gladna. No, ispostavilo se da ih samo nisam znala pripremiti na način koji mi odgovara.

“Overnight oats” kao praktična i ukusna ideja za doručak

Možda najveća prednost koju overnight oats sa sobom donose je ta da se pripreme večer prije, tako da tijekom noći stoje u hladnjaku kako bi se idealno proželi svi okusi, a ujutro su odmah spremne za konzumiranje. Budući da ne mogu zamisliti jutro bez doručka, spašavaju me u nebrojenim užurbanim jutrima kada nemam vremena za pečenje jaja ili slične, “raskošne” doručke. Samo posegnem za njima u hladnjak, pomiješam i – to bi bilo to, ukusan i nutritivno bogat doručak je spreman!

I danas se držim prilično odokativnog recepta kojeg sam prvo isprobala, a podrazumijeva kombinaciju vlakana, zdravih masti i proteina. Prije nego u nastavku podijelim par internetskih ideja za overnight oats, evo moje kombinacije za dvije porcije:

60-80 grama zobenih pahuljica natopim u bademovom mlijeku/skyru/kefiru, ovisno što u tom trenutku imam u hladnjaku. Dodam dvije mjerice proteina od vanilije (nisam ljubiteljica čokoladnog okusa, dobro funkcionira i s cookies okusom, no vanilija nekako najbolje ide uz voće), dvije male čajne žličice maslaca od kikirikija i promiješam. Tada podijelim u dvije zdjele i svakoj dodam voće. Moja idealna overnight oats kombinacija dolazi u varijanti sa šumskim voćem (ubacim smrznuto pa se preko noći otopi), no funkcionira i uz jabuke, kruške, kad je sezona uz breskve… Ovisno o tome što preferirate ili što je sezonski dostupno.

Sve osim voća pomiješam, a voće samo dodam na vrh, zatvorim posudu i stavim u hladnjak. Najbolje od svega, ujutro ih samo uzmem, pomiješam i uživam u obroku – bez paljenja štednjaka. Nema preskakanja doručka, kao ni posezanja za pekarom jer doma nisam stigla pojesti, a dan započinjem zdravim i nutritivno izbalansiranim doručkom nakon kojeg sam sita nekoliko sati. Praktične su i za ponijeti pa su odličan go to izbor za posao, prije ili poslije sastanka ili nakon treninga.

Još par ideja za overnight oats…

Ukusne ideje za overnight oats, što je i jedan od prvih recepata koji sam isprobala, pronašla sam kod Janje Benić koja je podijelila recept za dvije porcije:

  • 2 x 2/3 šalice zobenih pahuljica
  • 2 šalice rižinog ili bademovog mlijeka
  • 1,5 žličice chia sjemenki
  • 1 žlica javorovog sirup
  • jagode, borovnice ili maline
  • 1 banana
  • sjeckani i prženi lješnjaci
  • čips od kokosa

Ukusan recept za overnight oats donosi i Delish. Ako želite napraviti obrok za dvoje, od sastojaka su potrebni:

  • 80 g zobenih pahuljica
  • 2 žličice chia sjemenki
  • 1/4 žličice mljevenog cimeta
  • prstohvat morske soli
  • 230 ml mlijeka
  • 140 g običnog grčkog jogurta
  • 1 žlica meda
  • kikiriki maslac, džem, nasjeckani orašasti plodovi, svježe voće za posipanje

Iz Delisha kažu kako je u srednjoj ili velikoj staklenoj posudi potrebno pomiješati zobene, chia sjemenke, cimet i sol, a zatim dodati mlijeko, jogurt i med te promiješati kako bi se sve sjedinilo. Zatvorite posudu i ostavite u hladnjaku preko noći, a prije posluživanja promiješajte smjesu i dodajte željeni nadjev. Super je stvar što se zobene pahuljice (bez dodataka za nadjev) mogu pripremiti i do pet dana unaprijed i zatim čuvati u hladnjaku.

Odličan recept kojeg sam nedavno isprobala pronašla sam na BBC Good Food, a glavne zvijezde su vanilija, bademi i chia sjemenke. Za dva serviranja potrebni su idući sastojci:

  • 50 g zobenih pahuljica
  • 200 ml nezaslađenog bademovog mlijeka
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije
  • 2 žlice nemasnog jogurta
  • 25 g chia sjemenki
  • 150 g borovnica
  • 25 g badema
  • med

Pomiješajte sastojke za kašu (sve osim borovnica, badema i meda) i ostavite da stoji barem 20 minuta, no može se složiti i večer prije kako bi se zobene “natopile”. Kada kaša omekša, dodajte polovicu količine borovnica, a ako vam se čini da je presuha, možete dodati malo vode. Smjesu podijelite u dvije zdjelice i na svaku stavite preostale borovnice, bademe i med.

FOTOGRAFIJE: Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5