palačinke iz pećnice F palačinke iz pećnice M

Na vrijeme vas pripremamo za vikend poslasticu: Dutch baby pancake

23.08.2023. | AUTOR: Iva Kordić

Život iza 5 | Gastronomija
#doručak | #After5 Gurman

Sjećam se prošle zime kada smo na nedjeljno jutro isprobali palačinke iz pećnice, odnosno ‘dutch baby pancakes’. Kuhinja je taman postala bogatija za tavu od gusanog željeza pa sam neprestano tražila recepte koje bih u njoj mogla isprobati. Sasvim slučajno, na društvenim mrežama naišla sam na recept kojeg se i danas držim.

Kod Ive Šutić pronašla sam recept za slatku, voćnu varijantu koju svatko može nadopuniti po vlastitom ukusu, a kasnije isprobala i slanu verziju. Ni godinu dana poslije, tog se doručka nisam zasitila, a kao stvoren je za lijene vikende i dugačka jutra kada nam se nikuda ne žuri. Najbolji dio, osim isprobavanja palačinke, definitivno je onaj u kojem gledate kako se ona lagano ‘napuhuje’ pa vam odmah postane jasno kako će to biti jedan fantastičan doručak.

Palačinke iz pećnice u slatkoj varijanti

Ivin je recept prilično jednostavan: pjenjačom umutiti tri jaja, 100 ml mlijeka, 60 g brašna i vanilin šećer. Pećnicu, zajedno s tavom (!), zagrijati na 230°C. Kad su pećnica i tava zagrijani, ubaciti kockicu maslaca, na to izliti smjesu i peći desetak minuta, ovisno o pećnici. Moja omiljena slatka varijanta uključuje šumsko voće i grčki jogurt s medom, koje naknadno dodam, a jednako je ukusna i verzija s breskvama. Voće volim ubaciti za vrijeme pečenja kako bi se lagano rastopilo, a ovisno o preferencijama, možete ga dodati i kasnije. Što se tiče normativa, ako ste gladuši, navedene će količine biti dovoljne za dva iznimno obilna doručka, no u njemu sasvim pristojno mogu uživati tri osobe.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Iva Šutić (@iwaiva)

Palačinke iz pećnice u slanoj varijanti

S obzirom na to da više preferiram slani doručak, bacila sam se se u potragu za receptom za slane palačinke iz pećnice. Internet ih je prepun, a svi su recepti međusobno vrlo slični. Budući da uvijek rado isprobavam recepte domaćih food blogerica, tako sam si ‘sejvala’ recept Katarine Đozović s profila @kate_homecooking.

Sastojci za slane palačinke iz pećnice prema Katarininom receptu su idući:

  • 3 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 60 g brašna
  • prstohvat soli (1/4 žličice)

Kao i kod slatkih palačinki, i ovdje smjesu treba izmiješati pjenjačom ili blenderom, zatim zagrijati pećnicu i tavu ili posudu koja može ići u pećnicu na 230°C. Postupak je isti kao u prethodnoj verziji: ubaciti kockicu maslaca i uliti u smjesu za palačinke. Peći 15-20 minuta na 220-230°C, ovisno o pećnici – dok palačinka ne naraste.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Kate (@kate_homecooking)

Što se tiče nadjeva, tu se krije ljepota dutch baby palačinki – svatko ih može upotpuniti prema vlastitim željama. Često se vraćam Katarininom receptu koja je 100 g sjeckanih šampinjona prepekla na malo maslinovog ulja i začinila sa soli, paprom te začinima po želji. Kada je palačinka gotova, dodala joj je nadjev, uz žlicu krem sira, vlasac i jaje (pečeno na oko, kuhano ili poširano). No, uz Katarininu, isprobala sam i brojne druge opcije, a iako mi je teško izdvojiti favorita, to bi možda bile palačinke u pećnici s lososom, cherry rajčicama, krem sirom i vlascem. Naravno, osim za doručak, slana je verzija super opcija i za ručak kada nemate mnogo vremena, a želite nešto slasno i brzo gotovo.

FOTOGRAFIJE: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI
©2024 after5